Dodaj do ulubionych

Podatek od sprzedaży mieszkania nabytego w 2004 r.

IP: *.xdsl.centertel.pl 09.01.10, 15:17
Pogubiłem sie w aktualnych przepisach podatkowych, moze ktoś mnie
oświeci proszę.
W połowie 2004 roku (czyli więcej niż 5 lat kalendarzowych temu)
kupiłem mieszkanie, które chce teraz sprzedać.
Czy zapłacę podatek dochodowy od tej sprzedaży?
Obserwuj wątek
    • decort Re: Podatek od sprzedaży mieszkania nabytego w 20 09.01.10, 17:48
      nie, nie zapłacisz. Od 01.01.2010 podatek Cię już nie obejmuje.
      • Gość: tomek Re: Podatek od sprzedaży mieszkania nabytego w 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 22:58
        Czy byłbyś tak dobry i wskazał jakis akt prawny w tym temacie. Z góry dziekuję
        • miriam_73 Re: Podatek od sprzedaży mieszkania nabytego w 20 10.01.10, 23:20
          ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych.
          • Gość: tomek ustawa pit 01.01.2010 IP: *.xdsl.centertel.pl 11.01.10, 13:43
            Dziękuję. Znalazłem.
            Rozdział 2
            Art. 10.
            pkt 8a z uwzglednieniem komentarza po pkt 8d

Źródłem przychodów jest odpłatne zbycie nieruchomości lub ich części
            oraz udziału w nieruchomości, jeżeli odpłatne zbycie nie następuje w
            wykonaniu działalności gospodarczej i zostało dokonane przed upływem
            pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło
            nabycie lub wybudowanie

www.mf.gov.pl/_files_/podatki/od_osob_fizycznych/pit_2010/pit01.01.2010.pdf
            • Gość: zaky Re: ustawa pit 01.01.2010 IP: *.aster.pl 12.01.10, 02:02
              Ale wyżej jest tak:
              "2b. Za dochody (przychody) osiągane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
              uwaŜa się w
              szczególności dochody (przychody) z:
              1) pracy wykonywanej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na podstawie stosunku
              słuŜbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy,
              bez względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia,
              2) działalności wykonywanej osobiście na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, bez
              względu na miejsce wypłaty wynagrodzenia,
              3) działalności gospodarczej prowadzonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
              4) połoŜonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej nieruchomości, w tym ze
              sprzedaŜy takiej nieruchomości.
              "

Aż mi się wierzyć nie che, że US odpuści podatek od dochodu uzyskanego od
              sprzedaży mieszkania. No, chyba, że zadeklarujesz, że za uzyskane pieniądze
              kupisz nowe mieszkanie.
              Tak było do tej pory. Czyżby aż tak sie zmieniło?
              • jeepwdyzlu zaky proszę Cię 12.01.10, 09:40
                wyżej profesjonaliści odpowiedzieli
                wskazali podstawe prawną

zlituj sie i przyjmij do wiadomosci - ze niektórzy odpowiadając -
                wiedzą co robią...

jeep
              • miriam_73 Re: ustawa pit 01.01.2010 12.01.10, 10:16
                Zacznij czytać ze zrozumieniem i w odpowiedniej dla danego aktu prawnego
                systematyce (sugestia - jest coś takiego jak przepis ogólny/ reguła/ zasada -
                przepis szczególny/ wyjątek/ wyłaczenie z zasady ogólnej), a przede wszystkim,
                jesli nie znasz się na prawie podatkowym to nie pisz, bo w podatkach na "wydaje
                mi się" daleko nie zajedziesz.
                Owszem przychodem podatkowym są środki uzyskane ze zbycia nieruchomości, ale
                tylko wtedy jeśli jest to zbycie przed upływem 5 lat od końca roku
                kalendarzowego w którym nastapiło nabycie nieruchomości. Po upływie okresu
                pięcioleniego mamy do czynienia z przychodem i owszem, ale takim który NIE JEST
                przychodem podatkowym (= nie podlega opodatkowaniu PIT).
                Organ nie ma czego "odpuszczać" - organ na obowiązek stosowac się do
                obowiązujących (i w tym zakresie jadnych i jednoznacznych) przepisów prawa
                podatkowego 9w tym wypadku updof)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka