Dodaj do ulubionych

Testament i co dalej?>

15.11.05, 21:13
Moja mama przepisla kilka lat temu aktem notarialnym (testament) działkę
rekreacyjna na moją córke (wnuczkę).Od paru miesięcy mama już nieżyje w
związku z tym mam pytanie, co mam dalej robić. Córka ma dopiero 17 lat, czyli
nie jest pełnoletnia. Opłaty np. podatek od gruntu płacimy w dalszym ciągu na
mamę czy mam to zmienić?. Moj ojciec a dziadek córki żyje, nie był ujęty w
testamencie tylko córka.Czy gdybym chciała sprzedać działkę (ojciec wyraża
zgodę) byłoby dla mnie korzystniejsze gdybym np. poczekała aż córka będzie
pełnoletnia? Oprócz mnie , mojego ojca i córki (właściecelki działki)jest
jeszcze dwóch wnuków, czy jak sprzedamy to pieniedzmi będziemy musieli się
podzelić z pozostałymi wnukami?
Bardzo proszę o odpowiedż. Pozdrawiam:)
Czy
Obserwuj wątek
    • morelka8 Re: Testament i co dalej?> 16.11.05, 18:05
      podciągam temat, moze mi pan odpowie. Prosze......:)
    • morelka8 Re: Testament i co dalej?> 17.11.05, 22:32
      p. Bebiok bardzo prosze o odpowiedz......szukalam w wyszukiwarce,ale na ten
      temat nic nie znalazlam
      • al9 to długa procedura 18.11.05, 15:40
        O tym , kto jest właścicielem działki, jak i pozostałej masy spadkowej - musi
        zadecydować Sąd. trzeba wszcząć tzw postępowanie spadkowe - w Sądzie Rejonowym.
        trzeba przedstawić akt zgonu, testament, spis aktywów...
        Po uzyskaniu orzeczenia o nabyciu praw spadkowych (i jego uprawomocnieniu) -
        własność przejdzie na wskazane przez sąd osoby (być może np na Twoją
        córkęPóżniej tzreba sie jeszcze rozliczyc z fiskusem i uzyskać zaświadczenie o
        swobodnym dysponowaniu masa spadkową. I dopiero w tym momencie przyszły
        włąściciel może sprzedawać nieruchomość.
        Napisłaem wszystko w trybie warunkowym, ponieważ nie wiem jaka jest forma
        testamentu, jacy sa inni spadkobiorcy, jaki jest ich stosunek do Twoich
        pomysłów itd. wszystko rozpatrzy sąd.
        czeka Cię długa droga 9minimum kilka mmiesięcy) - zatrudnij do tego prawnika.
        Tu nie ma żartów. I nie zwlekaj...
        Ukłony
        al
    • morelka8 dziekuje serdecznie 18.11.05, 21:35
      za odpowiedz. Powiedz mi jeszcze co to sa aktywa. Chcialabym jeszcze dodac ze w
      testamencie jest tylko wymieniona corka.W zwiazku z tym mam pytanie czy
      dziedziczy tylko córka czy jeszcze wchodzi w mase spadkowa ja, moj ojciec i
      dwoch pozostalych wnukow (moj brat nie zyje, bratowa kilka lat temu poszla w
      sina dal, nie mam z nia kontaktu)?Wszyscy sa zgodni co do w przyszlosci
      sprzedazy działki.I wreszcie dlaczego mam sie spieszyc do załozenia sprawy?
      • marysia910 Re: dziekuje serdecznie 19.11.05, 11:18
        Aktywa to prawa związane z nieruchomościami, lokaty, bizuteria, akcje,
        obrazy....
        Nie chcę spekulować - o wszystki decyduje sąd. generalnie jesli testament nie
        będzie obalony - dziedziczy córka. Ale - nie ujęci w testamencie spadkobiercy
        mogą żądać zachowku (połowy tego co uzyskali w drodze 'normalnego'
        dziedziczenia...
        Dlatego ważny jest czas. Jesli dzis rodzina zgadza się co do rozdysponowania
        masy spadkowej, co będzie za rok, dwa, pięć? Nie zwlekaj więc i uporządkuj
        sprawy jak najszybciej!
        :-)
        al
    • morelka8 mam jeszcze jedno pytania................. 19.11.05, 13:18
      ile moze mnie mniej wiecej kosztowac zalatwienie tej sprawy?
      Jeszcze raz dziekuje bardzo za odpowiedz.:)
      • bebiak Re: Może to jakoś postaram się uporządkować 20.11.05, 03:28
        Witajcie,
        zacznę od początku (trochę powyjaśniam przy okazji).
        Jeśli ktoś umiera to trzeba zacząć od postępowania o stwierdzenie nabycia
        spadku. Wniosek taki składa się w sądzie właściwym dla ostatniego miejsca
        zamieszkania zmarłego. Do wniosku załącza się odpisy skrócone aktów stanu
        cywilnego oraz - w tym przypadku - testament. Nic ponadto. Sąd spadku w ogóle
        nie zajmuje się przedmiotami spadku - ten sąd stwierdza kto nabył SPADEK a nie
        poszczególne przedmioty.
        Takie postępowanie nie jest kosztowne: do niedawna naklejało się na wniosek
        znaczek opłaty sądowej za 20,-zł, ale wydaje mi się, że teraz jest to znaczek
        za 50,-zł (tak mi się tylko wydaje).
        Mnie tutaj zastanawia treść tego testamentu, który przywołujesz - zgodnie z
        prawem i zwyczajowo w naszym kraju w testamencie powołuje się do spadku, a nie
        do działki. Nie wiem jak sąd będzie orzekał:
        - jeśli jest to testament - to spadek z mocy testamentu nabyła osoba w nim
        wymieniona (wnuczka zmarłej) i tak sąd stwierdzi;
        - jeśli z jakichś przyczyn sąd stwierdzi, iż to nie jest testament to nastąpi
        nabycie spadku z ustawy i w tym przypadku po zmarłej żonie dziedziczą spadek:
        mąż + wszystkie dzieci zmarłej (a jeśli jakieś dziecko zmarło PRZED naszą
        zmarłą i pozostawiło dzieci - to w miejsce tego zmarłego dziecka wchodzą te
        dzieci czyli wnuki zmarłej).
        I na ten moment mamy omówioną sprawę postępowania o stwierdzenie nabycia
        spadku - odbieramy we właściwym czasie prawomocne postanowienie sądu i ten etap
        mamy zamknięty: mamy ustalonego spadkobiercę/ów.

Teraz trzeba ustalić co wchodzi w skład spadku po naszej zmarłej:
        - te przedmioty, które stanowiły jej majątek osobisty (bo np. dostała z
        darowizny, w spadku, nabyła będąc stanu wolnego itp) w całości wejdą do masy
        spadkowej;
        - jeśli jakiś przedmiot został nabyty do majątku wspólnego naszej zmarłej i jej
        męża: do masy spadkowej wejdzie tylko 1/2 takiego przedmiotu.

W ciągu 30 dni od uprawomocnienia się postanowienia sądu stwierdzającego
        nabycie spadku trzeba pójść do urzędu skarbowego, zgłosić masę spadkową do
        opodatkowania (wg zasad o których napisałam wyżej), zapłacić podatek od spadku
        (w I-szej grupie podatkowej sięga do 7% rynkowej wartości przedmiotów masy
        spadkowej) i uzyskać zaświadczenie zezwalające spadkobiercy na ujawnienie
        nabytego w spadku prawa majątkowego.

Na tym w zasadzie nasze postępowanie się kończy ale winna Ci/Wam jeszcze jestem
        kilka informacji:
        1. jeśli sąd stwierdzi nabycie przez wnuczkę spadku po babci z mocy testamentu
        to mężowi zmarłej oraz wszystkim jej dzieciom (i ewentualnie tym wnukom
        pozostałym po zmarłym dziecku naszej zmarłej) przysługuje prawo do zachowku.
        Taki zachowek to w najczęstszych przypadkach połowa tego co by każde z nich
        nabyła w spadku gdyby nie było testamentu. Uczulam: jeśli mamy dziedziczenie z
        testamentu to spadek nabywa osoba w nim wymieniona, a roszczenie o zachowek to
        nie roszczenie do nabycia jakieś przedmiotu spadku czy coś takiego - to jest
        roszczenie o zapłacenie pewnej kwoty pieniężnej (a skąd ją spadkobierca weźmie
        to jego problem);
        2. jeśli założyć, że spadek z testamentu nabyła ta małoletnia wnuczka zmarłej a
        Ty chciałabyć jakiś przedmiot (załóżmy tę działkę) sprzedać to dla takiej
        sprzedaży konieczna będzie zgoda sądu rodzinnego i opiekuńczego. Jako matka
        małoletniego masz oczywiście pewne uprawnienia, ale nie co do zbycia
        nieruchomości - tu zgodę musi wyrazić sąd i nikt inny. Kiedy małoletnia
        skończy 18 lat - działkę sprzedaje już tylko ona: to jej majątek i ona (i
        tylko ona) dowolnie nim ma prawo rozporządzać.

Wierząc, że w miarę jasno się wypowiedziałam - pozdrawiam Was serdecznie. B.
    • morelka8 Jestem Pani niezmiernie zobowiązana 21.11.05, 20:18
      za pomoc w zrozumienie tej prawniczej sprawy. W testemenice pisze:
      "...że stawiająca ....oświadcza,że do calości spadku powołuje swoją
      wnuczke .....urodzoną..córkę ..., zamieszkałą...moja mama oświadcza, że obecnie
      w skład spadku wchodzi nieruchomość.... "itd
      Mniemam, że z takim testamentem nie bedę miała problemów jest on jasno
      napisanym dokumentem, który jest korzystny dla mojej córki.
      Mam jeszcze jedno pytanie, czy bedę musiała wynająć rzeczoznawce, do
      oszacowania ile tego podatku mam zapłacić?
      Jeszcze raz dziekuję za informację i prosze o odpowiedź na ostanie pytanie:)
      • bebiak Re: Podatek od spadku 22.11.05, 22:16
        Witaj Morelko,

morelka8 napisała:

> W testemenice pisze: "...że stawiająca ....oświadcza,że do calości spadku
        >powołuje swoją wnuczke .....urodzoną..córkę ..., zamieszkałą...moja mama
        >oświadcza, że obecnie w skład spadku wchodzi nieruchomość.... "itd
        > Mniemam, że z takim testamentem nie bedę miała problemów jest on jasno
        > napisanym dokumentem, który jest korzystny dla mojej córki.

To jest właśnie to, co podniosłam: nie do działki powołujemy a do spadku (a że
        coś tam sobie jeszcze oświadczymy to już ma mniejsze znaczenie).
        Z mocy tego testamentu (o ile nie zajdzie coś, co spowoduje jego nieważnosć)
        wymieniona w nim wnuczka zmarłej nabyła spadek (sąd to musi tylko
        potwierdzić).

> Mam jeszcze jedno pytanie, czy bedę musiała wynająć rzeczoznawce, do
        > oszacowania ile tego podatku mam zapłacić?

Nie, w zasadzie nie jest to potrzebne. W zeznaniu podatkowym (już potem, na
        etapie postępowania w urzędzie skarbowym w sprawie podatku od spadku)
        wskazujesz jaka jest wg Ciebie rynkowa wartość poszczególnych przedmiotów
        spadku. Oczywiście pamiętaj, że wartość ta podlega ocenie przez urząd skarbowy,
        zatem trzeba się zorientować ile takie podobne, w podobnym miejscu przedmioty
        są na rynku warte. Jeśli urząd wartość tę zaakceptuje to od niej wymierzy
        podatek (nie wiem czy pisałam: w I-szej grupie, a tu babcia-wnuczka, podatek
        sięga do 7% rynkowej wartości masy spadkowej), ale może się zdarzyć, że US uzna
        tę wartość za niską i będzie wszczynał w tej sprawie postępowanie.
        Wierząc, że w miarę jasne - pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuję za dziękuję:)
        B.
        • morelka8 Jeszcze raz serdecznie dziekuje za porady 22.11.05, 22:31
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka