Dodaj do ulubionych

Czy zawsze potrzebny notariusz???

01.03.13, 10:14
Witam. Posiadam mieszkanie 55m2, rodzice zaś 35m2. Ja swoje mieszkanie chcę sprzedać i rodzice zdecydowali się je odkupić. Swoje sprzedają, dopłacają resztę kasy. Jak to najlepiej przeprowadzić. Czy przy umowie sprzedaży jest wymagany notariusz? Mieszkanie posiada KW.
Obserwuj wątek
    • jeepwdyzlu Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 01.03.13, 10:47
      notariusz obowiązkowy
      obrót nieruchomościami - tylko w kancelariach
      Jak?
      umowa, kasa za mieszkanie,PCP (2% podatek od sprzedaży), taksa (negocjuj).
      Srawdźcie jak z podatkami (może nie płacisz ani Ty, an rodzice, a może tak - zależy to od dat nabycia obu mieszkań)
      Potem przepisanie mediów, przemeldowanie, przeprowadzka..
      Powodzenia!
      jeep
      • polgks Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 01.03.13, 14:33
        Jakie by były opłaty, jeżeli zamienilibyśmy się tymi mieszkaniami (oczywiście z dopłatą)? Rodzice mieszkają na większym, a ja to mniejsze pod wynajem? Czy podatek wtedy płaci się od tej różnicy, czy od całości?
        • jeepwdyzlu Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 01.03.13, 14:37
          zamienić się jest lepiej - podatki mniejsze
          szczegóły podaj byle jakiej kancelarii notarialnej i Ci wyliczą
          :-)
          jeep
          • polgks Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 01.03.13, 14:58
            Dziękuje bardzo. Znowu człowiek trochę mądrzejszy.
          • Gość: jagoo Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 11:50
            > zamienić się jest lepiej - podatki mniejsze

Dlaczego mniejsze? Prawo podatkowe nie przewiduje czegoś takiego jak zamiana - po prostu obie strony umowy zbywają jedną nieruchomość i nabywają inną. Podatek płacą na normalnych zasadach obowiązujących każdego zbywającego.
            • jeepwdyzlu Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 12.03.13, 13:08
              jagoo mylisz sie
              poczytaj o pcp
              jeep
              • Gość: jagoo Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.13, 20:42
                Nie pcp tylko pcc. Owszem, pcc jest niższy przy zamianie, tyle że pcc to w sumie grosze. Ty zaś użyłeś liczby mnogiej "podatki" co sugerowało, ze przy zamianie oszczędza się także i na tym dotkliwszym podatku czyli na pit - a tak nie jest. Oczywiście może być tak, że obie strony są właścicielami wystarczająco długo by nie musieć tego podatku płacić, ale tego póki co nie wiemy. A skoro tak, to raczej doradzałbym pokombinować z darowizną - skoro to rodzice i dzieci, to darowizna byłaby zwolniona z podatku.
                • jeepwdyzlu Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 13.03.13, 11:48
                  Prawo podatkowe nie przewiduje czegoś takiego jak zamiana
                  --
                  no jak na szczególarza to własnie ty jagoo piszesz nieprecyzyjnie
                  :-)
                  jeep
                  • Gość: jagoo Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 10:49
                    19 czy 32% podatku dochodowego w stosunku do 2% pcc nazywasz szczegółem?
                    Jeśli to jest szczegół, to wielki jak stodoła...
    • Gość: rubinowa Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: 150.254.245.* 13.03.13, 08:19
      Pytanie jest dość ogólne, tak więc może przyda się sytuacja z "mojego podwórka". Mój ojciec miał spółdzielcze mieszkanie własnościowe, napisał odręcznie testament, zapisując mnie mieszkanie. Nie miałam żadnych problemów z uzyskaniem masy spadkowej, oczywiście poprzez procedurę sądową. Notariusza, w tej sprawie, nie potrzebowaliśmy.
      • Gość: jagoo Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 10:56
        Sądu też nie potrzebowaliście, wystarczyło pójść do notariusza... Byłoby co prawda drożej ale prościej i szybciej.
        • Gość: rubinowa Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: 150.254.245.* 15.03.13, 15:28
          Sąd ustala masę spadkową.
          • andrzej.sawa Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 15.03.13, 15:50
            Sąd ustala spadkobierców.Masa spadkowa jest do ustalenia podatku.
            • Gość: realistka Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 16:14
              zamiana nieruchomości miedzy osobami zaliczonymi do I grupy / wg ustawy o podatkach od spadków i darowizn/ wolna jest od ppc.
              Czyli jak sprzedadzą rodzice synowi mieszkanie to 2% jak zamienią się mieszkaniami to nic. Notariusz zawsze potrzebny gdy w grę wchodzą nieruchomości .
          • Gość: jagoo Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 19:23
            > Sąd ustala masę spadkową

Po co ustalanie schedy spadkowej w sprawie o nabycie spadku? Zapewne masz na myśli dział spadku a nie jego nabycie - to są dwie różne sprawy. Jednak jeszcze raz powtórzę, ze sąd nie jest do tego potrzebny a notarialne poświadczenie nabycia spadku ma taką samą moc prawną jak sądowne.
            • andrzej.sawa Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 15.03.13, 19:46
              Oczywiście,można i tak.
              • Gość: rubinowa Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: 150.254.245.* 18.03.13, 08:47
                No może nieprecyzyjnie wyraziłam się: sąd ustala, komu masa spadkowa należy się, tyle że nie bierze za to kaski, a notariusz - tego nie byłabym taka pewna - być może nic, tego nie wiem, bo nie korzystałam.
                • jeepwdyzlu Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 19.03.13, 15:46
                  bierze
                  200 zł
                  jeep
    • Gość: Karoleks Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.04.14, 08:59
      Lepiej nie kombinowac, tylko skorzystać z uslug notariusza. mieszkanie to za poważna sprawa, żeby na tym oszczędzać. Zresztą wbrew pozorom to wcale nie jest takie drogie, tu macie przykladowe stawki www.katowicenotariusz.pl/taksa-notarialna.html .
      • Gość: Robert Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.14, 11:41
        ja jestem tego samego zdania, czegoś nie dopilnujesz, albo źle załatwisz i masz problem. ja z kolei korzystałem z usług Pana Czyniewskiego i powiem, ze zna się na rzeczy także może skontaktuyj się tu z nim...www.kancelariarejenta.pl/index.php/kontakt powodzenia!
        • Gość: MirkaSkowronska Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.14, 14:54
          Oczywiście, że notariusz to podstawa. Jak inaczej chcecie sobie poradzić. Jeśli mam być szczera, próbowałam coś działać na własną rękę, i skończyło się to dla mnie katastrofą! Jestem z warszawy, ale dojeżdżam do mojego notariousza do Otwocja. notariuszpuczylowski.pl/czynnosci-notarialne/ ty macie namiary jak ktoś chce pzdr
      • Gość: MarzenaK Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.14, 14:32
        ja też jestem za tym, żeby zapytać fachowca. po co kombinować, albo zastanawiać się i zachodzić w głowę. ja tam mam swojego notariusza i zawsze korzystam kiedy zajdzie potrzeba. zobacz sobie tu: notariuszpuczylowski.pl/taksa-notarialna/
        • decort Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 12.04.14, 15:49
          ale, nie ma o czym ... w przypadku przeniesienia własności nieruchomości notariusz jest potrzebny zawsze.
          • Gość: Dariaawaria Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.04.14, 11:08
            No dokładnie! Ja załatwiałam takie coś w Łodzi u p. Anny Kopczyńskiej. Bardzo kompetentna osoba, mogę polecić z czystym sumieniem.
            • Gość: UrszulaZelt Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.05.14, 22:55
              Ja też mam sprawdzonego notariusza, gdyby ktoś potrzebował, śmiało można się odezwać do www.kancelariarejenta.pl/
            • Gość: Piotruśi Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.05.14, 08:23
              Co do notariuszy, to niestety ciężko teraz o dobrych, więc cieszę się, ze mozna tu polecić sprawdzonych. Przeczytałem poprzednie wpisy i kilka z kancelarii kojarzę. Ja z kolei mogę dodać od siebie taką: www.rgkancelaria.pl/
          • pan_w_kapeluszu Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 22.05.14, 13:47
            Kiedy chodzi o jakies umowy, nawet te drobne, zawsze konsultuje to z notariuszem albo radca prawnym. Lepiej miec pewnosc ze wszystko jest ok. Ostatnio zmienilam kancelarie na notariusz-balas.pl/ i w kazdej chwili moge zapytac specjalisty jak nie wiem czegos
        • Gość: angi Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.14, 13:26
          Zalezy jakiej pomocy oczekujesz, ja wole być ostrozniejsza i nawet skorzystac z wstepnej konsultacji a potem przystąpić do realizacji, kiedy zachodzi potrzeba (mam już zaufanego notariusza)korzystam z usług www.notariuszkarczewska.pl/ wszystkie wazne umowy, formalności , odpisy – realizowane na czas, naprawde sa ok.
        • Gość: gorgon22 Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.14, 13:21
          zgodzę się - dobrze mieć w kontaktach tel do zaufanego notariusza, człowiekowi by głowy zabrakło, jakby miał się znać na tych wszystkich przepisach, dlatego dobrze,że w takich sprawach też można fachową pomoc uzyskac. Od siebie mogę podsunąć tu kontakt notariusztorun.info - osoba rzeczowa i konkretna bardzo, a przy tym z poczuciem humoru - od razu się lepiej wtedy współpracuje.
      • Gość: trick Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.05.14, 10:11
        zgadzam sie. To jest zbyt powazna inwestycja, zeby potem miec problemy. Ja przy zakupie mieszkania korzystalem z kancelarii Bukowskiego i dzieki temu wszystkie formalnosci sa pozamykane
      • marshalla Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? 10.06.14, 15:52
        tez jestem tego zdania. Notariusz to nie jest znowu jakis wielki wydatek i lepiej miec zabezpieczenie w postaci jeszcze papierka od niego, zeby potem nie bylo zadnych 'niespodzianek'.
        • Gość: KMoi Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.14, 12:12
          Poza tym taksa notarialna jest stała, kwestia czy notariusz weźmie ją całą – w sensie największą stawkę, czy będzie może coś spuszczał z ceny. Można samemu się zorientować co i jak i przygotować się koszty i właśnie jak mówisz, uniknąć niespodzianek
          • Gość: Tajiaa Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.14, 14:15
            Ja nie rozumiem jak można w ogóle żałować pieniędzy na notariusza. Najpierw się skąpi, a potem nażeka, jak coś pójdzie nie tak i na własną prośbę wpędza się w kłopoty
      • Gość: jajajajaja Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.14, 12:11
        Nie zawsze, ale są sytuacje, w których bez pomocy notariusza ani rusz. Jeśli szukasz sprawdzonego notariusza to ja mogę polecić tego: www.szczecin-kancelaria-notarialna.pl/ Moim zdaniem to naprawdę sprawdzona firma. Warto im zaufać. Polecam serdecznie!
        • Gość: jaca Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.globalconnect.pl 11.12.14, 12:40
          Niektórzy notariusze udzielają - czasami bezpłatnie porad prawnych - spotkałem się z takim zwyczajem w kancelarii notarialnej w Szczecinie www.notariusz-guckler.pl Tam urzęduje młody notariusz który się mocno stara.
    • Gość: hanlaia Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.05.14, 03:24
      Mam podobne zdanie nie ma co kombinować bo w rezultacie można stracić, a nie zaoszczędzić. Sama korzystałam z ich usług www.szczecin-kancelaria-notarialna.pl/ stawki mają dość przystępne. Nie było żadnych problemów.
    • Gość: maria39303903 Re: Czy zawsze potrzebny notariusz??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.18, 08:48
      Trzeba wystawić akt notarialny przy umowie kupna-sprzedaży, więc notariusz obowiązkowo. Sama korzystałam z usług kancelarii Marty Sajkiewicz Zarzyckiej w Krakowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka