Dodaj do ulubionych

Niedotrzymanie warunków umowy przedwstępnej POMOCY

09.06.05, 20:46
Witam,

W skrocie opisze sytuacje, zawarłam umowę przedwstępną ja jestem kupującym a
teraz sprzedający nie chce sprzedać i nie chce oddać wpłaconej zaliczki
nieruchomosć jest z rynku wtórnego.MAm zawartą umowe przedwstępną, w formie
pisemnej ale nie akt notarialny co teraz mam robić aby odzyskać swoje
pieniądze.Do jakiego sądu złożyc pozew i ile to kosztuje jak wyląda w
praktyce działalnośc sądu.
Pomozcie
Obserwuj wątek
    • al9 Re: Niedotrzymanie warunków umowy przedwstępnej P 10.06.05, 10:10
      Nie szkodzi, ze umowa nie ma formy aktu. Nie mozesz tylko dochodzic
      przeniesienia własności. Ale zwrotu zaliczki - jak najbardziej! moja rada - idż
      do prawnika. procedura wymaga złozenia pozwu. Moze Twój nieuczciwy kontrahent
      opamieta sie jak zobaczy pismo z wezwaniem do zapłaty na druku kancelarii!
      • ant25 Re: Niedotrzymanie warunków umowy przedwstępnej P 10.06.05, 13:04
        dziękuję ciekawa jestem jakie sa koszty złożenia pozwu i koszty postepowania i
        kto je ponosi wydaje mi się że ja.
        • al9 Re: Niedotrzymanie warunków umowy przedwstępnej P 10.06.05, 14:06
          KJoszty ponosisz Ty, jak wygrasz - wyegzekwujesz je od pozwanego. Koszty
          wynoszą ok. 5% wartości sprawy. Plus prawnik. Tu negocjuj. Jesli chodzi o kwote
          ok. 10.000 zł to koszty zastępstwa powinny sie zamknąć w 1000 zł (miasto 500
          tys) - wim mniejsza miasto tym taniej. Pozdrawiam
          al
          PS. Moze wyatrczy napisać wezwanie do zapłaty - za to prawnik weźmie myslę z
          200 zł
    • rrralf Re: Niedotrzymanie warunków umowy przedwstępnej P 13.06.05, 00:35
      A dałeś zaliczkę czy zadatek? Bo jeśli zadatek, to z marszu żądasz zwrotu jego
      DWUKROTNOŚCI. Jeśli zaliczkę - też, ale trochę trudniej będzie to wyegzekwować.
      Masz prawo nie tylko do pieniędzy, które wpłaciłeś sprzedającemu, ale i do
      odszkodowania za to, że transakcja nie doszła do skutku.
      • al9 Re: Niedotrzymanie warunków umowy przedwstępnej P 13.06.05, 13:22
        jesli zadatek- to zwrot w podwójnej wysokości plus odszkodowanie- szkody
        trzeba udowodnic przed sądem.
    • belika Musi być notarialna???? 14.06.05, 09:07
      CZY PODPISANIE UMOWY PRZEDWSTĘPNEJ MUSI SIĘ KONIECZNIE ODBYC U NOTARIUSZA?????
      10 lat temu kupowałam mieszkanie na wolnym rynku, była umowa przedwstępna,
      zaliczka...ale u notariusza spotkaliśmy się dopiero przy Akcie Notarialnym.

Jakie są wasze doświadczenia? Jaka jest różnica prawna między tymi formami?

• zegmarek Re: Musi być notarialna???? 14.06.05, 12:23
        Nie musi być ale musisz pamiętać o skutkach. Generalnie umowa Prawno cywilna ma
        słabe umocowanie i zabezpiecza tylko sprawę zadatku. Jeżeli jedna ze stron
        odstąpi od umowy nie ma możliwość zmusić jej do spełnienia umowy.
        W przypadku umowy notarialnej każdej stronie przysługuje prawo dochodzenia
        przed sad obowiązku przystąpienia do umowy przyrzeczonej
        Pośrednik
        • belika Re: Musi być notarialna???? 14.06.05, 12:55
          dziękuję :)
          • ant25 Re: Musi być notarialna???? 19.06.05, 17:07
            Dziękuję za wpisy na szczęście obyło się bez sądu i zadatek odzyskalismy.
            • zegmarek Re: Musi być notarialna???? 20.06.05, 10:45
              Gratulacje
              Zawsze powtarzam ,że lepszy jest słomiany pokój niż złota wojna
              Pośrednik
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30057
    • Gość: Monika Umowa przedwstępna IP: *.rydy.eu 08.01.14, 21:55
      Witam. Podpisałam umowę przedwstępną na kupno mieszkania w której zostalo uwzględnione że do danego dnia wpłacę określoną w kwocie zaliczkę. Jednak rozmyśliłam się i nie zrobiłam przelewu na tą zaliczkę, sprzedający straszy sądem, czy może wysądzić konsekwencje dla mnie za nie wykonanie przelewu zaliczkującego mieszkanie?Czy jak to wygląda, że np do dnia wczorajszego nie uzyskali zaliczki na mieszkanie to umowa staje się nie ważna i ja mam prawo zrezygnować a oni szukać innych kupców. Powiedzcie jak to wygląda prawnie?

Pozdrawiam i dziękuję za poradę i pomoc
      • j666 Re: Umowa przedwstępna 09.01.14, 11:50
        Wrzuć tu całą treść umowy lub idź do prawnika.
      • Gość: kseczek Re: Umowa przedwstępna IP: *.dynamic.mm.pl 06.02.14, 10:51
        Niestety jeśli podpisałaś umowę przed notariuszem jest ona wiążąca i faktycznie sprzedający może grozić Ci sadem. Przeczytaj artykuł na ten temat na tej stronie: www.comperia.pl/umowa-przedwstepna.html - znajdziesz tam wiele ciekawych faktów na temat takiej umowy.
        Moim zdaniem powinnaś być bardziej konsekwentna i nie rozmyślać się w takiej sprawie. To nie zabawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka