Dodaj do ulubionych

budowa na działce rolnej

05.07.16, 14:51
Witam
Mam duży problem,może jest ktoś,kto się na tym zna. Ja i siostra dostałyśmy w darowiźnie troszkę ponad 0,5 ha działki rolnej. Ziemia jest klasy III. Jest położona na terenie miejscowości, obok został wybudowany sklep, z drugiej strony są też budynki. Chciałybyśmy wybudować tam dwa domy i tu jest problem. Nie wiem jak się do tego zabrać, gmina nie ma planu przestrzennego, urzędnicy nie są w stanie mi pomóc. Czy najpierw działkę odrolnić, czy można ją jakoś podzielić na dwie? W urzędzie mówią, że tylko rolnik może wybudować tam dom i że nie dostanę warunków zabudowy. Ktoś wie co z tym można zrobić?
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: budowa na działce rolnej 05.07.16, 21:09
      Najpierw działkę odrolnić (o ile jest taka możliwość), gdyż słusznie mówią urzędnicy - jeśli nie jesteś rolnikiem - nie dostaniesz zgody na budowę domu na działce rolnej. Po odrolnieniu podzielić.
    • ewa.kep Re: budowa na działce rolnej 18.07.16, 11:37
      Sprawa jest skomplikowana, to prawda. Jeżeli chodzi o odrolnienie gruntu, to znalazłam takie dwa artykuły:
      www.wizjerprawny.pl/porada/budowa-na-gruncie-rolnym-bez-decyzji-o-odrolnieniu-moze-byc-kosztowna
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/807786,odrolnienie-dzialki-procedura.html
      Może one jakoś pomogą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka