iwionna Re: Modne imię... 19.10.06, 14:26 ja mam na imie Iwona.Moj synek Maksymilian :) podoba mi sie Olga,Izabella,Urszulka. Odpowiedz Link Zgłoś
agataania Re: Modne imię... 19.10.06, 16:48 Ja mam na imię Agata i uważam że strasznie sucho i twardo to brzmi, no ale co robić:) Córcię nazwę Matylda, Klara, albo Pola:) Odpowiedz Link Zgłoś
janeavril Re: Modne imię... 19.10.06, 17:38 Mnie sie bardzo podoba Róża, Jagoda, Malina, Kalina, Maria, Helena, i wiele innych, a dla chlopca zadne imie mi sie nie podoba i nie wiem co zrobie jak mi sie synek urodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
aleka33 Re: Modne imię... 19.10.06, 18:49 Mam dwie córki,starsza ma na imię Magda (nie Magdalena),a młodsza (rocznik 2000)Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
donna_bianca Re: Modne imię... 19.10.06, 19:03 a ja jestem ANNA i nie zamienilabym swego imienia na zadne inne!!! moge byc grzeczna ania, niegrzeczna anka, elegancka anna, imie "internacjonalne" zawsze piekne i modne w kazdym pokoleniu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mon_cherie Re: Modne imię... 20.10.06, 21:32 albo Aniul(k)a, Aneczka, Anuska... tak mówią na mnie znajomi :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaqus Re: Modne imię... 19.10.06, 19:28 ja mam na imię Małgorzata- Podoba mi się ono w całości, bez zdrobnień, choć trochę jest długie- mam też długie nazwisko i czasem bywa to kłopotliwe Dzieci chcę nazwać światowo, tzn aby imię było w miarę uniwersalne i żeby było proste do wymówienia Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: Modne imię... 21.10.06, 16:29 gosiaqus napisała: > Dzieci chcę nazwać światowo, tzn aby imię było w miarę uniwersalne i żeby było > proste do wymówienia o wlasnie, ja tez mam taki zamiar! Odpowiedz Link Zgłoś
studentkairoku Re: Modne imię... 19.10.06, 19:38 ja mam na imię Martyna i zawsze to imie wydawało mi sie bardzo oryginalne(teraz juz nie tak bardzo) moje dzieci nazwe..Antoś, Franio, Zosia, Marysia....:D Odpowiedz Link Zgłoś
2212kk Re: Modne imię... 20.10.06, 09:17 Mam na imię Kasia-nawet mi się podoba, a moja córka -Kamila. W grupie przedszkolnej mojej córki są: 4 Zuzie,2 Wiktorie, 3 Julie, 2 Martyny, 1 Patrycja, 1 Iga, 1 Hania, 1 Kamila-nie tylko w grupie ,ale w całym przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
holka007 Re: Modne imię... 20.10.06, 10:57 ja jestem Emilia Córa ma na imie Julia tylko dlatego,ze sie urodziła w lipcu /JULY/,bo miała byc Karla :)),moze troche załuje bo teraz co druga jest Julia:(( synka chce Jasia,Stasia lub Antosia,zobaczymy co sie urodzi:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mon_cherie Re: Modne imię... 20.10.06, 21:41 Kamila, Kamilka, Kamisia... tak jak moja przyjaciólka. ładne a przy tym normalne imie (pod warunkiem ze nie Camilla, hehe) :) Odpowiedz Link Zgłoś
hana83 Re: Modne imię... 24.02.07, 14:32 KAmila, Paulina, Kalina, Gabrysia, Apolina, Remigiusz, Mateusz, Sebastian :) Odpowiedz Link Zgłoś
pomaranczy-czas Re: Modne imię... 20.10.06, 15:15 Ja uwielbiam imie (zenskie) PALOMA i EMMA. Co o nich sadzicie? ;) Sama mam na imie Maria. Odpowiedz Link Zgłoś
asiawoodstock Joanna 20.10.06, 17:46 Mam na imię Joanna, podoba mi się, choć, wiem, że jest dość pospolite (niestety). Mój syn będzie miał na imię Jeremi, a nad imieniem córki ciągle się zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hana83 Re: Modne imię... 24.02.07, 14:33 przykro mit o stwierdzic, ale jak dla mnie jest tragiczne :/ Odpowiedz Link Zgłoś
blue_nights Re: Modne imię... 20.10.06, 16:42 Teraz modne sa takie glupie imiona,wszedzie rodzi sie pelno:Oliwierow,Oliwi,Nikoli i tym podobnych glupich imion.Jakby rodzice chcieli sie jakos wszedzie wyroznic,bo daja dziecku takie "fajne"imie.I jeszcze te pisane v zamiast w,c zamiast k.Ludzie litosci.Takie imiona kojarza siez patologia i czesto sa z takich srodowisk.Znam dwie male Nicole,Sandre i Oliviera i wlasnie sa z rodzin patologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ala1986 Re: Modne imię... 20.10.06, 17:13 Dokładnie, Nicola i Sandra kojarzą mi się z patologiami, zwłaszcza Nicola (albo Nikola, w sumie co za różnica). Oliwia, Wiktoria, Julia - strasznie oklepane :/ Mi się bardzo podoba Anna (mimo, że znam kilka niefajnych Ani) a także Kasia, Natalia, rosyjskie też są niezłe: Sasza, Natasza :) Ale w życiu nie dałabym dziecku na imię Pamela, Paloma, Rachela, Oliwier, Iwo, Nelly, Denis, Kevin, Brajan (aż mi ciarki po plecach przeszły). Spójrzcie na dół tego spisu, masakra: gorny.najlepsze.pl/imiona/index.php?rok=2006 :( Odpowiedz Link Zgłoś
ala1986 Re: Modne imię... 20.10.06, 17:19 Zapomniałabym o męskich imionach-koszmarkach takich jak Nikodem i Kajetan!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: Modne imię... 20.10.06, 16:43 Kiedyś pełno było Kasiek i Małgoś w tej chwili najbardziej oklepane to Julia,Zosia,Marysia,Oliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: Modne imię... 20.10.06, 17:49 mnie sie podobaja Rita i Greta, a z meskich Hubert, Robert, Albert.. hmmm... dopiero sie zorientowalam, ze wszystkie sa germanskiego pochodzenia :) mam nadzieje, ze nigdy nie beda modne, bo to najgorsze co by je moglo spotkac. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwona.sukienka1 Re: Modne imię... 20.10.06, 19:08 No wlasnie,co to jest modne imie a kpina i posmiewisko?! Przypomnialo mi sie imie jakie dal Wisniewski corce:Ettienette czy jakos tak. Czy niektorzy az tak chca sie wyrozniac,ze az sa smieszni.Tak samo Fabienne. A Dzesika czy Vanessa dac tak na imie polskiemu dziecku?Co to daje,ze ludzie tak na sile chca sie "zamerykanizowac"? Co jest powodem,ze ludzie nadaja dzieciom nieraz tak dziwnie smieszne imiona? Odpowiedz Link Zgłoś
mon_cherie Re: Modne imię... 20.10.06, 21:39 jeszcze raz bez obrazy dla imion i nazwisk, ale zapewne zgodzicie sie ze mna ze komicznie brzmią np: imiona DŻESIKA/PAMELA/NICOLA/VANESSA/DŻENIFER(z takim też się spotkałam)... z nazwiskiem typu KOWALSKA/BEDNARSKA itd. pospolite, polskie nazwisko i masakrycznie spolszczone imię zagraniczne = tragedia :/ Odpowiedz Link Zgłoś
o-en-a Re: Modne imię... 20.10.06, 21:55 Mówcie co chcecie dla mnie ładne imiona to: Ariel, Julia (co z tego ze oklepane), Nikola.. Wszelkie Rosyjskie, angielskie czy jeszcze inne odpadają. Dla mnie nostolatek w odbecnym wieku 15 lat i imieniu np: Stanisława, Antoni, Krzysztofa czy jeszcze inaczej jest poprostu pokrzywdzeniem dziecka. Nie podobają mi się takie stare imiona (no dobra Mikołaj i Julia to wyjątki). Nie nazwałabym nigdy dziecka Jan, Marian, Stefan czy jeszcze inaczej. Niby teraz się tak dzieci nazywa i za 10 lat imie przykłądowo Magda, Marta czy Kasia bedzie przestarzałe i takie osoby mogą "wytykac palcami". Mam w swojej klasie Stefanie, dużo osób w moim wieku śmieje się z tego imienia, sama miałam uśmiech na twarzy gdy je usłyszałam ale już przywykłam. A imie Fabienne to kompletna porażna, nawet nie wiadomo jak to odmieniać/czytać. Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, to moje tylko i wyłącznie moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: Modne imię... 20.10.06, 22:42 jeśli chodzi o modę, to obecnie można zauważyć trzy główne kierunki - pierwszy to powrót do nieco zapomnianych imion jak np. Zofia, Stanisława, Zdzisława, Franciszek, Stanisław czy Aleksander, drugi kierunek to zapożyczenia (najgorsze są te, które muszą zostać spolszczone) - Samanta, Dżesika, Nikola, Wiktoria, Kewin itp., trzeci kierunek to imiona oklepane od lat jak Jakub czy Mateusz. w moim roczniku ('86) królują Anny, Joanny, Kasie, Agnieszki. ja mam na imię Marta - popularne, ale nie tak jak te wszystkie Anie i Agnieszki - i choć wielu osobom to imię w ogóle się nie podoba (podobno jest zbyt twarde), ja się przyzwyczaiłam, z wiekiem nawet coraz bardziej zaczynam je lubić ;)) bardzo lubię wiele żeńskich imion skandynawskich - Ingrid, Astrid, Sissel (świetne zdrobnienie - Sissi), Tine. A jeśli chodzi o imiona męskie to mam słabość do dwóch - Michał (zwłaszcza w formie Michael) i Andreas. Odpowiedz Link Zgłoś
monisse25 Re: Modne imię... 21.10.06, 09:26 moja mała ma na imię Klaudia i sądząc po wpisach to mało popularne teraz imię..a nam się ogromnie podoba.Dla syna dałabym Maksymilian(Maksiu)albo Wiktor.. Odpowiedz Link Zgłoś
rozafa Re: Modne imię... 24.02.07, 14:47 moja coreczka to Sandra w dokumentach ma Aleksandra, pochodzi z tzw zwiazku mieszanego dlatego oboje z mezem chceilismy imie uniwersalne ktore jest w obu naszych krajach, Sandra bardzo pasuje do nazwiska po ojcu jak dla chlopca to zawsze marzylam Viktor mysle ze imie powinno byc uniwersalne i pasowac do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
olanna Re: Modne imię... 24.02.07, 19:43 Dziewczynka bedzie Jagoda, a jak bedzie chłopiec to Tymoteusz, ale nie wiem czy to modne. po prostu takie mi sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
niunia64 Re: Modne imię... 24.02.07, 21:05 Ja Renata, imię nie wzbudza we mnie żadnych emocji, tak mi dali i już... natomiast moja córka to Blanka (zanim pojawił sie serial Kopciuszek...), nienawidze imion tzw. modnych typu Julia, Wiktoria, Amelia beee, podiba mi się też Liliana. Blanka nie jest oklepana, ładnie brzmi, nie jest w stylu Dżesiki czy Sary... Odpowiedz Link Zgłoś
amalanka Re: Modne imię... 22.10.06, 14:29 przepraszam, ale znam mnóstwo mart, na pewno więcej niz agnieszek, nie więcej niz anek, ale wiadomo, że anna to imie z wyjatkową historią i bardzo piękne, więc w każdej epoce jest dużo kobiet o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
monika2022 Re: Modne imię... 21.10.06, 09:41 modne czy nie modne:moja córcia będzie Kamilka a synek Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 do cioccolato -bianco 21.10.06, 10:33 Zgodzę się z tobą że te wszystkie bardzo ziwne imiona często pochodzą z patologicznych środowisk. Mialam szansę się o tym, przekonać podczas studiow jak mieszkalam w akademiku. Wszyscy moi znajomi ktorzy mieli jakieś problemy rodzinne (i zazwyczaj pochodzili ze wsi lub prowincjonalnych miasteczek) nazywali sie Ilias, Aurelia, Cypis, Dzessika, Kewin, Kryspin. I tak dalej. To tylko kilka przykladow. Za to wszyscy ci co pochodzą z dużych miast to są Agnieszki, Magdy, Anie, Kamile, Maje, Justyny... Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: do cioccolato -bianco 21.10.06, 16:28 a ja sie nie zgodze, ze z patologocznych. raczej z nowobogackich ;) przypomnialo mi sie wlasnie, ze znam jedna dejzi (ale nie mam pojecia czy nie pisze sie tego jednak daisy - w sumie - bez roznicy) Odpowiedz Link Zgłoś
troubleska Re: do cioccolato -bianco 22.10.06, 17:26 maialina1 napisał: > Zgodzę się z tobą że te wszystkie bardzo ziwne imiona często pochodzą z > patologicznych środowisk. interesujaca konkluzja. Mialam szansę się o tym, przekonać podczas studiow > jak mieszkalam w akademiku. Wszyscy moi znajomi ktorzy mieli jakieś problemy > rodzinne (i zazwyczaj pochodzili ze wsi lub prowincjonalnych miasteczek) > nazywali sie Ilias, Aurelia, Cypis, Dzessika, Kewin, Kryspin. I tak dalej. To > tylko kilka przykladow. Ciekawe. Poznalas tyle osob wywodzacych sie ze srodowisk patologicznych... I to gdzie! Na studiach... Niemal zazdroszcze. No i gratuluje - nazwijmy to eufemistycznie - pokretnego toku myslenia. > Za to wszyscy ci co pochodzą z dużych miast to są Agnieszki, Magdy, Anie, > Kamile, Maje, Justyny... wake up and smell the coffee, dear. Odpowiedz Link Zgłoś
isia85 Re: do cioccolato -bianco 22.10.06, 22:59 ciekawe ciekawe... poczułam sie urażona pewnie dlatego ze mam na imie Aurelia i nie pochodze z patologiczne środowiska( przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo) choc na nowobogackie sie zgodze. Odpowiedz Link Zgłoś
isia85 Re: do cioccolato -bianco 22.10.06, 23:02 smieszne jest sztuczne dopisywnie osobosci do danego imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
asiuniawww4 Re: Modne imię... 21.10.06, 23:27 Mam na imię Joanna i uwazam, że jest to już niemodne imię. Bardzo podoba mi się imię Olivia Odpowiedz Link Zgłoś
coldsilence Re: Modne imię... 22.10.06, 10:30 dla chlopca cos z "r" w srodku,marek,artur, podoba mi sie tez wojtek.dla dziewczyny malgorzata.ja jestem judyta. Odpowiedz Link Zgłoś
amalanka Re: Modne imię... 22.10.06, 14:22 mam na imię anna czyli tak samo jak ogromny odsetek kobiet w tym kraju i nie tylko, ale to imie jest piękne, uniwersalne i zawsze modne :) polecam również dla tych dziewczynek, które zamierzają niedługo pojawić się na Ziemi:) inne teraz modne to zdaje się: julia, weronika, amelia, viktoria, dominika, natalia, patrycja. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
joannamichal Re: Modne imię... 23.10.06, 11:17 Ja mam na imię Joanna, mój mąż Paweł a nasza córa to Matylda. Sześć lat temu mój mąż oznajmił mi, że jeśli będziemy mieć kiedyś syna to na imię będzie miał Antoni. Niestety do dziś trzyma się tej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
owocowyraj Re: Modne imię... 23.10.06, 12:35 Mam na imię Katarzyna... Jest piękne, klasyczne - tylko że połowa mojego rocznika to Kaśki, a druga połowa Anki (na drugie imię mam Ania). Za to na bierzmowaniu wybrałam sobie - Gabriela. Podoba mi się również Małgorzata, jeśli komuś zależy na "światowej" odmianie, może być Margot :) Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Modne imię... 24.10.06, 22:58 Mam na imie Xenia i dopiero jak doroslam zaczelam je lubic mimo tego, ze zawsze byly klopoty w urzedach z jego pisownia, najczesciej probowano mnie przerabiac na Ksenie ale tez i na Ksantype, Zenone albo Ksawere ;)))) Polscy urzednicy potrafia byc bardzo kreatywni :) Dla dziewczynki bardzo podobaja mi sie imiona Irena, Wanda, Lola, Berta, Albertyna, Carmen, Saskia. Moja siostra ma na imie Lidia i ostatnio pojawily sie wsrod znajomych 2 male Lidki, nie wiem czy to imie staje sie bardziej popularne czy to przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
doniamamaanetki Re: Modne imię... 23.10.06, 21:07 moje imir jest niemodne ale mysle że oryginalne. nie spotkałam jeszcze drugiej Donaty i dlatego w moim otoczeniu jak padnie imię Donata to wszyscy wiedzą o kogo chodzi :) a córeczke nazwałam Anetka, mało spotykane wśród małych dzieci a według mnie bardzo ładne i eleganckie :P Odpowiedz Link Zgłoś
trocineczka Re: Modne imię... 24.02.07, 12:23 Modne...W moim roczniku (`84) i okolicach modne chyba byly Kasie, Anie, Magdy, Natalie, Michaliny (!)- a przynajmniej wiekszosc moich kolezanek miala tak na imie. Teraz na podworku biegaja Julie, Nikole, Dziesiki, ale tez Zosie, Marysie. A z meskich- coraz wiecej Stanislawow czy Janow... i szczerze przeze mnie nie lubianych Maksymilianow. Jak bylam mala co drugi pies byl Maks i jakos tak mi zostalo, ze imie wybitnie z czworonogiem mi sie kojarzy :D I miejsce nalezy sie jednak chyba pewnej pani, ktora syna nazwala Saturnin. Odpowiedz Link Zgłoś
zzooffkkaa Re: Modne imię... 24.02.07, 12:35 a ja mam na imie Zosia..i przyznaje ze w moim srodowisku nie jest czesto spotykane dlatego uwazam ze jest dosc oryginalne..choc przyznaje racje Trocineczce ze co raz czesciej po podworkach biegaja male Zosie..:) Odpowiedz Link Zgłoś
anul_ka Re: Modne imię... 24.02.07, 12:47 chociaz do posiadania dzieci mi daleko to postanowiłam-synek Maksymilian córeczka Michalina i nikt mnie nigdy nie przekona do innych imion :D Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Modne imię... 24.02.07, 14:16 mnie sie podoba Alexander -Alex, Marco, Dolg, Dag... corke pewnie nazwe Saga, albo Edda ;] ja mam zboczenie skandynawskie :D Odpowiedz Link Zgłoś
disa Re: Modne imię... 24.02.07, 14:17 a u Siostry jets mala Jagoda Maria i bedzie chyba Leon Stanislaw (na razie w brzuszku) Odpowiedz Link Zgłoś
pusiaczkowa1 Re: Modne imię... 24.02.07, 14:55 ja mam na imię Kasia, na drugie Klara. Tam gdzie pracuję, pracują ze mną w jednym biurze trzy Kasie na cztery dziewczyny. dla córki wybrałam imię Tatiana, dla synka Maksymilian lub Marcel...ale do końca nie wiem jak to będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rozafa Re: Modne imię... 24.02.07, 14:58 a ja mam na imie Magdalena czyli Madzia:) ps marcel, maxio tez ladnie ale tatiana to nie beda mowic tania? Odpowiedz Link Zgłoś
pusiaczkowa1 Re: Modne imię... 24.02.07, 16:10 nie wiem jak zdrobniale wołać tatiana - to po babci którą widziałam tylko na zdjęciach - to mój wybór, a mąż się upiera że Maksymilian, zdrobniale Maksiu (ja myslę że to tak jak do psa wołać)hi hi Odpowiedz Link Zgłoś
rozafa Re: Modne imię... 24.02.07, 14:56 moja coreczka to Sandratak wszyscy na nia mowia i na takie imie reaguje w dokumentach ma Aleksandra, pochodzi z tzw zwiazku mieszanego dlatego oboje z mezem chceilismy imie uniwersalne ktore jest w obu naszych krajach, Sandra bardzo pasuje do nazwiska po ojcu jak dla chlopca to zawsze marzylam Viktor mysle ze imie powinno byc uniwersalne i pasowac do nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
gelawa Tylko Ewa i Ewelina 24.02.07, 18:07 Tylko Ewa i Ewelina! To imiona ponadczasowe, zawsze ładne i modne! Zawsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moolka Re: Modne imię... 24.02.07, 19:23 Z żeńskich bardzo podobają mi się: Michalina Daniela Pola Melania Nadzieja a z męskich, to.. Kacper, Dominik i chyba tyle. Jak sobie jeszcze coś przypomnę to napiszę. Znam jednego Lucyfera;o) hihi Odpowiedz Link Zgłoś
kinky5 Re: Modne imię... 24.02.07, 19:32 tez mam na imie Marta. Marta z aramejskiego to "pani, dama". Imie na szczescie nigdy nie nalezalo do tych z TOP-10. Mysle ze wybierajac imie warto spojrzec na jego znaczenie. Np. imie Cameron- bardzo ladne, tylko znaczy tyle co zgiety, wygiety nos. Notabene Cameron Diaz miala nos kilka razy zlamany wiec moze sie zgadza???? Odpowiedz Link Zgłoś
jamajkaaa Re: Modne imię... 24.02.07, 22:00 a ja mam na imie DONATA :) trochę kłopotliwe bo czesto ktos myli i wychodzi Danuska albo Dorota :) a moja córcia nazwya się Aneta. wśród wsyzstkich Julii,Wiktorii,Nikoli itp będzie się wyrózniać :P Odpowiedz Link Zgłoś