panciaania 08.04.08, 13:00 pomocy!! jak usunąć pleśń z sufitu i zapobiegać żeby znów nie powstała? za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: pleśn na suficie 08.04.08, 13:10 W skrócie - wentylacja do d.... Ostatnio często problem bywa z tym,że nawiew za mały /np.szczelne okna/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panciaania Re: pleśn na suficie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 13:21 to ja wiem :) akuarat nie jest przyczyna za szczelne okno,,:) ale jak to usunac i przeciwdzialac? to jest pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: se Re: pleśn na suficie IP: *.3.cust.bredband2.com 08.04.08, 13:34 znalezc przyczyne. Skuc tynk do golej cegly lub glebiej, szukac przeciekajacych, zgnilych rur, wymienic, jesli sie takowe spotka. Mieszkasz w domu jednorodzinnym czy bloku? Moze cie sasiedzi z gory zalewaja? Jesli masz dom jednorodzinny, w jakiej technologii dom wybudowano? Kuchnie masz na parterze czy np. poddaszu? Bez likwidacji przyczyny mie zwalczysz grzyba. No i wentylacja-jak wyzej napisano. Skad wiesz, ze jest ok? Kratki wentylacyjne sa drozne? Okna nie za szczelne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panciaania Re: pleśn na suficie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.08, 14:11 jest to domek jednorodzinny ale stary, okno w tejze lazience jest baardzo nieszczelne:) byl on zamieszkiwany przez krotki okres tylko, i plesn jest tylko w lazience Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: pleśn na suficie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.08, 16:08 Powodów może być wiele. Za słaba wentylacja wyciągowa. Za niska temperatura w łazience. Nieocieplony dach nad łazienką (sufit ma niską temp i wykrapla sie na nim woda). Pleśń mozesz usunąć np takim prepeartem (ostrożnie, śmierdzi chlorem az nos wykręca): www.hgpolska.pl/php/grupy_szczegol.php?nr=68 Ale jak nie usuniesz przyczyny, to pleśń znowy sie pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
tynkiozdobne.pl Re: pleśn na suficie 10.04.08, 14:40 Przyczyny wymienione powyżej t.j. słaba wentylacja i porzemarzanie na pewno należy usunąć. Mogę polecić farbe Platinum firmy Para. Jest bardzo wydajna i trwała, a generalnie likwiduje skutki takich własnie czynników. Jedyny minus to cena i stopień połysku(dośc wysoki), jednak warto na ten jeden litr wydać pieniądze. Sprawdzone u mojej teściowej :). Odpowiedz Link Zgłoś