Dodaj do ulubionych

kłopotliwa współwłasność

20.06.06, 19:25
Witam.
Jestem w współwłaściclem 1/2 domu oraz działki. Druga połowa nalezy do
mojego kuzyna. Dom wraz zabudowaniami nie jest podzielony formalnie.
Zawarliśmy ustną umowę (ja dół , on górę). Chciałabym przekazać swoją część
siostrze, ale m ój kuzyn sprzeciwia się temu, uważa,że bez jego zgody nic nie
mogę zrobic bo nie ma notarialnego podziału. Czy ma rację?
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: kłopotliwa współwłasność 20.06.06, 19:49
      Ja nie widzę możliwości sprzeciwu.Idziecie do notariusza i przekazujesz swój
      udział.Bez informowania kuzyna.Ale może są jakieś zastrzeżenia z momentu
      powstania współwłasności.
      • Gość: masz pecha Re: kłopotliwa współwłasność IP: *.starnettelecom.pl 23.06.06, 15:16
        niestety wspolwlasnosc oznacza ze wszystko jest wspolne, wiec cokolwiek chcesz
        zrobic ze swoja polowa, musisz zawsze pytac sie o zgode "tego drugiego"
        oczywiscie mozesz sprawe skierowac do sadu jednak w tej sytuacji kilka lat masz
        z glowy, a do tego dochodzi WROG zza miedzy
        dlatego proponuje jednak dogadaj sie z nim na pewno potrafisz
        wierze w CIEBIE
    • Gość: dorka556 Re: kłopotliwa współwłasność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 15:31
      Bez zgody drugiej strony nic nie zrobisz. Żeby zameldować swojego syna, w domu,
      w którym mieszkam sama, współwłaściciel też musiał wyrazić zgodę. Musi być
      sądowy podział spadku.
    • Gość: pani zmora Re: kłopotliwa współwłasność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 16:57
      jest to tzw wspólwłasnosc łączna czyli, bardziej obrazowo można powiedzieć, że
      jest to współwłasność w udziale 1/2 do każdego 1cm2 nieruchomości bez
      określenia sposobu korzystania z nieruchomosci w zakresie swoich udziałów.
      Lecz mimo to zgodnie z Kodeksem Cywilnym masz prawo zbycia swojego udziału 1/2
      we własności nieruchomości bez pytania o zgodę drugiego wspólwłaściciela.
      szkoda że nie okręsliliście notarialnie sposobu korzystania z nieruchomości w
      ramach swoich udziałów - zgodnie ze stanem faktycznym. wtedy twój zakres praw
      byłby bardziej klarowny, np. jeśli chodzi o meldunek, nakłady na nieruchomości
      lub koszty utrzymania itd....
    • Gość: janka Re: kłopotliwa współwłasność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:39
      Jeśli się nie dogadasz z kuzynem i nie sporządzicie umowy określajacej sposób
      korzystania z nieruchomości , to możesz wystąpić do sądu z żądaniem zniesienia
      współwłasności. Kodeks cywilny przewiduje, że :
      "Każdy ze współwłaścicieli może żądać, ażeby zniesienie współwłasności
      nastąpiło przez podział rzeczy wspólnej, chyba że podział byłby sprzeczny z
      przepisami ustawy lub ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem rzeczy albo że
      pociągałby za sobą istotną zmianę rzeczy lub znaczne zmniejszenie jej wartości."
      Pozdrawiam
      • celticmag Re: kłopotliwa współwłasność 23.06.06, 21:00
        Witam , przerabiałem kiedyś dokładnie taki sam problem, z tym, że ja miałem 70
        %, ale też nie było wydzielenia, co fizycznie do kogo należy. Ze swoimi
        udziałami, powtarzam ,udziałami możesz zrobić co zechcesz. Możesz je dać,
        sprzedać, itd. Ale nadal są to tylko udziały, a osoba na rzecz której je np
        przekażesz może mieć problemy z współwłaścicielem, bo fizycznie nadal nie będzie
        określone, co do kogo należy.Mogą się kłócić o wszystko. Współwłaściciel będzie
        miał dokładnie takie same problemy, sytuacja patowa. Może być wojna ...Najlepiej
        dogadaj się ze współwłąścicielem, wytłumacz mu , że w tej wojnie nie będzie
        wygranych . Może być problem np z remontem dachu, chyba że masz więcej kasy ,
        zrobisz remont mając na celu dobro nieruchomości, i połową kosztów obciązysz
        kuzyna. Następnie, znów mając na celu dobro nieruchomości zrobisz następny
        remont, itd, aż skasujesz go finansowo. Tak można bez końca, bo zawsze można coś
        wyremontować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka