takierozkminy00 22.09.24, 18:22 Rodzic wdowiec ustanawia współwłaścicielem swojego konta dorosłą wnuczkę, pomijając córkę.Co myślicie o takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wicehrabia_julian Re: wspólne konto 22.09.24, 18:24 Rodzic wdowiec ma pełne prawo dzielić się swoim kontem z kim chce, nie rozumiem bólu pupy córki. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: wspólne konto 22.09.24, 18:38 Że to jego konto i może ustanowić współwłaścicielem kogo zachce. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: wspólne konto 22.09.24, 18:43 A co córka zazdrosna o córkę? Powinna się cieszyć, że dziadek kocha wnuczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: wspólne konto 22.09.24, 18:59 Myślę, że chce ustanowić wspólwłaścicielem wnuczkę. Nie widzę tu żadnego pominięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: wspólne konto 22.09.24, 21:17 Czy wnuczka jest córką tej córki? Tak czy owak szlag mnie trafia jako córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: wspólne konto 22.09.24, 21:41 Nie widzę w tym nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: wspólne konto 22.09.24, 22:28 Widocznie nie ma najlepszego zdania o swojej córce. Teściowa dawała pieniądze wnukom od strony córki, a córce już nie dawała, bo wiedziała że ta je wyda na głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: wspólne konto 23.09.24, 10:42 Że córka winna zastanowić się nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: wspólne konto 23.09.24, 11:29 takierozkminy00 napisała: > Dlaczego? Bo z jakiegoś powodu ojciec ma większe zaufanie do wnuczki, bo może chcieć przepisać mieszkanie na wnuczkę, bo skoro córkę trafia tylko dlatego że nie jest współwłaścicielką konta tatusia to coś z nią nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 11:42 A jeżeli ta córka cały czas wspiera ojca, opiekuje się nim, ma z nim codzienny kontakt telefoniczny, była cały czas przy nim w bardzo trudnych,życiowych sytuacjach.Zawsze na każde zawołanie, nigdy ręki nie wyciągała po nic, niczego też nie dostała. Nigdy wystarczająco dobra. To nie jest kwestia pieniędzy, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: wspólne konto 23.09.24, 11:46 To niech z nim porozmawia i u źródła dopyta dlaczego tak postąpił. Przy tak dobrym kontakcie z taką rozmową nie powinno być problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 11:52 Widać z mojej strony był tylko dobry kontakt, skoro podjął taką decyzję, nie mówiąc mi o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: wspólne konto 23.09.24, 11:54 Może tak, może on to widzi inaczej. Porozmawiaj z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: wspólne konto 23.09.24, 12:18 eagle.eagle napisała: > To niech z nim porozmawia i u źródła dopyta dlaczego tak postąpił. Przy tak dob > rym kontakcie z taką rozmową nie powinno być problemu. Bez jaj! Jakim prawem ma się pytać o nie swoje pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: wspólne konto 23.09.24, 12:25 Nie o nieswoje pieniądze ma się pytać tylko o brak zaufania do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 12:30 Tak właśnie pomyślałam,że jak zapytam to tylko o ten brak zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: wspólne konto 23.09.24, 12:06 >Zawsze na każde zawołanie Bycie na czyjekolwiek zwołanie nigdy nie jest dobrym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 12:14 Przekonałam się o tym na własnej skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: wspólne konto 23.09.24, 12:07 Czy to jest współwłasność - w sensie, wnuczka może sobie korzystać z tych pieniędzy na własne potrzeby - czy upoważnienie do rachunku, czyli wnuczka może zrobić zakupy i zapłacić dziadka kartą, zapłacić rachunki, przynieść gotówkę z bankomatu? Jeśli to pierwsze i właśnie dziadek w ten sposób chce pomóc finansowo wnuczce, to cóż, ma do tego prawo, na Twoim miejscu upewniłabym się tylko, czy w razie potrzeby zatrudnienia opiekunki, płatnych badań, itd., będą zabezpieczone na to pieniądze, czy okaże się, że Ty masz to pokryć. Jeśli to drugie, to może dziadek uznał, że wnuczka a) ma wystarczająco dużo czasu żeby go wyręczyć w tych sprawach a jednocześnie b) nie ma ryzyka, że sobie coś z tego konta przywłaszczy. I nad tym brakiem zaufania bym się zastanowiła na Twoim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: wspólne konto 23.09.24, 12:08 niejasno napisałam - chodzi o to, że wnuczka moze dziadkowi zrobić zakupy, zapłacić dziadka rachunki, przynieść dziadkowi gotówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 12:13 Dziadek chciał wnuczkę upoważnić tylko i wyłącznie do dysponowania pieniędzmi na koncie po jego śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: wspólne konto 23.09.24, 12:31 takierozkminy00 napisała: > Dziadek chciał wnuczkę upoważnić tylko i wyłącznie do dysponowania pieniędzmi n > a koncie po jego śmierci. Nie ma czegoś takiego w banku. Może tak zdecydować tylko testamentem. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 12:37 Pani w banku poradziła ojcu,że jak ustanowi wnuczkę współwłaścicielem konta to tak będzie lepiej na wypadek gdyby się coś stało. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: wspólne konto 23.09.24, 12:33 to chyba jeszcze zupełnie coś innego. Rozumiem że jest Ci przykro, no ale to prezent dla Twojej córki? Gdyby mój ojciec dał prezent mojemu dziecku, to chyba nie miałabym nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 12:38 Tak oczywiście cieszę się,że ma zaufanie do córki. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: wspólne konto 23.09.24, 15:48 Przepraszam Cię, ja nie zrozumiałam. Twój ojciec nie dał twojej córce prezentu, tylko jakby powierzył jej w zaufaniu dostęp do własnego konta, na wypadek, gdyby zmarł albo poważnie zachorował, wtedy twoja córka jako współwłaścicielka, będzie mogła tymi pieniędzmi dysponować - w domyśle, zgodnie z życzeniem dziadka, na jego potrzeby, albo na koszty pogrzebu itp. Ja myślałam, że to darowizna dla wnuczki. A to faktycznie wygląda tak, jakby do wnuczki miał zaufanie, a do Ciebie - nie bardzo. To faktycznie nie jest miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 16:06 Dokładnie jest tak jak piszesz.I jest mi po prostu przykro. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: wspólne konto 24.09.24, 15:44 Też by mi było przykro, czułabym się wykluczona. Raczej bardziej naturalne jest to, że takie sprawy powierza się córce bo z założenia córka jest bliższą osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: wspólne konto 24.09.24, 15:54 kachaa17 napisała: > Też by mi było przykro, czułabym się wykluczona. Raczej bardziej naturalne jest > to, że takie sprawy powierza się córce bo z założenia córka jest bliższą osobą > . Dla dziadków są równie bliskie Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: wspólne konto 23.09.24, 16:24 Nawet w udzielaniu dostępu do własnego konta musi być zachowana hierarchia? Czy jest w ogóle coś, co dorosły człowiek może zrobić z własnymi pieniędzmi, żeby bliższa i dalsza rodzina nie darła szat i kotów? Odpowiedz Link Zgłoś
takierozkminy00 Re: wspólne konto 23.09.24, 16:37 To naprawdę nie chodzi o pieniądze.Szanuję decyzję ojca i nie rozdzieram szat, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: wspólne konto 23.09.24, 18:31 takierozkminy00 napisała: > To naprawdę nie chodzi o pieniądze.Szanuję decyzję ojca i nie rozdzieram szat, > naprawdę. To po co zakładam taki wątek? Każdy może być wspólnikiem do konta, choćby nawet obca osoba. Nie mów córce, bo będzie wiedziała, że nie masz do niej zaufania, a to bardzo przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wspólne konto 24.09.24, 03:50 takierozkminy00 napisała: > To naprawdę nie chodzi o pieniądze.Szanuję decyzję ojca i nie rozdzieram szat, > naprawdę. No jak nie rozdzierasz gdy rodzierasz? C'mon, ewidentnie wychowalas fajna corke, zadbalas o good relationship pomiedzy Twoim ojcem & Twoja corka - what else do you want? To jest najwiekszy komplement dla Ciebie - ciesz sie! Good for you, congrats! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: wspólne konto 23.09.24, 21:10 A skąd my mamy wiedzieć, przecież nie znamy tej ekipy ani nie wiemy ile mają lat ani jaka jest ich sytuacja. Może pomyślał, że młodej dziewczynie bardziej się przydadzą pieniądze na start (zakładam że wnuczka jest bardziej 20+ niż 40+) i pomagając jej jednocześnie pomaga tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: wspólne konto 23.09.24, 22:43 tania.dorada napisał(a): > A skąd my mamy wiedzieć, przecież nie znamy tej ekipy ani nie wiemy ile mają la > t ani jaka jest ich sytuacja. Może pomyślał, że młodej dziewczynie bardziej się > przydadzą pieniądze na start (zakładam że wnuczka jest bardziej 20+ niż 40+) i > pomagając jej jednocześnie pomaga tobie. Kobiety są jednak z natury toksyczne. Przebija narcyzm i mściwość. Jedna wyciąga wnioski, a druga sugeruje, że dziadek pomagając wnuczce, pomaga matce, bez dopieszczania matki się nie da. Trzeba się ogarnąć, dorosłe jesteście i nie jesteście centrum świata. Trzeba się cieszyć, że dziadek ma dobry kontakt z wnuczką i duże zaufanie do niej. Trzeba się cieszyć, że córka się podjęła, a przecież zdaje sobie sprawę, że nie zawsze będzie cukierkowo. Zawsze można powiedzieć córce, że się wie, że ma dostęp do konta i jeżeli będzie taka potrzeba, to może na własną matkę liczyć, matka pomoże. Korona chyba od tego nie spadnie, a przecież i tak trzeba pomóc w razie pogorszenia. Czuję się niezręcznie tłumaczyć takie oczywistości, gdy inni zachęcają do wojny w rodzinie, czort wie, po co? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: wspólne konto 24.09.24, 01:35 bistian napisał: > Czuję się niezręcznie tłumaczyć takie oczywistości, gdy inni zachęcają do wojny > w rodzinie, czort wie, po co? Powinieneś czuć się niezręcznie "tłumacząc" kobietom oczywistości, ale na to jest prosta i tania dorada: przestań nam tłumaczyć i objaśniać świat. Nie dziękuj. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: wspólne konto 24.09.24, 14:30 Ciekawe co by to były za wojny w rodzinie, gdyby senior miał partnerkę i ją upoważnił😆😆walka o spadek za życia Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: wspólne konto 24.09.24, 15:40 mondaymorning1987 napisała: > Ciekawe co by to były za wojny w rodzinie, gdyby senior miał partnerkę i ją up > oważnił😆😆walka o spadek za życia Życie zna takie przypadki, rodzina cudownie się uaktywnia. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: wspólne konto 24.09.24, 15:44 Ze to normalne i tez tak mamy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: wspólne konto 24.09.24, 15:46 Tzn nie wnuczka ale ja mam wspolposiadanie konta mojej mamy, a moja siostra 2000km stad- nie Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: wspólne konto 24.09.24, 16:04 Niby jego konto, jego decyzje, ale ja nie znoszę takich akcji. Czyli uprzywilejowywania wnuków kosztem dzieci. To jawne okazanie złych emocji wobec własnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: wspólne konto 24.09.24, 16:14 wena-suela napisał(a): > Niby jego konto, jego decyzje, ale ja nie znoszę takich akcji. Czyli uprzywilej > owywania wnuków kosztem dzieci. To jawne okazanie złych emocji wobec własnego d > ziecka. Następna się ujawniła. To zjawisko jest bardzo podobne do fali w wojsku. Trzeba młodej utrzeć nosa, bo się ustawia wyżej, niż powinna. Z tego powodu bardzo nie lubię pracować z kobietami, zaraz się włącza walka o pozycję albo starania o traktowanie jak matronę, to jest strasznie upierdliwe. Chłopaki koło 30 z tego wyrastają. Odpowiedz Link Zgłoś