Dodaj do ulubionych

Pepco powiększa rozmiary

23.03.25, 19:07
Pepco - wiem, e-matka tam nie kupuje - powiększa rozmiary swoich ubrań: bluzy, bluzki i sukienki z dzianiny będą, w zależności od rozmiaru, od 1 cm (L) do 5 cm (XXL) większe. Pepco nie robi tego w ukryciu - wręcz przeciwnie, organizuje kampanię informacyjną i argumentuje: "Wszystkie sylwetki są piękne, dlatego zależy nam, by każda klientka czuła się w Pepco komfortowo i znalazła tu odzież dopasowaną do swoich wymiarów. Z myślą o różnych kobiecych potrzebach, powiększyliśmy niektóre z Waszych ulubionych ubrań. Wszystko po to, żebyście mogły poczuć się w nich jeszcze bardziej komfortowo!"
W ostatnich latach obserwuje się powiększanie rozmiarów w wielu, jeśli nie wszystkich, markach odzieżowych. Tyle, że dzieje się to w ukryciu, mimochodem. To skutek, ale też w pewnym stopniu jedna z przyczyn epidemii otyłości.
Tak się chciałam podzielić. E-matka na pewno o tym nie wie wink
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 19:16
      I tak mieli ogromne, żebym ja ze ze swoją wielką dudą kupowała spodnie od piżamy w rozmiarze S?!
      • marta.graca Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:20
        Wielką?
        • primula.alpicola Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:56
          No jest to kawał dudy, bez wątpienia
          • marta.graca Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 09:06
            Kokietka smile
            • primula.alpicola Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 09:26
              Nie, nie kokietka. Chyba że 100 cm obwodu dudy uważasz za niewielką.
              • alpepe Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:23
                Jeśli to coś powyżej 160 to jest ta duda niewielka.
                  to wzrost, a nie to coś
                  • primula.alpicola Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 14:16
                    168 cm
                    • alpepe Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 14:36
                      No to przestań się tu krygować, tfu, pfe!
                      • primula.alpicola Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 16:22
                        Żadne tam krygowanie, to po prostu kawał dudy. Lubię ją, podoba mi się, ale z pewnością nie jest niewielka.
    • kk345 Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 19:16
      Mówisz, że większa bluza w Pepco jest przyczyną światowej otyłości?😀😀😀
      • marta.graca Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:20
        Na bank. Tak bardzo chcesz sobie kupić bluzę z Pepco w rozmiarze XXL, że jesz bez opamiętania.
      • karyna-z-radzymina Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:30
        kk345 napisała:

> Mówisz, że większa bluza w Pepco jest przyczyną światowej otyłości?😀😀😀

Odwrotnie, zwiększają rozmiarowi żeby grubym babom nie było przykro, że noszą XXL
        • marta.graca Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:32
          A XL nosić już nie jest przykro? To jeszcze lustra muszą wycofać ze sprzedaży.
    • lauren6 Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 19:19
      Nie tak dawno jedna ematka plus size pisała, że kupuje ubrania w Shein, bo w innych sklepach nie ma niej rozmiaru. To chyba dobrze, że Pepco wychodzi naprzeciw oczekiwaniom takich osób? Od zaniżonej rozmiarówki w sklepach nikt nie schudnie.
      • 1matka-polka Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 10:55
        lauren6 napisała:

> Od zaniżonej rozmiarówki w sklepach nikt nie schudn
        > ie.

😆 Zaniżonej, ta... Kiedy ważyłam 58 kg to nosiłam M, i teraz, kiedy ważę 70 kg, też noszę M. 😆
          Umięśniłaś się, spadły ci obwody big_grin
    • jehanette Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 19:23
      Pepco ma tak oszczędnościowe rozmiary że jest to całkiem z korzyścią. Tak kupuje tam czasem ubrania sportowe z serii cardio bunny, ostatnio kupiłam córce M, normalnie jednak nosi S.
    • mabel_mora Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 21:15
      co za durny pomysł, rozmiar powinien być we wszystkich sklepach taki sam: S od xxx do xxx cm, M od... do xxx, tak samo z rozmiarem obuwia, mam sporo butów lasocki z CCC i od kilku lat rozmiary są więszke i co gorsze szersze, porównałam wkładki
      nie mozna po prostu dodać rozmiarówke? serio ktoś się poczuje bardziej komfortowo bo ma na dupie wszytą metkę M a nie XL
      • alpepe Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:54
        Widocznie zmienili wreszcie kopyta z włoskich na polskie. Polki nie mają malusich chudziunich stópeczek w wielkim drugim paluchem, tak ogólnie, to tylko mniejszość.
      • chicarica Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 10:43
        Raczej po prostu ludzie zrobili się grubsi więc średni rozmiar też się zwiększył.
        Zawsze mnie bawi że ludzie są tak mentalnie przywiązani do rozmiaru.
        • nick_z_desperacji2 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:08
          Możesz zdradzić, jak się robi grubszym tak, żeby stopa się wydłużyła? Z chęcią miałabym z rozmiar większą.
        • freja08 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:22
          chicarica napisała:

> Zawsze mnie bawi że ludzie są tak mentalnie przywiązani do rozmiaru.

Zmiana rozmiarówki przez sklep to problem. Całe dorosłe zycie noszę M oraz rozmiar buta 39, większość ubrań i butów zamawiam online i pasują. Jeśli mi nagle sklep oznaczy jako M i 39 ciuchy i buty o rozmiar większe, to stracę czas na odsyłanie i ponowne zamówienie.
          • konsta-is-me Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 19:08
            Całe życie ?
            Nie wierzę że kupujesz większość ubrań i butów w necie "na ślepo" i pasują.
            Chyba że to zawsze wyłącznie jedna j ta sama marka.
            Od zawsze sprawdzam wymiary ciuchów w sklepach online a już absolutnie nie
            wyobrażam sobie nie sprawdzić
            numeracji obuwia - w praktyce każda marka ma własne rozmiary.
    • gru.u Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 21:31
      W jaki sposób rozmiar ubrań przyczynia się do otyłości?
      • primula.alpicola Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 21:37
        W taki, że otyli mają się w co ubrać. Jakby nie mieli, to by schudli, przecież nie będą nago chodzić.
        • gru.u Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 21:40
          Szkoda że niscy nie rosną z braku ubrań
          • memphis90 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 06:50
            A wysocy nie wiedzą kiedy przestać…
        • inaccessible_rail Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 09:00
          Nie ma to jak poprawić sobie humor dopieprzeniem grubym. Już sam trening nie podnosi ci wystarczająco endorfin?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 10:20
          A to teraz chodzą nago?
          • nick_z_desperacji2 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:11
            Nie, ale gdyby ubrania były mniejsze, to chodziliby w obcisłych, niczym baleron w pończosze, źle się czując i jeszcze lepiej poprawiali humor dosrywaczom (z powodu zdrowie ofc). A tak, gruba baba śmie się ubrać tak, że fajnie wygląda i się w tym ciuchu dobrze czuje. A przecież powinna przepraszać, że żyje, najlepiej w worze po ziemniakach
      • little_fish Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 21:52
        Bo ci się wydaje, że nie tyjesz, skoro od lat nosisz rozmiar M😉
        • 1matka-polka Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 10:57
          little_fish napisała:

> Bo ci się wydaje, że nie tyjesz, skoro od lat nosisz rozmiar M😉

Ja tak mam😆
      • chicarica Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 10:44
        No patrzysz na ciuch i jesz. Chyba wiadomo, c'nie?
    • alina460 Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 23:16
      Społeczeństwo tyje to i ubrania tyją. Chudziej nie będzie.
    • alina460 Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 23:19
      W sumie to mogliby po prostu dać rozmiar XXXL zamiast majstrować przy rozmiarach już istniejących. Mam koleżanki noszące rozmiar S i XS. To dla nich już pozostanie jedynie dział dziecięcy czy jak?
      • angazetka Re: Pepco powiększa rozmiary 23.03.25, 23:22
        Jak rozumiem ze startera, dotyczy to rozmiarów od L.
        • memphis90 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 06:51
          Nawet gdyby nie, to chyba ten 1cm aż takiej różnicy nie robi…?
    • taki-sobie-nick Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 01:10
      Wszystkie sylwetki są piękne

yyyy

Bo jak wam wkleję piękną sylwetkę, to schowacie się pod stół.
    • katie3001 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:09
      Ubrania z pepco i z sinsay po praniu tracą jedne rozmiar. Dobry kierunek
    • marta.graca Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:25
      Weszłam w ten wątek i od razu mi wyskakują reklamy ubrań plus size i ciastek Jeżyków big_grin
    • kropkacom Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 08:37
      Nie kupuję w Pepco. Z czego nawet jeśli byłabym ich klientem to od tej decyzji (marketing) mi nic nie ubędzie i nie przybędzie. Czy się mylę?
    • sueellen Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 09:23
      Dzisiejsza młodzież nosi oversize. Moje szczypiorki którym kupowałabym XS , góra S noszą rozmiar XL . Wszystko musi im wisieć i muszą się w tych ciuchach topić od kurtek po koszulki.
      • black_halo Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 09:42
        Nie tylko dzisiejsza. Jako mloda natolatka z zaburzeniami obrazu wlasnego ciala (wpojonymi przez rodzine) uwazalam, ze jestem pasztetem jakich malo. Ja i wiekszosc moich kolezanek chodzilysmy w glanach, bojowkach i swetrach z demobilu i najwiekszym szczesciem bylo dostac taki XXXL i jeszcze go specjalnie wyciagnac na maksa.
        Ja poszlam w kostiumie na mature, dopasowanym, w rozmiarze 40 bo mialam porzadny kawalek cycka to wszystkim moim kolegom szczeny opadly do podlogi i moja popularnosc wzrosla niemozliwie. Zas kolezanki z zazdroscia pytaly co zrobilam, ze tak schudlam. Schudlam jakies 10kg za duzych ciuchow, ot i caly biznes.

Dostepnosc szerokiej rozmiarowki nie sprawia, ze ludzie nagle sobie odpuszczaja i stwierdzaja, ze nie ma sensu sie starac. Ale powiem ze swojego doswiadczenia, w czasach kiedy bylam nastolatka wiekszosc sklepow nie bo mialo ubran powyzej rozmiaru 40/42. O ile na dole jeszcze sie w ten rozmiar spokojnie miescilam to gora rzadko kiedy pasowala ze wzgledu na biust. Chocdzilam wiec glownie w t-shirtach i bylam bez przerwy zawstydzana bo wygladalam na znacznie wieksza niz jestem. Niestety jakies sensowne filmiki modowe obejrzalam dopiero pare lat temu, ubrania dopasowanego do duzego biustu znalazlam dopiero z 10 lat temu (bravissimo, urkye, biubiu) i pare szmatek w innych sklepach. No i nagle odkrylam, ze nie jestem az tak strasznie gruba jak mi sie wydawalo i ludzie znowu pytali jak sie odchudzilam.

Moim zdaniem zmiana jest na plus. Osoby wieksze niz ustawa orzewiduje beda sie mogly sensownie ubrac w normalnym sklepie a nie jezdzic do przybytkow nazwanych "puszyta pani" gdzie kiedys puszysta oznaczalo od 42 wzwyz.
        • nick_z_desperacji2 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:17
          A propos biustu, czasami mam wrażenie, że projektanci kurtek, jeansów i tego typu odzieży codziennej, nie biorą pod uwagę różnic między sylwetką damską a męską. Ja mam często tak, że jak kurtka jest dobra w biodrach, to w biuście jest ok, ale w ramionach o przynajmniej rozmiar za duża. Tak samo ze spodniami; wąska talia, ale szerokie biodra oznaczają, że każde spodnie muszę zwężać w pasie.
          • black_halo Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:27
            Bo generalnie wariantow kobiecej sylwetki jest wiecej niz meskiej. W meskiej istnieja 2: prosty i brzuchaty. Ci z brzuchem nadal zazwyczaj sie mieszcza w ubraniach dla osob o prostej sylwetce bo zapinaja spodnie pod brzuchem. U kobiet, nawet szczuplych masz juz gruszke, klepsydre, bardzo androgeniczna sylwetke. A potem dodaj jeszcze kilkadziesiat rozmiarow biustu, brzucha, bioder, posladkow, ud .... tez mam problem z ramionami, duzo ubran wyglada na za duze a sa za male bo np. w ramionach sa za szerokie (szew wypada nie tam gdzie trzeba).
            • nick_z_desperacji2 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:39
              Szew to pół biedy, u mnie robi sie taka bufiasta przestrzeń, dzięki której wyglądam, jakbym miała garb z przodu i do tego cycki się pod pachami zaczynały wink
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 10:07
      Nie czaję, czyli robią tak, że XL to będzie nowe L, czy o co chodzi?
    • beataj1 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 13:30
      To wypowiem się jako gruby głos.
      Zmiana rozmiarówki polegająca na dodaniu centymetrów do XL jest z mojego punktu widzenia kompletnie bez sensu. Jeżeli do tej pory nie mieściłam się xl to znaczy że wciąż nie będę nawet podchodzić do wieszaka z takim rozmiarem. Nie będę specjalnie wyszukiwać tego rozmiaru podczas zakupów online i nie będę dokładnie analizować tabel z rozmiarami.

Poszerzenie rozmiarówki poprzez dodanie 2XL, 3xl 4XL i tak dalej ma sens. Ja dokładnie wiem jaki rozmiar noszę i nie muszę się bawić w oszukiwanie rzeczywistości noszeniem rozdętej L. Nie sądzę by jakakolwiek gruba osoba kiedykolwiek o to poprosiła.
      Jesteśmy na to za leniwi smile
    • iwoniaw Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 14:34
      Jest to kompletnie bez sensu, zresztą cała ta rozmiarówka S-M-L nic tak naprawdę nie znaczy, ciuch w jednym sklepie majacy metkę S potrafi miec wymiary identyczne z ciuchem z innej marki o metce XL, przeciez to jakaś parodia, a nie pomoc w namierzeniu wieszaka z ubraniem najbardziej rokującym, ze bedzie pasować. Poza tym to świetnie, że sklep chce obslugiwac klientow w różnych rozmiarach, ale to nie powinno polegać na tym, że teraz przyszyjemy metkę 36 do ubrania 46, tylko niechże po prostu wiszą na wieszakach różne rozmiary (od b. malych po gigantyczne) własciwie oznakowane i to w zupelności wystarczy 🤷‍♀️
    • milupaa Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 14:41
      Aha. Bo Pepco ma zaniżone rozmiary, ja zwykle wchodzę w M tam muszę kupować L bo mi biust nie wchodzi. Więc oni raczej dostosowują do standardu. Ale coś jest na rzeczy, bo ja będąc młoda dziewczyna o 10 kg szczuplejsza nosiłam M i teraz też noszę M 😅 No to przecież nie możliwe powinno być.
    • mama-ola Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 18:59
      A propos powiększania ubrań. Byłam dziś w Medicine. Rzadko tam chodzę, bo mam daleko. Jakie oni mają wszystko wielgachne. Męskie S slimfit na mojego syna o wzroście 180 cm było za wielkie, za szerokie. Dla siebie nic nie mogłam kupić, bo S i XS było za szerokie, a nie jestem nastolatką, tylko niemalże 50-latką.
    • anomaliapogodowa81 Re: Pepco powiększa rozmiary 24.03.25, 19:21
      jeste_m_sobie napisał(a):

> W ostatnich latach obserwuje się powiększanie rozmiarów w wielu,
      To s
      > kutek, ale też w pewnym stopniu jedna z przyczyn epidemii otyłości.
      >

Czej 😃
      W jaki DOKLADNIE sposób zmiana rozmiarówek ciuchów jest PRZYCZYNĄ EPIDEMII OTYŁOŚCI?

Rozwiń tę śmiałą tezę, ja cię bardzo proszę 😃
      • majaa Re: Pepco powiększa rozmiary 02.04.25, 15:01
        Ona napisała konkretnie, że to jest "w pewnym stopniu jedna z przyczyn", a to jednak różnica. Przypuszczam, że chodzi jej o "nakręcanie" otyłości poprzez powiększanie rozmiaru, czyli coś w stylu "wiemy, że coraz bardziej tyjecie, więc się po prostu do tego dopasujemy i będziemy szyli coraz większe ubrania" - problem solved. Czyli w efekcie przyklepujemy ten stan rzeczy, więc niejako jesteśmy też za niego pośrednio odpowiedzialni. Przynajmniej ja to tak rozumiem.
        • kiddy Re: Pepco powiększa rozmiary 02.04.25, 20:43
          Zdecydowanie szkodliwy kierunek. Bo jakby grubas nie miał sie w co ubrać, to by z rozpaczy schudł. A tak - nie ma motywacji.
          Powiedziałam to ja, grubas.
    • pupu111 Re: Pepco powiększa rozmiary 02.04.25, 22:28
      Słyszałam. Sklepy robią rózne rzeczy żeby sprzedac, w wielu sa specjalne lustra, które nieco wyszczuplają, że sie wygląda lepiej. W moim mieście na pewno takie sa np. w Half Price, bo niedawno byłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka