kawka28 17.03.06, 09:48 Co sądzicie na temat tych korali?? Ja oszalałam na ich punkcie... www.ametis.pl/index.php/P/48/Naszyjnik_turkus Jest tam jeszcze kilka fajnych rzeczy ale te kupię w pierwszej kolejności :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cioccolato_bianco Re: Turkusy 17.03.06, 10:05 szczerze? nie przepadam za takimi kamieniami - ciezkie i zimne. jesli korale, to wole dluzsze. no chyba, ze jest to sznureczek perel tuz pod szyja :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Turkusy 17.03.06, 10:18 Kamienie są śliczne, ale ja nie lubię takiego sznura wielkiego i ciężkiego. Myślę, że spodobałyby się mojej teściowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Turkusy 17.03.06, 10:18 mi sie bardzo podobaja! kupilabym na twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Turkusy 17.03.06, 12:55 ja lubie korale -duzo,duzo i ciezkie ale ten kolor mi sie nie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Turkusy 17.03.06, 13:11 Od lat jestem turkusofilka,lubie takie ciezkie "zywe"naszyjniki i korale,ale nie ukrywam,ze na rynku jest wiele imitacji/jakies60-70%/niektore sa naprawde ladne i...z nich tez kozystam Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Turkusy 17.03.06, 13:14 mnie takie imitacje nie przeszkadaja:)tez je nosze itak kazdy mysli ze to prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Turkusy 17.03.06, 13:41 Przywiozlam sobie z Paryza takie"piekne imitacje",maja te przewage,ze sa lzejsze od orginalu,szczegolnie kolczyki Odpowiedz Link Zgłoś
magdaksp Re: Turkusy 17.03.06, 13:44 tez mam takie kolczyki z turkusów i kazdy mówi ze to strasznie ciezkie musi byc:) Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Turkusy 17.03.06, 13:57 Skad ja to znam?!szkoda,ze nie mam aparatu wkleilabym zdjecie swoich"odwaznikow";) Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Turkusy 17.03.06, 16:29 Najczęściej stosowaną "podróbką" turkusu jest farbowany howlit - naturalny kamień o białej barwie w czarne żyłki. Po zabarwieniu tego turkusowym barwinkiem otrzymujemy tzw. "turkmenit" - naturalny kamień farbowany, bardzo popularny i na każdej giełdzie sprzedawany jako turkus. Sama mam takich pełno:))) Prawdziwy turkus - jest taki jak ten na linku w górze - raczej zielony niż niebieski:) Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women Re: Turkusy 17.03.06, 17:11 Dokladnie -ielonkawosc,przelamana niebieskim ,ale wiesz Przemeczkowa-najpopularniejsze jest takie zwykle tworzywo,niebieskie w czarne zylki;) Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Turkusy 17.03.06, 18:26 Wiem, jest na to bardzo prosty test: młotek + woda utleniona:) Odpowiedz Link Zgłoś
khaki3 Re: Turkusy 17.03.06, 17:13 Jak dla mnie to sa za duze. Poprostu mam za chuda szyje.Wygladalabym z nimi jak z jakimis dziwnymi kajdanami na szyi:( Choc przyznaje sa sliczne. Odpowiedz Link Zgłoś