Dodaj do ulubionych

Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999

01.04.05, 12:16
Witam,

Urząd skrabowy zakwestionował to czy stać mnie było na zakup mieszkania w 1999
roku. Brakuje (sic!) 5 tys PLN.

Czy ktoś może mnie poratować informacją na temat kwoty wolnej od podatku w
1999 roku, którą rodzice mogli mi dać jako darowiznę bez opłat skarbowych?
Obserwuj wątek
    • lokal33 Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 13:10
      Art.4. Zwalnia się od podatku od spadków i darowizn: (...)
      nabycie w drodze darowizny pieniędzy lub innych rzeczy przez osobę zaliczoną do
      I grupy podatkowej w wysokości nie przekraczającej 7.510 zł(2) od jednego
      darczyńcy, a od wielu darczyńców łącznie nie więcej niż 15.020 zł w okresie 5
      lat od daty pierwszej darowizny, jeżeli pieniądze te lub rzeczy obdarowany
      przeznaczy na wkład budowlany lub mieszkaniowy do spółdzielni, budowę lokalu w
      małym domu mieszkalnym, budowę domu jednorodzinnego albo nabycie lokalu
      mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość,(...)

Art. 9. 1. Opodatkowaniu podlega nabycie przez nabywcę, od jednej osoby,
      własności rzeczy i praw majątkowych o czystej wartości przekraczającej(4):
      1) 7.510 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do I grupy
      podatkowej,
      2) 5.670 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do II grupy
      podatkowej,
      3) 3.820 zł - jeżeli nabywcą jest osoba zaliczona do III grupy
      podatkowej.
      2. Jeżeli nabycie własności rzeczy i praw majątkowych od tej samej osoby
      następuje więcej niż jeden raz, do wartości rzeczy i praw majątkowych ostatnio
      nabytych dolicza się wartość rzeczy i praw majątkowych nabytych od tej osoby
      lub po tej samej osobie w okresie 5 lat poprzedzających rok, w którym nastąpiło
      ostatnie nabycie. Od podatku obliczonego od łącznej wartości nabytych rzeczy i
      praw majątkowych potrąca się podatek przypadający od opodatkowanych poprzednio
      nabytych rzeczy i praw majątkowych. Wynikająca z obliczenia nadwyżka podatku
      nie podlega ani zaliczeniu na poczet innych podatków, ani zwrotowi. Nabywcy
      obowiązani są w zeznaniu podatkowym wymienić rzeczy i prawa majątkowe nabyte w
      podanym wyżej okresie.
      3. (skreślony).
      • tomeeeek Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 13:46
        > Art.4. Zwalnia się od podatku od spadków i darowizn: (...)

Dzięki wielkie :-) Skąd to źródło? Wiem, że kwota jest waloryzowana corocznie.
        Dobrze wiedzieć, gdzie takich informacji szuka się wstecz.
        • lokal33 Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 14:06
          Z ustawy o podatku od spadków i darowizn, przecież o to pytasz. Ja ma lexa,
          moze gdzieś jeszcze można to znaleźć.
          • tomeeeek Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 14:18
            lokal33 napisała:

> Z ustawy o podatku od spadków i darowizn, przecież o to pytasz. Ja ma lexa,
            > moze gdzieś jeszcze można to znaleźć.

Ja nie kumaty w ustawach. Rozumiem, że waloryzacja jest ogłaszana w postaci
            rozporządzenia i Ty mi takowe zacytowałeś(aś). Bo z całą pewnością co roku ta
            kwota jest inna, a nie chcę przestrzelić jak pójdę się tłumaczyć...
            • bebiak Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 15:46
              Cześć Tomku,
              kwota ta nie jest zmieniana co roku: obecnie obowiązujące kwoty wolne
              obowiązują od dnia 1. stycznia 2003 roku. Tego typu zmiany wprowadza ustawa
              zmieniająca ustawę o podatku od spadków i darowizn (nie rozporządzenie).
              B.
              • bebiak Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 15:58
                Dotarłam do zmiany z 2000 roku i wynika mi z niej, że od 29. lutego 2000 roku
                nowa kwota w I-szej grupie to 9.057,-zł i tu mi zaznaczono (ale to artykuł z
                Rzepy a nie Dz.U.), że poprzednio 7.510,-zł.
                Kiedy była poprzednia zmiana - trudno mi ustalić (musiałabym przejrzeć
                dzienniki a nie sposób obecnie) ale ponieważ te kwoty nie zmieniają się tak
                bardzo często to wysoko prawdopodobne, że w 1999 roku była właśnie taka tj.
                7.510,-zł kwota wolna [ale nie umiem powiedzieć czy w całym 1999 roku].
                A teraz podumam czy rzeczywiście zmiana następuje ustawą czy rozporządzeniem,
                bo wydaje mi się (ale tylko mi się wydaje, że może i rozporządzeniem - ale to
                już dla mnie sprawdzenie na mój prywatny użytek).
                Pozdrowienia. B.
                • tomeeeek Re: Help, Help... Kwota wolna od podatku w 1999 01.04.05, 21:07
                  Bardzo wszystkim dziękuję. W poniedziłek idę się tłumaczyć ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka