Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch?

26.10.06, 19:05
    Ja najpierw patrze na metke gdzie jest napisane z jakich materialow rzecz
    jest zrobiona. Zauwazylam, ze niektore kobiety w ogole nie przywiazuja do
    tego uwagi.
    Kupuje tylko rzeczy z bawelny, welny, kaszmiru i jedwabiu. Unikam jak moge
    angory. Sztuczne materialy uznaje tylko wtedy gdy ciuch jest do uprawiania
    sportu (nie cwiczy sie w bawelnie, ale goretexie, polietrze i innych
    materialach, ktore powoduja, ze pot paruje, a nie wsiaka w material)
    Obserwuj wątek
      • babunowa Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:08
        Tak zwracam;)jestem wielbicielką bawełny.Sztuczne materiały nie są dla mnie,bo
        jestem mokra jak mysz po godzinie;>
        • elsbieta Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:11
          Chodzilo mi o materialy zrobione specjalnie po to zeby nie byc mokra, o takie
          dzieki ktorym pot paruje (ciuchy do uprawiania sportow)
          Uwielbiam bawelne i jedwab. Welne nie moge nosic na gola skore, bo "gryzie",
          chyba ze to jest kaszmir. Rozgladam sie wlasnie za mieciutkim swetrem z
          kaszmiru.
      • koala1212 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:10
        Tez najpierw patrze na metke i oceniam, czy mi taki sklad odpowiada. Znasz
        jakies firmy, ktore robia trwale bluzki z balweny? Uwielbiam bawelne, ale
        jeszcze nie trafilam na rzeczy naprawde trwale. Lubie tak jak Ty welne, kaszmir
        i jedwab. Kupuje poliestry, ale tylko takie, ktore elegancko wygladaja.
        • elsbieta Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:13
          Slyszalam ze do bawelnianych swetrow dodawany jest nylon zeby ciuch sie nie
          rozciagal.
          Nie lubie ubran z dodatkiem lycry. Ukladaja sie na mnie fatalnie.
      • maggi9 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:12
        Najpierw macam a potem ewentualnie sprawdzam.
        Za to najpierw sprawdzam metki od skarpetek i majtek.
        • elsbieta Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:15
          Mnie macanie malo daje. Wiele rzeczy ze sztucznych materialow bedzie przyjemne
          w dotyku.
          Nie cierpie angory.
          • babunowa bawełna... 26.10.06, 19:20
            ... bardzo dobrą bawełnę ma firma United Colors of Benetton.
            Poza tym jeszcze a propos materiałoznastwa, to dowiedziałam się tam, dlaczego
            warto nosić naturalne materiały;> Otóż ze względu na proces spalania;> Gdyby nas
            zastał ogień, to w przypadku syntetycznych materiałów, wtopią sie one w naszą
            własną skórę...brrr.
          • maggi9 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 21:26
            No niby tak.Ale ja nie mam wstrętu do sztuczności.A do niektórych materiałow "na dotyk" tak.Tak więc wole, żeby było przyjemne a niekoniecznie naturalne.Chociaż fakt, że większośc moich nielubianych materiałow jest sztuczna.
          • titta Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 17:03
            Tu nie chodzi o przyjemnosc (wiekszasc welen nie jest "przyjemna") a raczej to
            specyficzne cieplo, ktore daja welna i bawelna i cos jeszcze co opisac mi
            trudno. Zdecudownie akryl jest najmilszy w dotyku :)
      • foamclene Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 19:56
        zawsze i na wszytskim
        czytak skad i
        kalorie :)
      • nessie-jp Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 20:04
        Pewnie, że tak.

I wcale nie odrzucam automatycznie rzeczy ze sztucznych materiałów. Po prostu
        lubię wiedzieć, co kupuję. Polar może spokojnie być z poliestru, a sweter z
        akrylu
        • napolnoc Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 20:22
          Nie zaloze plastiku, chocby nie wiem jak piekny i okazyjny.
          Moge miec kurtke (wierzchnie odzienie) z dodatkiem sztucznosci, ale nigdy nic co dotyka ciala. Nie
          lubie welny bo gryzie, hehe. A jesli chodzi o bawelne, to unikam chinskiej, dazac do idealu czyli
          egipskiej.
      • zettrzy Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 20:45
        ja kupuje glownie surowce, wiec oczywiscie musze zwracac uwage, czy chce czy
        nie
        • kochanica-francuza Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 20:48
          oczywiście - sweter ma być z mieszanki wełny, bluza z bawełny, t-shirt z bawełny
      • sumire Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 20:51
        tak, zawsze. nie znoszę sztucznych materiałów, źle się czuję.
      • cioccolato_bianco Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 21:09
        owszem, sprawdzam sklad oraz jak sie pierze dana rzecz.

nie mam jakichs szczegolnych problemow z noszeniem ubran z dodatkiem
        szczucznych materialow, a najbardziej wnikliwie studiuje sklad ubran, ktore
        kupuje sobie celem urawiania w nich sportu: musza byc dri fit.
      • alex_koz Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 21:22
        zwracama uwagę ale bez przesady - nie analizuje metek;)
      • keepersmaid Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 26.10.06, 22:15
        Do ciala bawelna 100% albo 95%+lycra w topach.
        Jedwab chetnie. Welny cieplutkie, skora i zamsz.
        Zdecydwanie wole rzeczy naturalne.
        Nie przeszkadza mi sztuczna bielizna (za wyjatkiem body, bo to za duzo plastiku
        jednak) i niektore wynalazki sportowe-oddychajace i polar.
        Do desperacji doprowadzaja mnie poliestrowe podszewki w letnich ubraniach.

Maniacko dotykam ubran na wieszakach, najpierw patrze na kolor, a potem dotykam
        - jezeli cos jest nieprzyjemne w dotyku, to moze byc nie wiem jakim cudem... nie
        rusze.
      • sabriel Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 00:01
        Nie zwracam uwagi.Nie stać mnie specjalnie na jedwab,kaszmir.Wełny nie lubię.
        A w bawełna też sie kuli i mozna sie w niej pocić.
        • kinky5 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 01:26
          zwracam uwage-
          zazwyczaj dotykam a pozniej sprawdzam sklad- i jezeli sweterek choc miekki i piekny nie jest naturalny-
          nie kupie.
          O bieliznie to juz nie wspominam bo to oczywiste.
          Kocham kaszmir i jedwab- wlasnie poluje na sweterek kaszmirowy.
          mniej znaczy wiecej
      • rzesa20 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 08:54
        rzadko sprawdzam
      • magdaksp Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 08:54
        zwracacie
      • winifred Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 09:06
        elsbieta napisała:

> Ja najpierw patrze na metke gdzie jest napisane z jakich materialow rzecz
        > jest zrobiona. Zauwazylam, ze niektore kobiety w ogole nie przywiazuja do
        > tego uwagi.
        > Kupuje tylko rzeczy z bawelny, welny, kaszmiru i jedwabiu. Unikam jak moge
        > angory. Sztuczne materialy uznaje tylko wtedy gdy ciuch jest do uprawiania
        > sportu (nie cwiczy sie w bawelnie, ale goretexie, polietrze i innych
        > materialach, ktore powoduja, ze pot paruje, a nie wsiaka w material)

pewnie ze zwracam uwage, jak juz płace to wymagam. szkoda mi kasy tylko po to
        zeby kupic cos i zeby juz po pierwszym praniu nadawało sie do kosza.nie stac
        mnie na luksus wyrzucania ciuchów.
      • pianazludzen zwracam na to b. duza uwage n.t. 27.10.06, 09:09

• daggy4 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 09:14
        zwracamy. tez od rau sprawdzam metke
      • kasiaczernia Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 09:59
        Tak, zwracam uwagę na wszywki w rzeczach, które wpadły mi w oko.
        Lubię, gdy na wszywkach są składniki pochodzenia naturalnego np. bawełna, len,
        wełna z lekkimi domieszkami sztucznych (lycra, wiskoza, acryl....).
        Uważam, że im wiecej składników na wszywce, tym lepiej, bo dana rzecz lepiej
        się nosi i nie zmienia się po "umiejętnym" praniu:-)))
      • nie-niebieska Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 09:59
        zwracam, nie kupie ciucha, ktorego sklad gatunkowy jest 'slaby'
        lubie bawelne, welne i jedwab, nie znosze 100% akrylu
        • yavanna86 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 15:08
          oj,zwracam,zwracam,nie noszę plastików:)
          lubię bawełnę pod wszelkimi postaciami,jedwab,len,wiskozę...
      • titta Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 16:57
        Zwracam. Ale nie czytam metek, bo to po prostu czuc. Chyba, ze zalezy mi na
        konkretnej domieszce sztucznych wlukien (np. len moim zdaniem nadaje sie do
        noszenia tylko w mieszankach)
      • khaki3 Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 16:59
        zwracam na to uwage, sa pewne materialy,ktorych nosic nie moge, innych nie chce
        nosic, sa takie,ktore uwielbiam.Wole wiedziec co kupuje,jak to bedzie sie pralo,
        jak bedzie wygladalo po kilku noszeniach, poza krojem i wykonaniem sklad tez ma
        duze znaczenie.
      • h.e.r.m.i.o.n.a Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 17:24
        Nie zwracam, jak ładnie wyglada to kupuję i już.
      • red_artist Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 18:07
        Jak najbardziej tkaniny naturalne, trwałe. Ale lnu nie cierpię bo się rozciąga
        przy chodzeniu.

100% bawełny odpada (rozciagnie sie po praniu), najlepsza jest domieszka lycry
        lub elastanu - taki zestaw jest przyjemny dla skóry ;-)
        Poliester - hmmm... Unikam. Nie powiedziałabym ze w tym skora "oddych" raczej
        sie "zaparza", co sprzyja powstawaniu zaskórników. Toleruję tylko w wypadku
        spodni i to nie w 100%
        • zettrzy Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 27.10.06, 19:02
          Ale lnu nie cierpię bo się rozciąga
          > przy chodzeniu.
          > 100% bawełny odpada (rozciagnie sie po praniu),

co to za len i bawelna? te wlokna zbiegaja sie w praniu, a nie rozciagaja
          rozciagaja sie wylacznie materialy z dodatkiem czegos elastycznego, jak elastan

co do poliestru, to widac masz bardzo ograniczone doswiadczenie z tym wloknem i
          jak dotad trafialas wylacznie na podrzedne gatunki
      • lalumek Re: Zwracacie uwage z czego jest zrobiony ciuch? 28.10.06, 20:04
        zawsze patrze z czego jest wykonany i jak prac;) bluzki-tylko 100% bawelny, bo
        sie poce;) unikam tez jak ognia poliestru. natomiast co do prania-zawsze lepiej
        sie upewnic, czy przypadkiem ten przepiekny zakiet/spodnie/spodnica nie musi
        byc oddawany do prania chemicznego, ktore do najtanszych nie nalezy;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka