Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Zimowy płaszczyk...

24.10.07, 17:07
    Proszę Was o poradę... Jaka długość płaszcza jest teraz modna? Chodzi mi o to
    że mam czarny długi płaszcz, jednak nie chodzę w nim bo czuję się jak stara
    baba w płaszczu do kostek.. Czy słusznie? Dlatego też myślę o skróceniu go, a
    z pozostałego materiału chciałabym dorobić pasek do tego płaszczyka. Co o tym
    myślicie? Jaką długość powinnam zostawić by nie był za krótki, ale też nie za
    długi... Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • ryfka81 Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 17:23
        Wydaje mi się, że najpraktyczniejsza jest długość do kolana. Czy supermodna -
        nie wiem, ale na pewno jest wygodnie i ciepło :) Sama wczoraj odebrałam od
        krawca płaszcz po Mamie, który dałam do skrócenia.
        • malwi6 Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 17:32
          Dziękuję ci za odpowiedź! Wiesz.. nie chodzi mi o to że musi być supermodny...
          tylko po prostu "nieobciachowy" i ładny. Głównie zależy mi na tym by ładnie
          kobieco się prezentował. Mój problem polega na tym że ciągle mam wrażenie że
          ubieram się zbyt "dziecinnie" a mam prawie 23 lata, męża i dziecko :) Dlatego
          chciałabym z tego starego płaszcza wykombinować coś fajnego i kobiecego... Jak
          oglądałam na Allegro przykładowe płaszczyki w rozmiarze 36 (mój rozmiar) to
          zazwyczaj miały długość 88-92cm. Muszę sprawdzić dokąd by mi sięgał :)
          A tak przy okazji... poszukuję też torebki "poważniejszej" od tych które miałam
          do tej pory... możesz zajrzeć do mojego wątku o torebce (jest gdzieś na
          początku) i wyrazić swoje zdanie? A może coś polecisz? Pozdrawiam cię serdecznie!
          • ryfka81 Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 17:47
            Ja swój skróciłam, bo właśnie wydawał mi się zbyt ciężki i stateczny. Lubię co
            prawda "babciowate" ciuchy, ale długość do kolan pozwala zachować lepsze
            proporcje i sprawia, że całość jest jakaś lżejsza i bardziej pozytywna :)

Co prawda żaden ze mnie ekspert, ale do wątku z torebką zaraz zajrzę :)
      • hazel_dobkins Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 17:50
        Wg mnie długi płaszcz wygląda dobrze jedynie na wysokiej smukłej
        kobiecie.
        Co do długości, to zależy w jakiej czujesz się najlepiej.
        Ja np jeśli chodzi o płaszcze lubię długości za pupę i do kolan.
      • kc_mc Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 18:48
        Takie dlugie plaszcze do kostek nie podobaja mi sie, moim zdaniem stracaja
        sylwetke, najlepsze sa do kolana, badz ciut za.
        Jezeli masz zamiar swoj skrocic najlepiej bedzie jak przejdziesz sie do
        krawcowej, gdyz wiele zalezy od kroju.
        • malwi6 Dziękuję Wam za odpowiedzi... 24.10.07, 19:09
          No właśnie mi też już się nie podoba taki do kostek, dlatego chcę go skrócić.
          Tylko że sama bardzo lubię szyć, więc chciałabym spróbować sama to zrobić.
          Płaszcz mam dopasowany w pasie, potem jest lekko rozkloszowany w kształcie
          litery A. Czy w takim wypadku będę musiała troszkę zwęzić boki poniżej pasa?
          Może to głupio brzmi, ale mam nadzieję że rozumiesz... Pozdrawiam
          • kc_mc Re: Dziękuję Wam za odpowiedzi... 24.10.07, 19:22
            Rozumiem, jest rozszerzany na dole, wiec z tym bedziesz musiala sie pobawic, bo
            nie wiadomo jak bedzie sie ukladac, zwezenie moze tylko pogorszyc jego
            ukladanie, wiec najlepiej byloby, abys go tylko skrocila. Sprobuj z 30 cm go
            skrocic a zobaczysz jak bedzie sie ukladal na Tobie, jezeli wszystko bedzie
            okey, to tnij dalej :))
            Powodzenia !
            • gabula777 Re: Dziękuję Wam za odpowiedzi... 24.10.07, 21:54
              Pasek do tego płaszczyka bedziesz miała z kawałków, a to nie wyglada dobrze.Może
              być ewentualnie z dwóch części.
              • malwi6 Re: Dziękuję Wam za odpowiedzi... 24.10.07, 22:20
                pasek nie będzie z części, bo jak już pisałam płaszcz jest bardzo długi i
                rozkloszowany, więc starczy materiału żeby zrobić go w całości. Pozdrawiam
      • figgin1 Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 22:04
        Nie wiem jaka jest moda, ale płaszcz do kostek jest dużo cieplejszy niż krótki.
        Odradzam skracać.
        • malwi6 Re: Zimowy płaszczyk... 24.10.07, 22:18
          Tylko że szczerze mówiąc nie zależy mi na tym by był ciepły, tylko wygodny i
          kobiecy. Od latania po sklepach mam kurtkę. Płaszczyk ma być tylko na "wyjścia".
          A w długim czuję się źle i tak naprawdę to kupiłam go jakieś 3 lata temu a
          chodziłam w nim kilka razy! Wydawał się fajny ale przez to że jest do kostek to
          czułam się niewygodnie i jak starsza baba... Teraz chcę coś bardziej kobiecego...
          • an.qu Re: Zimowy płaszczyk... 25.10.07, 08:00
            ja kupilam sobie wlasnie plaszczyk do kolan, dla mnie najlepsza dlugosc. w
            plaszczach do kostek czuje sie dziwnie.
      • malwi6 Skróciłam!!!!! 25.10.07, 21:27
        Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi.... Dzisiaj go skróciłam i zrobiłam pasek,
        wygląda fajnie... mam nadzieję.. ;) Długość taka do pół uda... Do kolan wydawał
        mi się troszkę za długi jakby szlafrok :) Teraz chyba jest fajny... Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka