Dodaj do ulubionych

Jak mogę się bronić?

IP: *.play-internet.pl 01.02.12, 09:28
Witam serdecznie .Może ktoś mi coś doradzi bo już nie mam sił .
Kilka lat temu znalazłem ładną działkę na spokojnej , cichej ulicy przy której znajdują się domki jednorodzinne. Sprawdziłem w urzędzie co tam może powstać . Mpzp nie był uchwalony, ale w studium figurowało, że jest to teren domków jednorodzinnych –M .Pasowało mi, pobudowałem się ,zdążyłem się wprowadzić licząc na spokój, a tu sąsiad otworzył warsztat samochodowy i zaczęło się, hałas non stop ,spokoju zero. Próbowałem z sąsiadem rozmawiać żeby jakoś postarał się mniej uciążliwie prowadzić ten warsztat, ale posłał mi parę grubszych i powiedział, że mu mogę skoczyć bo ma znajomości w urzędzie jak mi się nie podoba to żebym się wyprowadzał .Otworzył ten warsztat bez wymaganych zezwoleń ,po czym złożył do gminy wniosek o zmianę sposobu użytkowania budynków . Po moich protestach gmina zawiesiła postępowanie, a on dalej prowadził warsztat . Po 2 latach walki o spokój zamknął warsztat . A teraz gmina w prasie ogłosiła, że jest projekt zmiany studium i można się z nim zapoznać w urzędzie oraz można składać uwagi na piśmie . Zapoznałem się i w tym projekcie zmiany jest ,że nasza ulica teraz będzie objęta strefa śródmiejska C – wskazana dla utrzymania i rozwoju funkcji usługowych o znaczeniu ponadlokalnym (regionalnym) oraz lokalnym (miejskim i dzielnicowym), a po zatwierdzeniu tego studium miasto przystąpi do opracowania mpzp . Nadmieniam, że to jest mała ślepa uliczka ,boję się ,że jak taka zmiana przejdzie to sąsiad znowu otworzy tam warsztat lub coś innego uciążliwego. .Nie zgadzam się z tą zmianą . Jak mogę się skutecznie bronić przed tą zmianą. Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedz ?
Obserwuj wątek
    • bezpocztyonline Re: Jak mogę się bronić? 01.02.12, 11:46
      Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Jak mogę się skutecznie bronić przed tą zmianą.

Skutecznie? Nie wiem. Można próbować: jeżeli projekt zmiany w studium został już opracowany (a został, skoro Pan już wie, co zamierzają uchwalić) to szybciuteńko pisać uwagi do tego projektu studium. Łącznie z tym, że - zgodnie z poprzednim studium oraz wydaną Decyzją o warunkach zabudowy, a także zabudową sąsiadującą (bo przecież na podstawie analizy zabudowy sąsiadującej wydano Panu decyzję) istnieje na tym terenie zabudowa mieszkaniowa i taka właśnie ma charakter przeważający. Nie ma żadnej innej zabudowy na tym terenie, żadna działka nie ma charakteru innego niż mieszkaniowy (bo warsztat był nielegalny i na dodatek nie działa teraz wcale), że taka zmiana w studium (a potem w MPZP) spowodowałaby utratę wartości waszych domów i działek, więc powodowałaby konieczność zapłaty wam odszkodowań przez gminę etc. Najlepiej wziąć sobie jakiegoś miejscowego projektanta (architekta czy budowlańca czy urbanisty), który może już tego rodzaju korespondencję wcześniej z urzędem prowadził i w takich czynnościach ma doświadczenie i zlecić mu pisanie i argumentowanie.

Wójt / burmistrz / prezydent miasta może te uwagi przyjąć albo je odrzucić.
      Na razie trzeba się bronić - i to szybko, bo po wyłożeniu do wglądu projektu jest tylko ograniczony czas na składanie uwag. A terminów potem nie przywracają. Uchwalają i mają potem człowieka w nosie.
      • jeepwdyzlu Re: Jak mogę się bronić? 01.02.12, 11:59
        a swoją drogą....
        cisza i spokój to w kampinosie
        zawsze gdzieś obok są ludzie
        trzeba się przyzwyczajać
        jeep
      • Gość: Marcin Re: Jak mogę się bronić? IP: *.play-internet.pl 01.02.12, 12:23
        Chciałbym dodać, że jak byłem w urzędzie upewnić się,że ten teren znajduje się w obecnym studium jako M to najpierw urzędniczka mówiła mi, że nie. Poprosiłem, żeby pokazała mi mapę to jej pokazałem, że jednak -M to ona twierdziła, że moja ulica znajduje się gdzie indziej, ale po wnikliwej analizie oraz zapytaniu czy ta pani celowo chce mnie wprowadzić w błąd stwierdziła niechętnie ,że jednak -M , a ona, że studium to nic nie znaczy , dopiero MPZP .
        • bezpocztyonline Re: Jak mogę się bronić? 01.02.12, 14:13

> a ona, że studium to nic nie znaczy , dopiero MPZP .

Teoretycznie ma rację, tylko, że MPZP musi być zgodny ze studium.

Nie można uchwalić w MPZP nic, co nie byłoby zgodne ze studium.
          Jak w studium jest lodowisko, w planie musi być lodowisko.

Przejdź się po sąsiadach i piszcie / podpiszcie razem: w kupie siła, może władze gminy wezmą to jednak pod uwagę.
      • Gość: Marcin Re: Jak mogę się bronić? IP: *.play-internet.pl 01.02.12, 16:41
        W ogłoszeniu jest napisane tak - Uwagi można składać na piśmie do Burmistrza Miasta z podaniem imienia i nazwiska lub nazwy jednostki organizacyjnej i adresu, oznaczenia nieruchomości, której uwaga dotyczy.

Czy mam w uwagach wyszczególnić numery działek sąsiadujących ze mną czy numery działek całej ulicy czy tylko mojej nieruchomości ,żeby to miało sens ?
        • bezpocztyonline Re: Jak mogę się bronić? 01.02.12, 17:17

> Czy mam w uwagach wyszczególnić numery działek sąsiadujących ze mną czy numer
          > y działek całej ulicy czy tylko mojej nieruchomości ,żeby to miało sens ?

To zależy od tego, co chce Pan napisać.

Jeśli chce Pan zmiany tylko w odniesieniu do Pańskiej działki, to wystarczy tylko numer Pańskiej działki. Jeśli chce Pani zmiany w odniesieniu do większego terenu - proszę wskazać ten teren. Nawet, gdyby to miała być większa ilość numerów działek. Dla ułatwienia lektury dla urzędników, warto wymienić też nazwę ulicy

Jeśli podpisze się pod jednym pismem więcej sąsiadów: niech się wpisują z adresami.

Uwagi może wprawdzie wnosić dowolny Kowalski, ale jednak niech urzędnicy zobaczą naocznie, że autorami są mieszkańcy przedmiotowego terenu.

Jeśli sąsiedzi będą pisali swoje pisma: OK, tylko warto uzgodnić z nimi wspólne stanowisko.
          Przynajmniej większościowe.

• Gość: Marcin Re: Jak mogę się bronić? IP: *.play-internet.pl 03.02.12, 09:16
            Dziękuję za odpowiedzi. Wiem więcej niż wiedziałem, mam jeszcze jedno pytanie czy odnośnie uwag do studium to tylko bierze je pod uwagę lub nie burmistrz ,czy taż rada gminy(radni) ?
            • bezpocztyonline Re: Jak mogę się bronić? 03.02.12, 12:49
              Z Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym:

"Art. 7.
              Rozstrzygnięcia wójta, burmistrza, prezydenta miasta albo marszałka województwa
              o nieuwzględnieniu
              odpowiednio wniosków dotyczących studium uwarunkowań i
              kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy, uwag dotyczących projektu
              tego studium
              , wniosków dotyczących miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, uwag dotyczących projektu tego planu albo wniosków dotyczących planu
              zagospodarowania przestrzennego województwa - nie podlegają zaskarżeniu do
              sądu administracyjnego
              .

Art. 11.
              Wójt, burmistrz albo prezydent miasta, po podjęciu przez radę gminy uchwały o
              przystąpieniu do sporządzania studium, kolejno:
              (...)
              10) ogłasza w sposób określony w pkt 1, o wyłożeniu projektu studium do publicznego
              wglądu na okres co najmniej 7 dni przed dniem wyłożenia i wykłada
              ten projekt do publicznego wglądu oraz publikuje na stronach internetowych
              urzędu gminy na okres co najmniej 21 dni oraz organizuje w tym czasie dyskusję publiczną nad przyjętymi w tym projekcie studium rozwiązaniami;
              11) wyznacza w ogłoszeniu, o którym mowa w pkt 10, termin, w którym osoby
              prawne i fizyczne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości
              prawnej mogą wnosić uwagi dotyczące projektu studium, nie krótszy niż 21
              dni od dnia zakończenia okresu wyłożenia studium;
              12) przedstawia radzie gminy do uchwalenia projekt studium wraz z listą nieuwzględnionych
              uwag, o których mowa w pkt 11.

Art. 12.
              1. Studium uchwala rada gminy, rozstrzygając jednocześnie o sposobie rozpatrzenia
              uwag, o których mowa w art. 11 pkt 12. Tekst i rysunek studium oraz rozstrzygnięcie
              o sposobie rozpatrzenia uwag stanowią załączniki do uchwały o
              uchwaleniu studium.
              2. Wójt, burmistrz albo prezydent miasta przedstawia wojewodzie uchwałę o
              uchwaleniu studium wraz z załącznikami, o których mowa w ust. 1, oraz dokumentacją
              prac planistycznych w celu oceny ich zgodności z przepisami prawnymi.
              3. Jeżeli rada gminy nie uchwaliła studium, nie przystąpiła do jego zmiany albo,
              uchwalając studium, nie określiła w nim obszarów rozmieszczenia inwestycji
              celu publicznego o znaczeniu krajowym i wojewódzkim, ujętych w planie zagospodarowania
              przestrzennego województwa lub w programach, o których mowa
              w art. 48 ust. 1, wojewoda, po podjęciu czynności zmierzających do uzgodnienia
              terminu realizacji tych inwestycji i warunków wprowadzenia tych inwestycji do
              studium, wzywa radę gminy do uchwalenia studium lub jego zmiany w wyznaczonym
              terminie. Po bezskutecznym upływie tego terminu wojewoda sporządza
              miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego albo jego zmianę dla obszaru,
              którego dotyczy zaniechanie gminy, w zakresie koniecznym dla możliwości realizacji
              inwestycji celu publicznego oraz wydaje w tej sprawie zarządzenie zastępcze.
              Przyjęty w tym trybie plan wywołuje skutki prawne takie jak miejscowy
              plan zagospodarowania przestrzennego.
              4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, koszty sporządzenia planu ponosi
              w całości gmina, której obszaru dotyczy zarządzenie zastępcze."

Rada dostaje listę odrzuconych uwag do wglądu, ale nie ma wpływu na rozstrzygnięcie szczegółowe w tym zakresie. No chyba, że ze względu na jedną z uwag odrzuconą przez burmistrza odrzuci cały projekt studium i każe go opracować na nowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka