Dodaj do ulubionych

Warunki zabudowy

15.11.12, 08:49
Witam,

jest sobie nieruchomość będąca masą spadkową, na działce ze starego podziału /nie spełnia już normy powierchniowej MPZP/ jest JEDEN budynek dwulokalowy. Współwłaściciel chce podziału budynku na 2 osobne nieruchomości z małymi działkami - z art.95 u.g.n czyli "poza planem gminy"
Starostwo określiło się w piśmie, że działki po podziale stracą charakter budowlany.Problem tkwi w tym,że ten współwłaściciel ma NOWY dom, a na naszej połowie działki dom jest i stary, i jest zabytkowy.Plan dopuszcza wymianę takiej zabudowy.
Działki po podziale nie będą równe - nasza będzie ok.300 m2, współwłaściciela- ok.500.
W Starostwie powiedizano mi,że aby dowiedzieć się, co można by było postawić w miejsce starego budynku - muszę wystąpić o warunki zabudowy.Moje pytania:
- czy dostanę WZ jeśli działka straci funkcję budowlaną
- jakie dokumenty są potrzebne
- jeśli oficjalnego podziału jeszcze nie ma, to czy taką informację dostanę?
- czy art. 95 u.g.n dotyczący podziału nieruchomości zabudowanej dwoma budynkami będzie miał zastosowanie, jeśli jest JEDEN budynek dwurodzinny???

Chcę się pozbyć tej "połówki" ale nabywca chce wiedzieć, co "może" zrobić z taką działką...
Obserwuj wątek
    • lex_urbi Re: Warunki zabudowy 16.11.12, 08:17
      Dziwne rzeczy - jeśli w planie miejscowym jest nieruchomość przeznaczona pod zabudowę to niezależnie od podziału nie może utracić tego charakteru. Niestety jest to często spotykane opaczne czytanie przepisów przez starostwa.
      Art.95 ma zastosowanie jeśli nieruchomość jest zabudowana dwoma budynkami.
      • Gość: meg-ann Re: Warunki zabudowy IP: *.play-internet.pl 18.11.12, 00:52
        Dziękuję,

zastanawiam się jednak dlaczego sąd , mając jeden budynek w rozbudowie o drugi lokal mieszkalny/ budynek dwurodzinny/ chce go podzielić w trybie art.95 u.g.n?

W starostwie mi powiedziano, że owszem, po podziale poza planem działka będzie miała nadal status B, ale ponieważ już jest mała powierzchnia, to zburzenie starego budynku i postawienie w to miejsce innego moze być problemem z uwagi na warunki zabudowy...
        Stąd moje pytanie, jakie domunenty muszę zgromadzić, by określono mi te WZ...
        pozdr
        • g.dziwota Re: Warunki zabudowy 07.12.12, 20:24
          Jeśli jest MPZP to nie uzyskuje się dec. o WZ.
          Może chodzi o to, że po dokonaniu podziału nie da się na jednej z działek odtworzyć/rozbudować budynku bo nie pozwalają tego zapisy MPZP.
          Trzeba by się zapoznać z dokumentami aby powiedzieć coś więcej

Pozdrawiam
          Grzegorz
          • meg-ann Re: Warunki zabudowy 02.01.13, 04:26
            Witam,,,,,

właśnie tak określiło to Starostwo - niezgodne z MPZP: nie ma budowy/rozbudowy na takiej działce...

Czy według Pana taki podział obniży wartość tej działki jak już sąd podzieli?
            • g.dziwota Re: Warunki zabudowy 06.01.13, 18:26
              Witam!

Ciężko jest cokolwiek pisać bez tekstu planu (powinno się go znaleźć na stronie www gminy - można mi go podesłać ze wskazaniem którego terenu i jakiej działki dotyczy) lub bez wypisu i wyrysu z MPZP (dla funkcji mieszkalnej jest on bezpłatny). Z tego co Państwo napisami na forum domyślam się, że sprawa może wyglądać mniej więcej tak:
              1. minimalna powierzchnia działki w MPZP jest np. 500 m2 - wyobraźcie sobie Państwo, że tyle miała pierwotna działka - by łatwiej było liczyć,
              2. nie można było tego podzielić zgodnie z MPZP więc dokonali Państwo podziału (zniesienia współwłasności) w sądzie na działki po 200 i 300 m2,
              3. jeżeli plan przewidywał np. 20% zabudowy to na działce 500 m2 można było wybudować obiekt 100 m2,
              4. przyjmijmy, ze ten 100 m2 obiekt właśnie stoi i państwo dokonaliście tego podziału,
              5. gdybyście teraz występowali o pozwolenie na budowę to na działce 200 m2 można by było wybudować obiekt o pow. 40 m2, a na działce o powierzchni 300 m2 - 60 m2.
              Tak więc występowanie o przebudowę, rozbudowę, budowę nowego obiektu po wyburzeniu starego będzie stwarzać problemy, gdyż zgodnie z zapisami MPZP taki obiekt nie mógłby teraz powstać.
              Jeśli macie Państwo jakieś pytania proszę pisać.
    • meg-ann re: podział nieruchomości 03.11.14, 23:42
      Witam,

pozwoliłam sobie ponownie do Pana napisać w sprawie, o której pisałam wcześniej...
      Współwłaściciel ciągnie dalej sprawę podziału naszej małej nieruchomości...
      Ma pozwolenie na "rozbudowę istniejącego na działce domu z 1958 r o drugi samodzielny lokal mieszkalny z garażem, w jednej bryle budynku" a chce dokonać sądownie podziału - w oparciu o art. 95 u.g.n , jakby na działce były DWA DOMY.
      W tym celu wybudował na miejscu styku garażu i starego domu ścianę p/poż, zamurowując nam okno...
      Na tej samej ścianie jest jeszcze drugi otwór okienny - drzwi balkonowe i taras , stanowiący integralną część starego budynku...
      Gdyby taras i drzwi balkonowe miały zostać, linia podziału domu i działki bylaby w kształcie łamanego "Z"...
      Od kilku lat walczymy o utrącenie tego podzialu fizycznego, bo powstaną 2 maleńkie działki /współwłaściciela dom z 500 m2, dla nas zostaje stary dom 70 m2 w stanie agonalnym na działce 300 m2, z całkowicie ciemną stroną domu...

Czy można temu jakoś zaradzić... czy w tym przypadku sąd może dzielić z tego art. 95, jeśli stan w terenie nie zgadza się z pozwoleniem na budowę ?
      Inwestor pospiesznie robi elewację, ale w środku jego nowa część nie jest wcale wykończona i nie dostanie pozwolenia na użytkowanie...
      Plan miejscowy zabrania: zabudowy bliźniaczej i atrialnej, wtórnego podziału działek jeśli po podziale działki nie będą miały 1000 m2, oraz - zakaz lokalizacji DWÓCH BUDYNKÓW NA DZIAŁCE.
      W obecnej sytuacji dom w rozbudowie, przedzielony ścana p/poż jest albo bliżniakiem, albo są to 2 osobne strefy pożarowe /2 domy/

I na to starosta wydał pozwolenie a wojewoda podtrzymal :( Złożyłam skargę do WSA, ale to trwa...
      Współwłaścicielami starej części po podziale są dzieci - czy nie mogąc wymienić starej zabudowy zostaną bez dachu nad głową... ?

Proszę o jakąś pomoc merytoryczną...
      pozdr
      • g.dziwota Re: re: podział nieruchomości 13.11.14, 20:35
        Witam!
        Wszystko zależy od tego z czym mamy do czynienia, tzn:
        - wydzieleniem 2 lokalów mieszkalnych w jednym budynku mieszkalnym jednorodzinnym,
        - podziałem działki budowlanej zabudowanej 2 budynkami jednorodzinnymi.
        W tym drugim przypadku linia podziału działki może przebiegać jedynie po ścianach oddzielenia ppoż.
        Dziwi mnie sprawa zamurowania istniejącego okna. Co na ten temat mówił projekt budowlany w kwestii odpowiedniego doświetlenia pokoju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka