Dodaj do ulubionych

przekazanie kluczy

09.06.06, 19:12
kupuję mieszkanie i już niedługo nastąpi przekazanie kluczy czy w związku z
tym należy sprządzić jakiś protokół przkazania, a co z licznikami gazu,
energii, wody czy są na to jakies wzory ? jeśli ktoś ma to proszę o radę
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: przekazanie kluczy 10.06.06, 15:55
      Liczniki to jest problem nowych umów z dostawcami mediów.
      • ruda_80 Re: przekazanie kluczy 10.06.06, 16:06
        andrzej.sawa napisał:

> Liczniki to jest problem nowych umów z dostawcami mediów.

Ale nowe umowy z dostawcami zawierasz po przedstawieniu im aktu notarialnego i
        protokołu zdawczo-odbiorczego ze spisanymi stanami licznków. Wtedy nie ma
        żadnych nadpłat lub niedopłat ze strony poprzednich właścicieli a kupujący
        zaczyna z czystym kontem korzystać z prądu, gazu czy wody.
        • andrzej.sawa Re: przekazanie kluczy 10.06.06, 21:57
          Ale długi poprzednich właścicieli to nie Twój problem.
          • Gość: aga Re: przekazanie kluczy IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.06, 15:41
            deweloper powinien miec odpowiednie druki z wykazem co przekazuje (klucze- do
            wkladek, bo wymiana na oryginalne powinna nastapic pozniej, klucze do
            licznikow, instrukcja "obslugi" mieszkania, kody do domofony itp.). Na tym
            protokole powinien sie znalezc wykaz usterek i wlasnie stan licznikow w dzien
            odbioru mieszkania). Po prostu zadzwon i sie dowiedz czy to oni cos takiego
            przyniosa.
          • ruda_80 Re: przekazanie kluczy 12.06.06, 10:33
            andrzej.sawa napisał:

> Ale długi poprzednich właścicieli to nie Twój problem.

No właśnie po to aby nie były problemem kupującego spisuje sie protokół zdawczo-
            odbiorczy ze stanem liczników. Tak aby kupujący zaczynał z czystym kontem, a
            ewentualne zaległości dostawca mediów wyjaśniał z poprzednim właścicielem.
            Chyba dosyć wyraźnie napisałam to wyżej...
    • balbina_alexandra Re: przekazanie kluczy 11.06.06, 17:01
      Ruda ma sto procent racji. Kupiłam mieszkanie z rynku wtórnego dwa miesiące
      temu, właściciele wyprowadzili się pod koniec maja (sami tak ustaliliśmy
      wczesniej). Ostatniego dnia spisaliśmy protokól zdawczo-odbiorczy. Później
      jedzie się razem do gazowni/elektrowni i poprzedni właściciel rozwiązuje umowę,
      Ty zawierasz nową. Protokół ze stanem liczników jest własnie po to byś płaciła
      tylko za swoje.
      • niebieskookad Re: przekazanie kluczy 13.06.06, 20:01
        a masz moze wzór takie protokołu który spisywaliście?- to przeslij mi
    • Gość: pantea Re: przekazanie kluczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 15:02
      poszukuje wzoru takiego protokołu
      Może ktoś ma linka do strony z której można go pobrać
      albo podzieli się swoim przykładem
      Bardzo proszę o pomoc
      W razie czego moj e-mail pantea @ poczta.onet.pl
      • anxious Re: przekazanie kluczy 01.10.06, 15:14
        a czy orientujecie się jak to jest z odbiorem gazu? kupuję mieszkanie, aktualna
        właścicielka zabiera kuchenkę elektryczną - natomiast znakomi mi mówią, że nei
        ma takiego prawa, że musi zostawić jakąkolwiek kuchenkę, bo musi nastąpić odbiór
        gazu.
        będę bardzo wdzięczny za odp. nadmeinię, że nie chodzi mi o samą kuchenkę, ale o
        przepisy
        • Gość: bera Re: przekazanie kluczy IP: *.kosson.com 02.10.06, 11:56
          Jeśli chodzi o stan instalacji gazowej ,możesz zabezpieczyć się żądając od
          właścicielki, aktualnego protokołu szczelności instalacji gazowej w lokalu
          (ważny chyba 1 mc a wystawiają go gazownicy z uprawnieniami - koszt około 200 zł.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka