katarzynkag 15.11.05, 18:17 kupuję mieszkanie na początku stycznia 2006 roku, czy jest jakaś możliwość żeby wpis do księgi wieczystej załatwiać dopiero w marcu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej 15.11.05, 18:38 Cześć Katarzynko:) A jakie to mieszkanie kupujesz: nieruchomość (czyli tzw. hipoteczne) czy spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu? Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkag Re: wpis do księgi wieczystej 15.11.05, 20:17 to mieszkanie własnościowe Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej 15.11.05, 20:20 katarzynkag napisała: > to mieszkanie własnościowe Katarzynko droga: tylko własnościowe możesz kupić, ale jakie je kupujesz: hipoteczne (czyli tzw. nieruchomość) czy spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu? To różnica w rozumieniu Twego podstawowego pytania. Jeśli ostatecznie nie będziesz wiedziała to napsizę Ci wszelkie możliwości ale co do zasady jestem temu przeciwna, bo to wprowadza zamieszanie. Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej 15.11.05, 20:28 O, jestem ponownie: pisałam do Ciebie kiedy się sprecyzowałaś (dzięki). Niestety Katarzynko, nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości: obowiązkiem notariusza zamieszczenie w umowie sprzedaży nieruchomości wniosku do sądu o założenie dla lokalu nowej księgi wieczystej, a jeśli księga istnieje to wniosku o wpisanie Ciebie w tej księdze jako właściciela, pobranie opłat sądowych od tego wniosku i złożenie wypisu tego aktu w sądzie (notariusz ma na to 3 dni). Sytuacja zatem wygląda w ten sposób, że jeśli umowa sprzedaży w czasie obowiązywania obecnego rozporządzenia (a w styczniu nadal to stare będzie obowiązywać) to i od razu przy tej umowie opłata sądowa od tego wniosku, o którym wyżej (ta wysoka liczona od wartości lokalu). Jeśli masz kredyt i będziesz wnosiła o wpis hipoteki na rzecz banku - to tej czynności możesz dokonać po marcu (o ile oczywiście bank nie naciska czy też nie obawiasz się kosztów dłuższego ubezpieczenia kredytu). Co do umowy sprzedaży - wyboru niestety nie ma. Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkag Re: wpis do księgi wieczystej 16.11.05, 17:10 Czy dobrze zrozumiałam: -Na początku muszę zapłacić za swój wpis do księgi -a później za wpis do hipotehi banku? Jakie to kwoty przy zakupie mieszkania za 138 000 zł. Mieszkanie ma już księgę.Biorę ok. 118000 zł kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej 16.11.05, 21:13 Witaj Katarzynko, katarzynkag napisała: > Czy dobrze zrozumiałam: > -Na początku muszę zapłacić za swój wpis do księgi Tak, za wpis Ciebie do księgi jako właściciela. Jeśli umowa sprzedaży będzie zawarta przed marcem to za ten wpis zapłacisz 1.700,-zł (liczone od wartosci mieszkania czyli od 138.000,-zł). Opłatę tę (mimo, że dla sądu) wnosisz u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży. Jeśli umowa sprzedaży zawarta zostanie po wejściu w życie nowego rozporządzenia (wchodzi w marcu 2006) za ten wpis zapłacisz zamiast tych 1.700,-zł tylko 200,- zł. > -a później za wpis do hipotehi banku? Jeśli umowę sprzedaży zawrzesz w styczniu to zgodnie z tym co napisałam wyżej nie masz wyboru co do opłaty sądowej za wpis Ciebie jako właściciela - w styczniu nadal ta wysoka czyli u Ciebie 1.700,-zł. Natomiast wniosek o wpis hipoteki na rzecz banku do tej księgi możesz składać kiedy chcesz (ale po umowie sprzedaży oczywiście), bądź w terminie który narzuci Ci bank. Jeśli bank da Ci termin dłuższy dla ustanowienia hipoteki to z tą czynnością możesz się wstrzymać do marca 2006, ale miej na uwadze, że im dłużej hipoteka nie jest wpisana tym wyższe płacisz ubezpieczenie kredytu (musisz popatrzeć na koszty). Od marca za wpis hipoteki opłata sądowa wynosić będzie 200,-zł. Dziś - uzależniona jest od wysokości hipoteki (nie kredytu a hipoteki!) i celu, na jaki został kredyt udzielony. Czy możesz mi to napisać (winno być w umowie kredytowej)? Policzę Ci wówczas opłatyesądową od wpisu takiej hipoteki wg przepisów obecnie obowiązujących. Pozdrowienia serdeczne. B. > Jakie to kwoty przy zakupie mieszkania za 138 000 zł. Mieszkanie ma już > księgę.Biorę ok. 118000 zł kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: wpis do księgi wieczystej 18.11.05, 14:48 Przepraszam ze sie wtrace, ale mam pytanko. Mowimy to o kupnie mieszkania - czyli podpisania umowy sprzedazy. Czy wprzypadku rynku pierwotnego - buduje spoldzielnia - to umowa sprzedazy nastepuje po wybudowaniu miezskania i oddaniu go do uzytkowania? czy moment podpisania pierwszej umowy - wtedy kiedy mieszkanie zaczyna byc budowane/jest w trakcie budowania? Odpowiedz Link Zgłoś
anula56 Re: wpis do księgi wieczystej 18.11.05, 18:00 Witam, Dołączam się do pytania Katarzynki - ile kosztuje wpis banku do hipoteki - jaki jest to procent i z której kwoty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej - do Anuli 20.11.05, 04:15 Witaj, anula56 napisała: > Dołączam się do pytania Katarzynki - ile kosztuje wpis banku do hipoteki - >jaki jest to procent i z której kwoty? Opłaty sądowe od wpisu hipoteki liczymy od wysokości hipoteki (nie kredytu). Wysokość hipoteki wymieniona jest i w oświadczeniu banku, które załączamy do sądu i w umowie kredytowej. Jaki to jest procent - trudno mi określić (wolę policzyć jak kwota jest już Ci znana). Póki co napiszę w ten sposób: najwyższa opłata sądowa dziś od wpisu hipoteki to dziesiąta część wpisu stosunkowego (ten liczy się w sposób przewidziany w rozporządzeniu). Ta dziesiąta część to 0,8%. Opłaty sądowe są tak ustalone, że im wyższa kwota tym procentowo mniej. Zatem te 0,8% to kwota najwyższa. Mamy oprócz tego podstawowego jeszcze rozporządzenie szczególne, które wprowadza nam w przpadku niektorych kredytów niższe stawki za wpis hipotek (a nawet w niektórych przypadkach zwolnienie, które w praktyce dość ciężko uzyskać). Wg tego szczególnego rozporządzenia najwyższa procentowa opłata sądowa wynosi dwudziestą część wpisu stosunkowego - co sie przekłada na 0,4% od kwoty hipoteki (ale zgodnie z tym co napisałam wyżej: im wyższa kwota hipoteki tym procentowo mniej). Nie wiem na ile jasno ja Ci to napisałam - jeśli coś nie jest jasne to napisz (postaram się może jakoś inaczej wytłumaczyć). Pozdrowienia serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
anula56 Re: wpis do księgi wieczystej - do Anuli 20.11.05, 08:58 Witam serdecznie i dziękuję za wcześniejszą odpowiedź, Proszę o informację dotyczące wysokości opłaty sądowej i podatku od wpisu hipoteki na rzecz banku w przypadku hipoteki zwykłej i kaucyjnej. Wartość hipoteki zwykłej wynosi 443.000 zł, a kaucyjnej 310.00 zł. W jakim czasie należy w/w opłaty uiścić i gdzie? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej - do Anuli 27.11.05, 20:36 Witaj Anulo, ależ mi umknął ten niedokończony wątek - dobrze, że go Katarzynka podciągnęła. anula56 napisała: > Witam serdecznie i dziękuję za wcześniejszą odpowiedź, > Proszę o informację dotyczące wysokości opłaty sądowej i podatku od wpisu >hipoteki na rzecz banku w przypadku hipoteki zwykłej i kaucyjnej. Wartość >hipoteki zwykłej wynosi 443.000 zł, a kaucyjnej 310.00 zł. Najwyższa opłata sądowa dziś od wpisu takich hipotek to kwoty: 2.375,-zł oraz 1.710,-zł (to z przepisów ogólnych). Jeśli kredyt został udzielony na nabycie nieruchomości to możemy policzyć wg roporządzenia szczególnego a tu kwoty o połowę niższe czyli u Ciebie: 1187,50,- zł oraz 855,-zł. Z tego rozporządzenia szczególnego wynika ponadto, że w przypadku kredytów udzielonych na BUDOWNICTWO MIESZKANIOWE przy założeniu, że kredytobiorca jest właścicielem nieruchomości - można uzyskać zwolnienie od opłaty sądowej, ale w praktyce jest to dość trudne do osiągnięcia, szczególnie przy developerach. Poczytaj to co tutaj komuś napisałam w tej kwestii: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=31694292&a=31755787 Od marca 2006 opłata sądowa za wpis hipotek będzie wynosić 200,-zł za każdą (opłaty stałe). > W jakim czasie należy w/w opłaty uiścić i gdzie? W kasie właściwego sądu wieczystoksięgowego albo na rachunek sądu. Wydaje mi się, że sąd wyznacza tygodniowy termin (nie jestem pewna, ale tak mi się wydaje). I pamiętaj o podatku od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipotek: - od zwykłej: 443,-zł (tu 0,1%); - od kaucyjnej: 19,-zl (ten jest stały). Pozdrowienia. B. Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej 20.11.05, 04:06 Witaj Kolejne konto:), kolejne_konto napisał: > Przepraszam ze sie wtrace, ale mam pytanko. Mowimy to o kupnie mieszkania - > czyli podpisania umowy sprzedazy. Czy wprzypadku rynku pierwotnego - buduje > spoldzielnia - to umowa sprzedazy nastepuje po wybudowaniu miezskania i >oddaniu go do uzytkowania? czy moment podpisania pierwszej umowy - wtedy kiedy > mieszkanie zaczyna byc budowane/jest w trakcie budowania? Dla mnie nabycie w takim przypadku następuje: - jeśli ma być to na zasadzie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu - z dniem podpisania (pisemnej) umowy ze spółdzielnią o USTANOWIENIU takiego prawa; - jeśli ma być to na zasadzie odrębnej własności lokalu - z dniem podpisania aktu notarialnego. Pozdrowienia serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkag Re: wpis do księgi wieczystej 18.11.05, 18:25 Nie wiem na jaką kwotę bank ustali hipotekę. Umowę kredytową podpisze dopiero za 2 tygodnie. Mieszkanie kosztuje 138 000, wkład własny to 20 000, ale chcę 138 000 bo potrzebuje pieniądze na remont. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkag Re: wpis do księgi wieczystej 19.11.05, 12:32 Jeśli mogę to mam jeszcze jeden problem: W maju 2005 r. dałam babci pieniądze na wykup jej mieszkania komunalnego, a babcia od razu spisała u notariusza testament, że w razie jej śmierci odziedziczę jej majątek (mieszkanie). Teraz babcia ma mi je przekazać w formie darowizny, żeby później moja ciotka nie domagała się części majątku. Jak najtaniej rozwiązać tą sprawę? Pospieszyć się i dokonać darowizny jeszcze w grudniu, żeby nie płacić podatku od darowizny (z tego co wiem, to nie muszę go płacić dopóki nie mam własnego mieszkania, dokonać darowizny po marcu 2006, czy nic nie robić i w razie śmierci babci założyć sprawę spadkową? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: wpis do księgi wieczystej 27.11.05, 21:05 Witaj Katarzynko, katarzynkag napisała: > Jeśli mogę to mam jeszcze jeden problem: > W maju 2005 r. dałam babci pieniądze na wykup jej mieszkania komunalnego, a > babcia od razu spisała u notariusza testament, że w razie jej śmierci > odziedziczę jej majątek (mieszkanie). Teraz babcia ma mi je przekazać w formie > darowizny, żeby później moja ciotka nie domagała się części majątku. > Jak najtaniej rozwiązać tą sprawę? Pospieszyć się i dokonać darowizny jeszcze >w grudniu, żeby nie płacić podatku od darowizny (z tego co wiem, to nie muszę >go płacić dopóki nie mam własnego mieszkania, dokonać darowizny po marcu 2006, >czy nic nie robić i w razie śmierci babci założyć sprawę spadkową? Jeśli ciotka, o której wspominasz jest dzieckiem babci to pamiętaj, że w przypadku nabycia przez Ciebie spadku z mocy testamentu - ciotka ta będzie miała prawo do zachowku (to roszczenie do Ciebie o pewną kwotę pieniędzy - połowa wartości tego co by ciotka jako spadkobierca ustawowy babci czyli swojej matki dostała gdyby nie było testamentu). W przypadku darowizny co prawda własność mieszkania przechodzi na Ciebie w momencie zawarcia umowy, ale to nei rozwiązuje Ci do końca problemu ciotki (o ile - podkreślam - ta ciotka jest dzieckiem babci), bo darowizna ulega zaliczeniu na poczet masy spadkowej i też wiąże się po najdłuższym życiu babci z rozliczeniem finansowym pomiędzy Tobą a nią. Dla skorzystania przez Ciebie ze zwolnienia z podatku od darowizny (gdybyś się zdecydowała jednak na darowiznę) rzeczywiście nie możesz mieć w dniu przyjęcia darowizny żadnego mieszkania, w tym od babci musisz zamieszkać i mieszkać w nim przez 5 następnych lat (+ zameldowania i bycie właścicielem). Do niedawna było to proste, ale zobacz co w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=656&w=31381186 napisała mi Poranek i co ja jej na to odpisałam (właśnie kwestia nabycia już po darowiźnie następnego mieszkania. Jeśli chciałabyś mieć spokój z ciotką w przyszłości, a nadto mieć w 100% sytuację jasną jeśli chodzi o urzad skarbowy (bo licho wie: może jakaś nowa praktyka powstaje.. nie wiem Katarzynko), to może lepiej rozważyć zamiast umowy darowizny - umowę o dożywocie. Ona polega na tym, że babcia przenosi na Ciebie własność nieruchomości a Ty w zamian za to masz prawny obowiązek sprawowania opieki nad babcią i jej pomocy. Wszystkie opłaty są takie same jak przy darowiźnie, z wyłączeniem: - podatku: tutaj nie ma zwolnień czy ulg a podatek wynosi 2% od rynkowej wartości nieruchomości; - opłaty sądowej za wpis uprawnień babci do księgi, której nie ma w ogóle przy umowie darowizny (ale ta opłata nie jest tak wysoka jak na przykład za wpis prawa własności). Wierząc, że wszystko w miarę jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkag Re: wpis do księgi wieczystej 21.11.05, 20:44 może ktoś wie jak rozwiązać mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś