Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Komisy odzieżowe

26.10.08, 16:26
    ostatnio natrafiłam na komis odzieżowy który miał pełno rzeczy znanych marek
    nie kiedy także projektantów a moje pytanie w kwestii czy taki komis może
    sprzedawać te rzeczy bez zgody tychże firm ?
    pytam z ciekawości :)
    Obserwuj wątek
      • dakota77 Re: Komisy odzieżowe 26.10.08, 16:44
        A czemu mialby potrzebowac zgody na sprzedaz rzeczy z drugiej reki?
        • bibiki Re: Komisy odzieżowe 26.10.08, 16:59
          ponieważ ostatnio moja znajoma w sądzie spotkała się z sprawa gdzie pewna osoba
          sprzedawała rzeczy (używane)jednej z znanych firm także selektywne używane
          perfumy na allegro i został jej wytyczony proces o bezprawna sprzedaż tychże
          rzeczy przez ta firmę dalej nie wiem jak się potoczyła ta sprawa...
          • bgoralska1972 Re: Komisy odzieżowe 26.10.08, 17:06
            UMOWA KOMISU Przez umowę komisu przyjmujący zlecenie (komisant) zobowiązuje się
            za wynagrodzeniem (prowizja) w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa do
            kupna lub sprzedaży rzeczy ruchomych na rachunek dającego zlecenie (komitenta),
            lecz w imieniu własnym. Zob. w szczególności art. 765-773 ustawy z dnia 23
            kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny.
            Jeśli ktoś kupuje rzecz nabywa tez prawo własności, którym może dysponować.
            To co opisałaś to dotyczy sytuacji, gdy ktoś sprzedaje nielegalne orpgramowanie,
            podróbki itp rzeczy.
            Może też byc taka sytuacja , że ktoś sprzedawał na allegro np kosmetyki avonu to
            nie dziwie sie procesu, bo nie wolno tego robić. Tylko nie wiem co to ma do
            rzeczy uzywanych w komisie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka