Dodaj do ulubionych

Jak sprzedac dom z lokatorem

06.07.11, 09:51
Witam,

wspolnie z rodzicami jestesmy wlascicielami domu, ktory ze wzgledow rodzinnych chcemy sprzedac. Niestety w domu mieszka ojciec mojej mamy alkoholik i awanturnik. Czy mamy mozliwosc sprzedazy i jakie srodki, sam sie nie wyprowadzi?
Nie jest wlascicielem.
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 06.07.11, 12:15
      zawsze_butterfly10 napisała:

> Witam,
      >
      > wspolnie z rodzicami jestesmy wlascicielami domu, ktory ze wzgledow rodzinnych
      > chcemy sprzedac. Niestety w domu mieszka ojciec mojej mamy alkoholik i awanturn
      > ik. Czy mamy mozliwosc sprzedazy i jakie srodki, sam sie nie wyprowadzi?
      > Nie jest wlascicielem.

Trzeba go będzie zabrać ze sobą. Jeśli jej ojciec jest alkoholikiem, to pewnie jest niemajętny, a to oznacza, że mama może mieć obowiązek alimentacyjny wobec swojego ojca.
      • zawsze_butterfly10 Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 06.07.11, 13:43
        Dziekuje za odpowiedz.
        Nie chodzi o uchylenie sie od alimentow. Mama chce wynajac dla niego kawalerke i placic wynajem. Ale czy mozemy zmusic go do opuszczenia domu celem sprzedazy.
        • bakali Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 06.07.11, 14:34
          Wynajmijcie mu kawalerkę i przenieście go do niej, a potem po prostu sprzedajcie dom.
          • zawsze_butterfly10 Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 06.07.11, 15:25
            Czy jako osoba zameldowana nie musi wyrazic zgody na przeprowadzke?
            Wiem, ze bedzie robil klopoty.
            Sprzedaz domu moze ciagnac sie pare miesiecy lub szybko, trudno ocenic, ale pierwsze chcemy zalatwic te sprawe.
            • decort Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 06.07.11, 22:51
              Meldunek nie ma nic do rzeczy i nie daje żadnych praw, jest to jedynie poświadczenie przebywania w jakimś miejscu.
              • zawsze_butterfly10 Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 07.07.11, 08:06
                Niestety wczoraj bylismy u prawnika, nie mamy szan, jezeli sie nie zgodzi na wyprowadzke nic nei zrobimy, wierzyc mi sie nei chce al etak jest.
                • Gość: jagoo Re: Jak sprzedac dom z lokatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 08:26
                  E tam. Prawnik wam powiedział, ze nie możecie go eksmitować do innego lokalu? Zmieńcie prawnika...
                  • decort Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 08.07.11, 02:38
                    a jak prawnik argumentował swoją opinię?
                    • zawsze_butterfly10 Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 08.07.11, 07:16
                      ze musi wyrazic zgode na inne mieszkanie. (straszy czlowiek, rencicta, ojciec itp.)
                      Rodzice chce wynajac mu kawalerke i placic wynajem.
                      Czy naprawde nie mamy na nic szans
                      • decort Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 09.07.11, 03:25
                        no, to się zgadza - na inne mieszkanie musi wyrazić zgodę; mieszkanie nie powinno być o niższym standardzie i w mniej odpowiadającej mu lokalizacji; o ile pamiętam (dawno się tematem nie zajmowałem) ma wybór do 3-ch propozycji, czwartą musi przyjąć. Poczytajcie uważnie Ustawę 0 Ochronie Praw Lokatorów (w wyszukiwarce trzeba dopisać - tekst jednolity, wtedy wyświetli się aktualna treść) - tam jest wszystko na ten temat: co można w takiej sytuacji zrobić, i co należy lokatorowi zaproponować. Wydrukujcie także odpowiednie fragmenty i dostarczcie lokatorowi: powinien w takiej sytuacji znać swoje prawa, oraz prawa właścicieli. A w razie dalszych wątpliwości - zmieńcie prawnika.
                        • Gość: Ewa Re: Jak sprzedac dom z lokatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.11, 00:40
                          Nie bardzo rozumiem: co to za zabezpieczenie dla człowieka wynajęcie kawalerki i deklaracja płacenia czynszu, co?
                          Toż mogę płacić przez rok a potem wypowiem umowę, przestanę płacić - i co?
                          Oczywiście, że jestem za prawem własności, w tym korzystania z niej i nie widzę powodu chronienia w takim przypadku osoby trzeciej (pod warunkiem, żę nie darowała dziecku tej nieruchomości wcześniej) , ale wydaje mi się, że najem to mizerne zabezpieczenie. Już prędzej służebność w innym lokalu.
                        • Gość: eryk Re: Jak sprzedac dom z lokatorem IP: *.toya.net.pl 16.07.11, 22:23
                          Pan decort niewiele się zna na prawie lokalowym, a doradza i poucza.
                          Prawnik ma rację. Lokator płacący i nie uciążliwy jest chroniony. Pozostaje 3-letnie wypowiedzenie.
                          Bredzenie o 3-4 propozycjach pochodzi z fantazji decorta.
                          • Gość: a Re: Jak sprzedac dom z lokatorem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 10:22
                            Lokator płacący i nie uciążliwy jest chroniony.

ale alkoholik i awanturnik chyba do tej kategorii nie należy?
                          • decort Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 20.07.11, 23:09
                            odczep się "eryk"! - odesłałem do Ustawy, biorąc pod uwagę moją niepamięć. W razie kłopotów z interpretacją poszczególnych jej zapisów - służę pomocą.
                            • decort Re: Jak sprzedac dom z lokatorem 21.07.11, 20:56
                              a lokatora, płacącego regularnie i dbającego o najmowany lokal oraz nie zakłócającego spokoju można się pozbyć : w terminie wypowiedzenia 3 lata - tylko w sytuacji gdy właściciel zamierza zamieszkać w tym lokalu, i w dodatku gdy /ten właściciel/ nie posiada innej nieruchomości mieszkalnej, tj. nie właścicielem czegokolwiek innego co ma charakter nieruchomości nadającej się do zamieszkania lub nie wynajmuje takiej. Jak pisałem: Ustawa o ochronie praw lokatorów - tak należy poszukać rozwiązania problemu. Można też sprzedać nieruchomość wraz z lokatorem. Kupujący oczywiście musi się na to zgodzić. jeżeli będzie kupował po to by dalej wynajmować - nie powinno być problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka