Dodaj do ulubionych

koszty notarialne

06.10.05, 10:51
Witam serdecznie, kupuję mieszkanie (hipoteczne) z rynku wtórnego, powierzchnia -31m/kw, ile
zaplacę notariuszowi za przepisanie hipoteki? Od czego zależy kwota i jakie trzeba dostarczyc
dokumenty? Prosze o szybką odpowiedź, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ketter1 Re: koszty notarialne 06.10.05, 11:07
      Kwota jaką zapłacisz notariuszowi zależy od ceny mieszkania. Jeżeli ją podasz z
      pewnością pomożemy Ci na forum z wyliczeniem kosztów :).
      Co do dokumentów to podstawowe to:
      1) odpis z księgi wieczystej (nie starszy niż 3 miesiące)
      2) podstawa nabycia przez sprzedającego (pewnie akt notarialny)
      3) zaświadczenie, że nikt nie jest zameldowany w danym lokalu (ale najlepiej z
      dnia podpisywania aktu notarialnego).
      O reszcie jeżeli Twoja sytuacja będzie odbiegała od "typowej" poinformuje Cię
      notariusz :). Pozdrawiam
      • ewakako Re: koszty notarialne 06.10.05, 11:19
        Cena mieszkania to 90 000 zł.
        Chciałabym też wiedzieć, czy umowa przedwstępna musi być podpisana w obecności notariusza ?
        wiem, że ten wątek przewijał się na forum, ale niestety nie mam czasu tego śledzić :(

Ad. 3. Nie wiem, czy dobrze rozumiem ? z dniem, w którym podpisuję akt notarialny, sprzedający mi
        mieszkanie mają się wymeldować?
        • ketter1 Re: koszty notarialne 06.10.05, 11:30
          taksa notarialna: 1.360 zł
          VAT: 299,20 zł
          wpis do księgi wieczystej: 1.200 zł
          pcc: 1.800 zł
          Razem: 4.659,20 zł

Zawsze bezpieczniej jest zawrzeć umowę w formie aktu notarialnego (dla obu
          stron), dla Ciebie jako kupującej jest dodatkowy plus taki, że w razie
          jakichkolwiek kłopotów (albo od razu w umowie przedwstępnej) możesz wpisać
          swoje roszczenia o zawarcie tej umowy do księgi wieczystej i gdyby sprzedający
          się nagle rozmyślił iść do sądu i przenieść tam własność. Oczywiście są to
          dodatkowe koszty - zarówno notariusz jak i wpis kosztują :/.

Ad. 3. Nie, nie chodzi o to, że mają się wymeldować. Mają przynieść
          zaświadczenie, że NIKT nie jest zameldowany. Różnica jest bardzo istotna. W
          pierwszym wypadku oni się wymeldują, ale zameldują całą swoją rodzinkę. W
          drugim masz pewność, że nikt w tym mieszkaniu nie jest zameldowany.
          • ewakako Re: koszty notarialne 06.10.05, 11:50
            Znowu mam pytanie (ale to chyba dobrze, lepiej pytać, niż się domyślać):
            1. Co to jest pcc?
            2. Czy wszystkie to opłaty (zapewne oprócz wpisu do KW i podatku) uiszczam wraz z podpisaniem
            aktu notarialnego?
            3. Mój własny komentarz, od którego nie mogę się powstrzymać: nietania to impreza...
            • natalia791 Re: koszty notarialne 06.10.05, 13:36
              PCC - podatek od czynności cywilnprawnych.
              Wszystkie koszty (łącznie z opłatą za wpis do KW i podatkiem) płaci się u
              notariusza w dniu podpisania aktu.
            • ketter1 Re: koszty notarialne 07.10.05, 12:07
              Co do punktu trzeciego: znajdź dobrego i taniego notariusza - wtedy są możliwe
              negocjacje (nieduże, bo nieduże, ale zawsze kilka złotych do przodu). Jeżeli
              jesteś z Warszawy mogę Ci dać na maila namiary na dobrego notariusza w
              Warszawie.
              • ronja05 Re: koszty notarialne 07.10.05, 14:41
                Poprosze o namiar na tego notariusza. Wlasnie jestem w trakcie poszukiwania
                wlasnego M na rynku wtornym i sprawdzony notariusz, ktory dodatkowo oferuje
                znizki bardzo by mi sie przydal. Z gory dziekuje!
              • awsmo Re: koszty notarialne 01.12.05, 16:43
                jeżeli możesz podać kontakt do notariusza w wawie z którym można by negocjować
                wysokość taksy to proszę: awsmo@wp.pl
                dzięki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka