Dodaj do ulubionych

darowizna współwłasność

IP: 213.77.29.* 19.10.10, 01:30
Chciałbym podarować część mojej działki ale tak aby podarowana część była współwłasnością moją i drugiej osoby lub może rozszerzyć własność części działki. Jak to zrobić? Osoba jest dla mnie obca.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: darowizna współwłasność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 15:02
      Nie będę ukrywać, że średnio rozumiem co Ty chcesz zrobić.

Jako przykładowe możliwości:
      jesteś właścicielem nieruchomości stanowiącej działkę i co dalej?

Chcesz coś podarować:
      - albo darowujesz udział (ułamek) w całości i powstanie stan współwłasności gdzie powiedzmy Ty jesteś współwłaścicielem, w np. 3/4 a obdarowana - w 1/4;
      - występujesz do geodezji o dokonanie podziału tej dużej działki na dwie i darowujesz tej osobie powiedzmy 1/2 część w jednej z tych działek. Powstaje twór taki, że każda z działek ma swoją księgę wieczystą, gdzie w jednej księdze Ty jako właściciel w całości, a w drugiej Ty i obdarowana powiedzmy po 1/2 części.

Jeśli zaś dziś jesteś nie właścicielem całości a współwłaścicielem to jest możliwe podarowanie z Twojego udziału - udziału, a dla tej drugiej możliwości (darowizna udziału w geodezyjnie wydzielonej dzialce) konieczne wg mnie współdziałanie z Twoim obecnym współwłaścicielem.

Dookreśl się troszkę, bo nie jestem pewna czy dobrze Twe intencje zrozumiałam.
    • bezpocztyonline Re: darowizna współwłasność 20.10.10, 13:40
      Gość portalu: dleszek napisał(a):

> Chciałbym podarować część mojej działki ale tak aby podarowana część była współ
      > własnością moją i drugiej osoby lub może rozszerzyć własność części działki. Ja
      > k to zrobić? Osoba jest dla mnie obca.

Hm.... Ja to zrozumiałam tak:

dleszek chce dokonać podziału geodezyjnego działki, której jest obecnie jedynym właścicielem, na dwie działki (o nieustalonych na razie wielkościach).
      Jedną z tych działek chce nadal zachować dla siebie.

Następnie chce notarialnie podarować udział w tej nowowydzielonej drugiej działce, tak, by powstała współwłasność na tej drugiej działce.

Można to zrobić.

Nowy współwłaściciel będzie mógł tym swoim udziałem dysponować dowolnie (sprzedawać, darowywać, zapisywać w testamencie itp.), ale np. budując cokolwiek na tej działce będzie musiał mieć zgodę dleszka.
      • duleszek Re: darowizna współwłasność 22.10.10, 20:45
        Tak właśnie chce zrobić podzielić działkę i drugą część zrobić jako współwłasność. Osoba której chce podarować działkę opuściła właśnie rodzinę zastępczą i współwłasność sobie wymyśliłem jako pewnego rodzaju zabezpieczenie przed ingerencją innych osób w to co obdarowana osoba dostała chociaż będzie mogła sprzedać udział we współwłasności. Może jest jakiś inny sposób zabezpieczenia majątku który jej podaruję.
        • bezpocztyonline Re: darowizna współwłasność 23.10.10, 16:28
          duleszek napisał:

> współwłasność sobie wymyśliłem jako pewnego rodzaju zabezpieczenie przed ingerencją
          > innych osób w to co obdarowana osoba dostała

Ingerencją innych osób? Prawnie nikt nie będzie mógł ingerować, chyba, że osoba ta jest małoletnia lub ubezwłasnowolniona (całkowicie lub częściowo).

A co wpływu psychicznego czy emocjonalnego na czyjeś zachowanie czy postępowanie - nie wiem, czy jakiekolwiek środki prawne są w stanie przed tym ochronić, jeśli ktoś jest podatny na taki wpływ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka