Dodaj do ulubionych

darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkanie

22.07.04, 21:03
witam
rodzice planują pomóc mi w zakupie mieszkania. ma ono kosztować 66500zł.
zastanawiamy się co się nam bardziej opłaca kupić mieszkanie na mnie i
zapłacic podatek od darowizny czy kupic je na jednego z rodziców i potem
darować je mnie? Wiem że rodzxice mogą mi podarować 19 270 zł w ciągu pięciu
lat bez opodatkowania, cy oznacza to że w ciągu 10 lat mogą darowac mi 28000
z groszami? czy pieniądze z ksiązeczki mieszkaniowej beda zaliczone jako moje
i nieopodatkowane?
Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • renek1 Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 21:21
      właśnie odczytałem odpowiedz dotyczącą mojego pytania. napisała Pani że rodzice
      mogą podarować 4x9000 z groszami plus jeszcze dziadkowie itd. czy ten fakt tzn
      darowizny pieniędzy musi byc potwierdzony pisemnie? a co z ograniczeniem wg
      którego od kilku darczyńców można w ciągu 5 lat otrzymac maksymalnie kwotę
      około 19000? czy można pożyczyć pieniądze na zakup mieszkania od rodziców? czy
      jest to jakoś opodatkowane i czy trzeba spisać umowę?
      • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 21:39
        Cześć Renku, zanim zanalizujemy Twój zasadniczy problem postawiony w pierwszym
        poście odpowiem na te pytania, które zawarłeś tutaj.

renek1 napisał:

> napisała Pani że rodzice mogą podarować 4x9000 z groszami plus jeszcze
        >dziadkowie itd.

Rodzice mogą Ci tyle podarować, ale -UWAGA- z dwóch niejako różnych tytułów (i
        nie należy tego pomylić).
        Mama może Ci podarować:
        - 9.637,-zł jako pierwszą darowiznę w ciagu ostatnich 5-ciu lat;
        - 9.637,-zł z zaznaczeniem, iż ta darowizna przeznaczona jest na nabycie przez
        Ciebie mieszkania.
        Tato - tak samo jak mama.
        Dziadek może Ci podarować tylko 9.637,-zł jako pierwsza darowiznę w ciągu
        ostatnich 5-ciu lat.
        Ograniczone kwotowo (do max. ok. 19.000,-zł) są te darowizny z przeznaczeniem
        na nabycie mieszkania: jeśli mama da Ci taką i tato też to nikt już więcej
        nawet złotówki na tej cel.
        Czy widzisz tę róznicę i czy to dla Ciebie jasne?

>czy ten fakt tzn darowizny pieniędzy musi byc potwierdzony pisemnie?

Dla darowizny pieniedzy wymagana jest forma pisemna. Wiem, że US niechętnie
        rejestruje takie darowizny na kwoty wolne od podatku, ale ja mam tu swoją
        teorię i sądzę, że lepiej zerejestrować (aby uniknąć potem zarzutu na przykład,
        że umowy te zostały sporządzone po facie - wtedy kiedy US zainteresował się
        Tobą jako nabywcą i Twoimi dochodami).

>a co z ograniczeniem wg którego od kilku darczyńców można w ciągu 5 lat
        >otrzymac maksymalnie kwotę około 19000?

Poniekąd wyjaśniłam to już wyżej - to ograniczenie dotyczy tego innego
        zwolnienia gdzie mowa o przeznaczeniu darowizny na nabycie mieszkania przez
        obdarowanego.

>czy można pożyczyć pieniądze na zakup mieszkania od rodziców? czy jest to
        >jakoś opodatkowane i czy trzeba spisać umowę?

Można pożyczyć. Podatek od umowy pożyczki 2%, dla umowy pożyczki forma pisemna,
        konieczność zarejestrowania w US i opłacenia podatku.

Wierząc, że jasne to wszystko dla Ciebie - pozdrawiam Cię serdecznie i idę do
        tego pierwszego Twojego postu. B.

• renek1 Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 21:47
          dziękuję za szybka odpowiedz. nie wiem czy dobrze zrozumiałem. czy fakt ze
          rodzice podarują mi te około 19000 na mieszkanie to pozostałych darowizn juz
          nie mogę wykorzystać z przeznaczeniem na mieszkanie?
          • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:04
            Cześć - szybka bo akurat tutaj jestem:)

renek1 napisał:

> nie wiem czy dobrze zrozumiałem. czy fakt ze rodzice podarują mi te około
            >19000 na mieszkanie to pozostałych darowizn juz nie mogę wykorzystać z
            >przeznaczeniem na mieszkanie?

Oczywiście, że możesz wykorzystać - to Twoje pieniądze i co z nimi zrobisz to
            Twoja sprawa.

Wygląda to mniej więcej tak (może jakoś obrazowo bardziej mi wyjdzie):

1. Możesz dostać od wielu osoób (ile tylko ich znajdziesz) i bez znaczenia kim
            są dla Ciebie raz na 5 lat jakąś darowiznę. Kwoty wolne uzależnione są od
            stopnia pokrewieństwa - najwyższa w I-szej grupie (to te 9.637,-zł, potem kwoty
            maleją). Co z tymi pieniędzmi zrobisz - Twoja sprawa (kup sobie mieszkanie,
            pojedź w podróż, nie wiem co jeszcze - Ty i tylko Ty o tym decydujesz).

2. Niezależnie od tego co wyżej możesz dostać "szczególne" (nazwa moja!)
            darowizny: takie, które przeznaczone zostaną przez Ciebie na nabycie
            mieszkania, ale łącznie te "szczególne" darowizny NIE MOGĄ przekroczyć kwoty
            ok. 19.000,-zł i MUSZĄ być dokonane przez osoby z I-szej grupy podatkowej a Ty
            MUSISZ je przeznaczyć na nabycie mieszkania.

Czy teraz troszkę do jaśniejsze dla Ciebie? Jak coś nie tak to pytaj (lepiej
            pytać choćby i dziesięć razy niż zrozumieć źle i zrobić źle).
            Pozdrowionka. B.
            • renek1 Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:15
              teraz już rozumiemy. wynika z tego ze moge kupic mieszkanie za 66500 sam a jak
              doczepi się US to przedstawić umowy darowizn od rodziców (4xok.9000)+ od
              dziadków ( 9620)+ od brata (9620) a reszta zostanie opodatkowana przy czym
              bedzie to juz niewielka kwota i podatek bedzie mozna przeżyć. jestem bardzo
              wdzieczny za pomoc bo te wszystkie opłaty to czarna magia. pozdrawiam serdecznie
              • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:24
                renek1 napisał:

> teraz już rozumiemy. wynika z tego ze moge kupic mieszkanie za 66500 sam a
                jak
                > doczepi się US to przedstawić umowy darowizn od rodziców (4xok.9000)+ od
                > dziadków ( 9620)+ od brata (9620) a reszta zostanie opodatkowana przy czym
                > bedzie to juz niewielka kwota i podatek bedzie mozna przeżyć. jestem bardzo
                > wdzieczny za pomoc bo te wszystkie opłaty to czarna magia.

Zrobiłam Ci całę zestawienie darowizn w tym poście o godz. 22.10:) Mnie
                wychodzi na to, że uzbierałeś, tylko jeszcze dodaj opłaty:
                przy spółdzielczym bez księgi i kwocie 66.500,-zł zapłacisz:
                - podatku od czynności cywilnoprawnych: 1.330,-zł
                - taksy notarialnej: 521,-zł + VAT 114,62,-zł
                - wypisy: ok. 180,-zł.

Jak Ci zabraknie z tych darowizn pieniędzy na opłaty to niech Ci brat podaruje
                np. 12.000,-zł: jeśli to pierwsza darowizna między nim a Tobą w ciągu ostatnich
                5 lat to zapłacisz podatek od takiej darowizny w wysokości 70,90,-zł. No chyba
                przeżyjesz taki podatek:)

Twą wdzięczność przyjmuję z wdzięcznością:)) Powodzenia. B.
    • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 21:54
      Cześć,

renek1 napisał:

> rodzice planują pomóc mi w zakupie mieszkania. ma ono kosztować 66500zł.
      > zastanawiamy się co się nam bardziej opłaca kupić mieszkanie na mnie i
      > zapłacic podatek od darowizny czy kupic je na jednego z rodziców i potem
      > darować je mnie?

Tu od razu mówię, że jeśli rodzice mają kupować to pewnie oboje bo jak znam
      życie większość małżonków pozostaje w ustroju wspólności ustawowej i własnych
      majątków nie ma. Dlaczego u Was akurat jedno ma kupować? Tak Ci się napisało
      czy też rzeczywiście jedno z rodziców ma majątek odrębny i może sobie samo
      nabyć? A może mają tzw. intercyzę czyli wyłączyli wspólność? Podpytuję tak
      zupełnie przy okazji bo to wbrew pozorom bardzo istotna sprawa po nabyciu w
      rozumieniu US!

>Wiem że rodzxice mogą mi podarować 19 270 zł w ciągu pięciu
      > lat bez opodatkowania, cy oznacza to że w ciągu 10 lat mogą darowac mi 28000
      > z groszami?

Szczegóły napisałam Ci w tym drugim poście, natomiast tutaj nadmienię, że
      obecnie każde z rodziców raz na 5 lat może Ci podarować kwotę 9.637,-zł
      [pomijam to zwolnienie na nabycie meiszkania - to wyjaśniłam tam], ale ta kwota
      się zmienia co jakiś czas. Jeśli zatem chciałbyś uderzać w to, że mama 6 lat
      temu podarowała Ci również kwotę wolną jako pierwsza darowiznę w ciagu tamtych
      pięciu lat to musisz ustalić jaka ta kwota wolna wówczas była (nie pamiętam
      oczywiście zupełnie).

>czy pieniądze z ksiązeczki mieszkaniowej beda zaliczone jako moje
      > i nieopodatkowane?

Tego nie umiem Ci powiedzieć jak w rozumieniu podatku traktowane są wszelkie
      cesje wkładów na książeczkach - nie wiem, po prostu nie wiem a nie chcąc
      wprowadzać Cię w błąd nawet nic nie bedę sugerować (gorsza błędna informacja
      niż żadna stąd jeśli czegoś nie wiem to przyznaję to otwarcie).

Odpowiadając na Twoje zasadnicze pytanie: co bardziej się opłaca napiszę, że
      trzeba to wszystko przeliczyć na konkretnych kwotach. Ty musiałbyć się
      zorientować ile darowizn mógłbyś otrzymać pamiętając, że powyższej kwot wolnych
      jest podatek, który siega do 7% w I-szej grupie podatkowej, a od darowizny
      mieszkania przez rodziców moze w ogóle podatku nie być (pod pewnymi warunkami -
      znasz je?), ale za to umowa darowizny jest umową drugą (po sprzedaży) stąd
      będzie od niej taksa notarialna i opłata sądowa za wpis do księgi (co w sumie
      też da jakąś kwotę przecież). Jestem gotowa oczywiście przymierzyć się do tych
      opłat ale proszę - napisz jakie mieszkanie nabywacie: nieruchomość (czyli tzw.
      hipoteczne) czy spółdzielcze (a jeśli takie to czy ma księgę wieczystą)?

Wierząc, że w miarę to jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • renek1 Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:01
        jeśli chodzi o rodziców to wynika z tego że chodzi o oboje rodziców bo raczej
        nie mają odrebnosci majątkowej. jesli chodzi o mieszkanie to jest to
        spółdzielcze własnościowe bez księgi wieczystej. rodzice i dziadkowie i brat
        moga podarowac mi maksymakne kwoty wolne od podatku.
        • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:10
          Cześć i tutaj:)
          renek1 napisał:

> jeśli chodzi o rodziców to wynika z tego że chodzi o oboje rodziców bo raczej
          > nie mają odrebnosci majątkowej.

No to już jasne:)

>jesli chodzi o mieszkanie to jest to spółdzielcze własnościowe bez księgi
          >wieczystej. rodzice i dziadkowie i brat moga podarowac mi maksymakne kwoty
          >wolne od podatku.

Czyli przyjąłbyś takie darowizny:
          - mama 9.637,-zł jako pierwszą w ciągu ostatnich 5 lat i drugie 9.637,-zł z
          przeznaczeniem na nabycie mieszkania;
          - tato - tak samo jak mama;
          - babcia - 9.637,-zł jako pierwsza darowizna w ciągu ostatnich 5 lat (i koniec
          darowizn od babci!);
          - dziadek - 9.637,-zł jako pierwsza darowizna w ciągu ostatnich 5 lat (i koniec
          darowizn od dziadka!);
          - brat - 9.637,-zł jako pierwsza darowizna w ciągu ostatnich 5 lat (i koniec
          darowizn od brata!).
          No to ile uzbierasz? 7 x 9.637,-zł = 67.459,-zł. Ależ masz dobrą rodzinę:))
          To blisko tego co potrzebujesz. Pamiętaj, że jeszcze musisz mieć pieniądze na
          opłaty bo jeśli Ty byś kupował to zwyczajowo koszty umowy ponosi nabywca. Masz
          na to pieniądze?
          • renek1 Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:19
            rodzinę rzeczywiscie mm super. mysle ze na oplaty tez sie znajdzie.jeszcze
            pytanie czy umowy darowizny pieniedzy muszą byc sporzadzone w formie aktu
            notarialnego czy wystarczy umowa spisana w domu.czy są jeszcze jakies ukryte
            koszty darowizn (np darczyńca cos zapłaci) okreslone "drobnym drukiem" czy juz
            mozemy spac spokojnie?
            • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:32
              renek1 napisał:

> rodzinę rzeczywiscie mm super.

Widać, widać:))

> mysle ze na oplaty tez sie znajdzie.

Napisałam ile Ci potrzeba przed chwilą - znajdź odpowiedni post:)
              Masz lekko utrudnioną sytuację bo piszemy nie jak na forum ale jak niektórzy
              na gadu-gadu:-)) Tak jakoś wyszło!
              Dlatego zawsze cytowałam Twój post, żebyś wiedział która odpowiedź do czego.

>jeszcze pytanie czy umowy darowizny pieniedzy muszą byc sporzadzone w formie
              >aktu notarialnego czy wystarczy umowa spisana w domu.

Napisałam w jednym z postów ale pewnie Ci umknęło: umowy pisemne (w niektórych
              US są druki czy wzory). I przemyśl moją teorię na temat rejestrowania takich
              umów w US (też napisałam gdzies tam wyżej).

>czy są jeszcze jakies ukryte koszty darowizn (np darczyńca cos zapłaci)
              >okreslone "drobnym drukiem" czy juz mozemy spac spokojnie?

Możecie spać spokojnie. Oczywiście każdy darczyńca powinien wiedzieć, że jego
              US może również zapytać skąd miał pieniądze na dokonanie darowizny. Przy tak
              niewielkich kwotach raczej małoprawdopodobne ale wykluczyć nie można - to tak
              dla jasności.
              Nadal życzę Ci powodzenia:) B.
              • renek1 Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 22.07.04, 22:34
                jeszcze raz bardzo dziekujemy za pomoc i serdecznie pozdrawiamy:)))
    • lidya Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 23.07.04, 08:17
      przeczytałam dokładnie wątek i zastanawia mnie jedno: czy te darowizny to
      ucieczka od jakiegoś podatku przy zakupie mieszkania? ja planuje kupić
      mieszkanie od dewelopera za ok 120.000zł, wkład własny 20%, 80% kredyt. Czy
      dobrze będzie jak rodzice i dziadkowie mi darują kwoty, które mogą? Dziękuję z
      góry za odpowiedź.
      • bebiak Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 23.07.04, 14:56
        Witaj Lidyo,

lidya napisała:

> przeczytałam dokładnie wątek i zastanawia mnie jedno: czy te darowizny to
        > ucieczka od jakiegoś podatku przy zakupie mieszkania? ja planuje kupić
        > mieszkanie od dewelopera za ok 120.000zł, wkład własny 20%, 80% kredyt.

Nie, to nie jest ucieczka przed jakimś podatkiem. Zdarza się i to chyba dość
        często, że do nabycia mieszkania dla młodego człowieka "dokłada" się cała
        rodzina (przykład autora wątku). A prawo przewiduje pewne wolne od podatku
        kwoty, które można podarować w ciągu 5-ciu lat, i tego dotyczył problem tego
        wątku.

>Czy dobrze będzie jak rodzice i dziadkowie mi darują kwoty, które mogą?

Jeśli Ci brak dochodów a masz takich dobrych dziadków, którzy chcą Cię wspomóc
        to dlaczego nie (np. wówczas trochę niższy kredyt mogłabyś wziąć a kredyty co
        do zasady są kosztowne przecież)? Pamiętaj tylko o wysokości tych wolnych kwot
        w zależności od stopnia pokrewieństwa (dziadkowie to I-sza grupa wiec kwota
        wolna obecnie to 9.637,-zł), jak też o tym, że mówimy o darowiznach dokonanych
        raz na 5 lat.
        Pozdrawiam Cię serdecznie. B.
        • lidya Re: darowizna mieszkania czy gotówki na mieszkani 23.07.04, 21:31
          dziękuję za odpowiedź, wszystko teraz jasne. I tak muszę wziąć kredyt na
          mieszkanie ale mam jeszcze jedno pytanko: czy rodzice w ramach tej kwoty
          darowizny 9637zł (2x9637zł bo mama i tata) wolnej od podatku mogą
          mi "podarować" część samochodu np 1/3 lub połowę? Czy da się darować coś
          zamiast pieniędzy? I jak to zrobić? w Urzędzie skarbowym czy tylko napisać?
          dziękuję z góry
          • bebiak Re: darowizna samochodu 23.07.04, 21:44
            Cześć Lidyo,
            lidya napisała:

> dziękuję za odpowiedź, wszystko teraz jasne. I tak muszę wziąć kredyt na
            > mieszkanie ale mam jeszcze jedno pytanko: czy rodzice w ramach tej kwoty
            > darowizny 9637zł (2x9637zł bo mama i tata) wolnej od podatku mogą
            > mi "podarować" część samochodu np 1/3 lub połowę? Czy da się darować coś
            > zamiast pieniędzy? I jak to zrobić? w Urzędzie skarbowym czy tylko napisać?

W ramach niejako tej wolnej kwoty można oczywiście podarować udział w
            samochodzie.
            Dla umowy darowizny samochodu wymagana jest forma pisemna, zarejestrowana winna
            być w urzędzie skarbowym (ja bym zgłosiła do US nawet jeśli w ramach wolnej
            kwoty). Jeśli samochód jest wspólny rodziców (nabyty odpłatnie w czasie trwania
            związku małżeńskiego - nie jest tu istotne na kogo zarejestrowany!) to po
            stronie darczyńców stają oczywiście oboje i jeśli wartość darowizny nie
            przekroczy kwoty 2 x 9637,-zł - to nie będzie od takiej darowizny podatku
            (oczywiście o ile rodzice nic Ci nie podarowali w ciągu ostatnich 5 lat).
            Uczulam też na dostatecznie dobre określenie rynkowej wartości przedmiotu
            darowizny - US ma prawo wartość tę zweryfikować.
            Wierząc, że zrozumiale się wypowiedziałam dziękuję Ci za dziękuję i pozdrawiam
            cieplutko. B.
            • lidya Re: darowizna samochodu 24.07.04, 11:24
              dziękuję serdecznie, wszystko jasne :-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka