Dodaj do ulubionych

ustanawianie hipoteki

IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 19:13
Witam,
mam pytanie, czy tuż po podpisaniu aktu notarialnego mogę sam iść do sądu z wnioskiem o ustanowienie hipoteki na bank ?
Chodzi mi o to, że np. dzień po podpisaniu aktu notarialnego pewnie nie będzie jeszcze zmiany własciciela mieszkania w KW, wiec pytanie czy sad przyjmie wniosek skoro zobaczy w sowjej ewidencji ze wlascicielem mieszkania jest jeszcze kto inny (moze musze okazac akt notarialny) ?
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: ustanawianie hipoteki 22.04.12, 19:22
      Podpisałeś,sprzedałeś,to co chcesz kombinować?
      • Gość: Maciek Re: ustanawianie hipoteki IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.12, 19:35
        ja kupuje i nic nie kombinuje, a ustanowic hipoteke musze ze wzgledu na kredyt w banku na ten cel
        chyba sie nie zrozumielismy ;)
        Pozdrawiam
    • bezpocztyonline Re: ustanawianie hipoteki 22.04.12, 22:22
      Gość portalu: Maciek napisał(a):

> Witam,
      > mam pytanie, czy tuż po podpisaniu aktu notarialnego mogę sam iść do sądu z wni
      > oskiem o ustanowienie hipoteki na bank ?
      > Chodzi mi o to, że np. dzień po podpisaniu aktu notarialnego pewnie nie będzie
      > jeszcze zmiany własciciela mieszkania w KW, wiec pytanie czy sad przyjmie wnios
      > ek skoro zobaczy w sowjej ewidencji ze wlascicielem mieszkania jest jeszcze kto
      > inny (moze musze okazac akt notarialny) ?

Jeśli księga jest już założona, to możesz. Składasz razem z dokumentem wystawionym przez bank w tym celu. Notariusz dośle akt notarialny do sądu w terminie do 3 dni. Twój wniosek będzie już zarejestrowany, ale rozpatrzony będzie w terminie i tak późniejszym niż termin dostarczenia wypisu aktu notarialnego przez notariusza.

Jeśli księga ma być dopiero zakładana, to lepiej, by najpierw do sądu wpłynął wypis z aktu notarialnego przed wnioskiem o ustanowienie hipoteki. Możesz albo wziąć jeszcze jeden wypis z aktu notarialnego i sam złożyć wniosek w sądzie o założenie nowej KW i wpisanie ciebie, albo możesz np. poprosić swojego notariusza, by wniosek dostarczył sądowi jeszcze tego samego dnia, jeśli może. I dopiero potem złożyć wniosek o wpisanie hipoteki.
      • jeepwdyzlu Re: ustanawianie hipoteki 23.04.12, 09:50
        Notariusz dośle akt notarialny do sądu w terminie do 3 dni.
        ---------
        zależy w jakim sądzie
        Są sądy, które odrzucą wniosek o hipotekę jako wcześniejszy a bez aktu przenoszącego wnioskodawca nie jest umocowany do ustanawiania hipotek.
        Nie lepiej WSZYSTKIEGO łącznie z hipoteką wrzucić na łeb notariuszowi, wcześniej ustalając, że nie weźmie za to taksy?
        jeep
        • bezpocztyonline Re: ustanawianie hipoteki 23.04.12, 12:16
          jeepwdyzlu napisał:

> Nie lepiej WSZYSTKIEGO łącznie z hipoteką wrzucić na łeb notariuszowi, wcześnie
          > j ustalając, że nie weźmie za to taksy
          ?

Niestety z tym warunkiem bywa problem. Dobrze wiesz, że biorą i to sporą.
          • jeepwdyzlu Re: ustanawianie hipoteki 23.04.12, 15:51
            Nie lepiej WSZYSTKIEGO łącznie z hipoteką wrzucić na łeb notariuszowi, wcześnie
            > j ustalając, że nie weźmie za to taksy?

Niestety z tym warunkiem bywa problem. Dobrze wiesz, że biorą i to sporą.
            --------------
            wszystko się zmienia
            Wrocław i Szczecin - nie biorą
            ciao
            jeep
            • Gość: Ewa Re: ustanawianie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 21:54
              Nie możesz złożyć wniosku o wpis hipoteki zanim nie zostanie złożony wniosek o zmianę właściciela - to oczywiste.
              Kiedy tak zrobisz - sąd wniosek odrzuci jako nieuprawniony.

Masz do wyboru:
              - albo zawrzeć w umowie od razu wniosek o wpis hipoteki ale prawda: to czynność odrębna i notariusz ma prawo pobrać dodatkową taksę, która, mimo preferencyjnych przepisów (1/4 taksy z rozporządzenia) przy wysokościach dzisiejszych hipotek wyniesie paręset złotych i nie jestem pewna czy nie szkoda tych pieniędzy;

- poczekać aż notariusz dośle pocztą wypis aktu, upewnić sie, że akt wpłynął i dopiero składać;

- porozumieć się z notariuszem (często wyrażają zgodę o ile nie są załączone do aktu jako podstawa wpisu specyficzne dokumenty typu postanowienia sądu spadkowe czy inne geodezyjne itp) ), że zawieziesz do sądu wypis aktu niejako jako goniec kancelarii, złożysz najpierw ten akt a potem swój pisemny wniosek o wpis hipoteki. Tu trudność dla Ciebie jedynie taka, że musisz zrobić to w ciągu 3 dni i zwrócić do kancelarii pismo przewodnie, które dostaniesz od notariusza, z prezentatą sądu o złożeniu wypisu aktu (notariusz musi mieć w dokumentach dowód złożenia wypisu w terminie).

• bezpocztyonline Re: ustanawianie hipoteki 24.04.12, 21:02
                Gość portalu: Ewa napisał(a):

> - porozumieć się z notariuszem (często wyrażają zgodę o ile nie są załączone do
                > aktu jako podstawa wpisu specyficzne dokumenty typu postanowienia sądu spadkow
                > e czy inne geodezyjne itp) ), że zawieziesz do sądu wypis aktu niejako jako go
                > niec kancelarii, złożysz najpierw ten akt a potem swój pisemny wniosek o wpis h
                > ipoteki. Tu trudność dla Ciebie jedynie taka, że musisz zrobić to w ciągu 3 dni
                > i zwrócić do kancelarii pismo przewodnie, które dostaniesz od notariusza, z p
                > rezentatą sądu o złożeniu wypisu aktu (notariusz musi mieć w dokumentach dowód
                > złożenia wypisu w terminie).

Właśnie to miałam zaproponować jako najlepsze rozwiązanie.

Nie wiem tylko, czy notariusze robią to formalnie, więc czy się to nadaje do zaproponowania na forum "Prawo w nieruchomościach".

Ja jako pośrednik często robię za gońca kancelarii w takich przypadkach moich klientów, ale są to kancelarie notarialne, z którymi przecież częściej współpracuję.
                Czy notariusz wyda kupującemu wypis przeznaczony dla sądu?
                • Gość: Ewa Re: ustanawianie hipoteki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 23:43
                  > Czy notariusz wyda kupującemu wypis przeznaczony dla sądu?

Z wypisem nie ma żadnego problemu - większy wówczas kiedy jak wspomniałam do wypisu dołączone są dokumenty, które są podstawą wpisu do księgi wieczystej.

Wtedy to już duże ryzyko bo niech klient zagubi albo sam się zawieruszy nie zdając sobie sprawy ze skutków takiego zagubienia (choć to w jego interesie nie gubić, no ale..) - notariusz ma problem bo złożenie samego wypisu nic przecież nie da...
                  W takich sytuacjach jednak powinna jechać z wypisem (tym dla sądu, przy którym oryginały dokumentów) sekretarka z kancelarii

• Gość: AgataNot Re: ustanawianie hipoteki IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.05.12, 11:13
                    Nie mogę się z tym zgodzić. Odpowiedzialny notariusz nie da wypisu przeznaczonego dla sądu osobie, której najprawdopodobniej w ogóle nie zna. To prawda troche inaczej mogą się mieś sprawy np. z pośrednikami nieruchmości, którzy w danej kancelarii są już bardzo dobrze znani. Skutki niedostarczenie wypisu dla sądu w terminie są zbyt duże aby notariusz chciał je ponosić. Wiem to z doświadczenia - pracuje od lat w kancelarii notarialnej.
                    • decort Re: ustanawianie hipoteki 25.05.12, 21:49
                      W W-wie sprawa ma się tak, że jest różnie. Wszystko zależy od pani przyjmującej Wniosek de facto. Raz przyjmują innym razem nie. Ale jak już przyjmą - to w mojej praktyce (bardzo długiej) nie zdarzyło się by Sąd wniosek odrzucił i nie wpisał hipoteki.
    • 9wojciech Re: ustanawianie hipoteki 02.11.15, 13:35
      Powstanie hipoteki Kliknij w ten link i przeczytaj wszystko pięknie opisane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka