Dodaj do ulubionych

Auta spalinowe po 2035

18.12.25, 12:00
Bardzo ciekawy artykuł znalazłem.
Warto przytoczyć wnioski:

"Zdaniem ekspertów utrzymanie dwóch niekompatybilnych technologii napędowych może wpędzić europejskie firmy w pułapkę i sprawić, że chińscy producenci, jak BYD, Geely, czy Chery, „odjadą” im technologicznie. Gra na zwłokę w dłuższej perspektywie grozi więc jeszcze większym spadkiem konkurencyjności na coraz bardziej wymagającym rynku.
Bruksela zniosła plan całkowitego zakazu rejestracji nowych aut spalinowych po 2035 roku. Obniżyła ze 100 do 90 proc. próg udziału aut bezemisyjnych. Co najmniej do końca przyszłej dekady będzie więc można kupić auto z silnikiem tłokowym. To efekt silnej presji ze strony europejskich rządów, w tym Niemiec, Włoch i Polski, oraz producentów obawiających się utraty konkurencyjności.
Na decyzję KE wpłynął też odwrót od elektromobilności przez ekipę Donalda Trumpa, co zmusza globalne koncerny do rewizji strategii. Dla przykładu Ford notujący miliardowe straty na produkcji elektryków porzuca je w USA na rzecz bardziej dochodowych hybryd i aut spalinowych. Klienci, także w Europie, wciąż postrzegają elektryki jako zbyt drogie i kłopotliwe w codziennej eksploatacji, zwłaszcza w krajach o rzadszej sieci ładowarek."

xyz.pl/zakaz-uchylony-po-2035-r-nadal-kupisz-auto-spalinowe/
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 02:51
      bywalec.hoteli napisał:

> Bruksela zniosła plan całkowitego zakazu rejestracji nowych aut spalinowych
      > po 2035 roku. Obniżyła ze 100 do 90 proc. próg udziału aut bezemisyjnych. Co n
      > ajmniej do końca przyszłej dekady będzie więc można kupić auto z silnikiem tłok
      > owym.

Czyli na 10 aut u dilera jedno bedzie normalne a 9 elektrycznych? I to rzeczywiscie da ci teoretyczna mozliwosc ale bedziesz mial 9 konurentow to kupna takiego wiec cena poleci na ksiezyc.
      A jak sie okaze ze koszty "paliwa", serwisow, napraw etc elektrycznego tez poleca na ksiezyc ( bo warszaty beda mussilay zatrudniac fachowcow z wyzszej polki znajomosci i tez musza zarobic na siebie) i ludzie nie beda chciec EV? to fajnie bedzie?
      • bywalec.hoteli Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 08:51
        ja to widzę, że otwierają sobie furtkę na początku trochę, żeby w razie potrzeb otworzyć ją szerzej :)
        ale nie mam pojęcia co siedzi w głowie chorym durniom z komisji europejskiej
        • galtomone Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 09:04
          bywalec.hoteli napisał:

> ja to widzę, że otwierają sobie furtkę na początku trochę, żeby w razie potrzeb
          > otworzyć ją szerzej :)
          > ale nie mam pojęcia co siedzi w głowie chorym durniom z komisji europejskiej

Robia to co każą im europejskie rządy. Najwyrażniej włochom, franuzom i niemcom to pasuje...
          • tbernard Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 09:21
            galtomone napisał:

> Robia to co każą im europejskie rządy. Najwyrażniej włochom, franuzom i niemcom
            > to pasuje...

Raczej to co im nakazują zielone cymbały sterowane z Moskwy, które to doprowadziły do pozamykania niemieckich elektrowni atomowych i te cymbały nadal twierdzą, że to było dobre, bo wiatraki i panele niby je zastąpią. Teraz te zielone cymbały sterowane z Moskwy chcą całkowitego upadku przemysłu motoryzacyjnego w EU.
            • bywalec.hoteli Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 09:46
              tbernard napisał:

> Raczej to co im nakazują zielone cymbały sterowane z Moskwy, które to doprowadz
              > iły do pozamykania niemieckich elektrowni atomowych i te cymbały nadal twierdzą
              > , że to było dobre, bo wiatraki i panele niby je zastąpią. Teraz te zielone cym
              > bały sterowane z Moskwy chcą całkowitego upadku przemysłu motoryzacyjnego w EU.

Zielone cymbały sterowane z moskwy, ale i z pekinu.
            • boggi_dan Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 15:40
              tbernard napisał:

> galtomone napisał:
              >
              > > Robia to co każą im europejskie rządy. Najwyrażniej włochom, franuzom i n
              > iemcom
              > > to pasuje...
              >
              > Raczej to co im nakazują zielone cymbały sterowane z Moskwy, które to doprowadz
              > iły do pozamykania niemieckich elektrowni atomowych i te cymbały nadal twierdzą
              > , że to było dobre, bo wiatraki i panele niby je zastąpią. Teraz te zielone cym
              > bały sterowane z Moskwy chcą całkowitego upadku przemysłu motoryzacyjnego w EU.
              Ciekawy przykład. Czy ty nie masz ostatnio jakiś problemów zdrowotnych. Które ci mówią o Ruskich, Białorusinach i innych zbójach. Którzy przeniknęli ostatnio do Brukseli🤔
        • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 19:01
          bywalec.hoteli napisał:

> ja to widzę, że otwierają sobie furtkę na początku trochę, żeby w razie potrzeb
          > otworzyć ją szerzej :)
          > ale nie mam pojęcia co siedzi w głowie chorym durniom z komisji europejskiej

No a kto sasiada w tej komisji i kto ich wybiera?
          Zasiadaja komisary a ci sa nie wybierani tylko mianowni.. A wiec Unia rzadza mianowani komisarze - z niczym ci sie tonie kojarzy?
          • vogon.jeltz Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 20:36
            Wasi ministrowie (sekretarze tego i owego) też nie są wybierani, tylko mianowani. No i co w związku z tym?
            • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 21:59
              vogon.jeltz napisał:

> Wasi ministrowie (sekretarze tego i owego) też nie są wybierani, tylko mianowan
              > i. No i co w związku z tym?

W zwiazku z tym sa co najmniej 3 podstawowe roznice

1. Komisarze UE działają w interesie całej UE, podczas gdy sekretarze USA reprezentują swoje departamenty oraz rząd USA.

2. Komisarze UE mają bezpośrednią rolę w proponowaniu ustawodawstwa, podczas gdy sekretarze USA przede wszystkim realizują polityki ustalone przez Kongres i Prezydenta.

3. Komisarze UE są odpowiedzialni przed Parlamentem Europejskim, natomiast sekretarze USA przed Prezydentem i Kongresem.
              • vogon.jeltz Re: Auta spalinowe po 2035 20.12.25, 16:51
                Po pierwsze - to nie są żadne różnice, może poza punktem drugim.

Po drugie - mowa była o sposobie powoływania (komisarzy, sekretarzy - ogólnie: ministrów), a ten jest w obu przypadkach bardzo podobny: mianowanie + zatwierdzenie przez parlament. Zatem zarzut, że komisarze UE nie są wybierani, jest totalnie z dupy.
                • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 20.12.25, 22:01
                  vogon.jeltz napisał:

> Po pierwsze - to nie są żadne różnice, może poza punktem drugim.
                  >
                  > Po drugie - mowa była o sposobie powoływania (komisarzy, sekretarzy - ogólnie:
                  > ministrów), a ten jest w obu przypadkach bardzo podobny: mianowanie + zatwierdz
                  > enie przez parlament. Zatem zarzut, że komisarze UE nie są wybierani, jest tota
                  > lnie z dupy.

LOL same 'o same 'o LOL

Widze ze masz cholerne kompleksy a wiec znow wygrales na punkty - Merry Christmas :)
      • tbernard Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 09:17
        engine8t napisał:

> Czyli na 10 aut u dilera jedno bedzie normalne a 9 elektrycznych?

Raczej na 10 aut 9 to będą EV lub hybrydy HEV, PHEV, MHEV a jedno to będzie spalinowe lub ropniak.
        • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 19:59
          tbernard napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > Czyli na 10 aut u dilera jedno bedzie normalne a 9 elektrycznych?
          >
          > Raczej na 10 aut 9 to będą EV lub hybrydy HEV, PHEV, MHEV a jedno to będzie spa
          > linowe lub ropniak.

Ok, jestes lewak wiec ci wybaczam glupote - w koncu to choroba
    • humorysta Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 09:53
      W USA sąd rozwaza w niektórych stanach- wprowadzenie zakazu rejestracji aut spalinowych, Skandynawia juz sie wycofuje z elektryków, tylko zółtki w Europie wciskaja ten złom głupim klientom.. Ford wycofuje sie całkowicie z produkcji elektryków- a głupi Nissan reklamuje e-Mikre-bo to prawie Stellantis. Przewidywałem to juz wiele lat temu i pisałem , chyba kilkadziesiat razy. Aby mieć spokój z Unia w perspektywie kilku czy kilkunastu nadchodzących lat podjałem jedyna słuszną decyzje i kupiłem 5-letniego diesla mhev , a poniewaz to Hyundai-to spokój mam na kolejne 10 lat pewny. Czego i innym radzę.
      • humorysta Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 09:54
        Oczywiscie w USA- zakaz aut elektrycznych !
      • loyezoo Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 14:22
        Kolejne bzdury misiu wypisujesz. Już pisałem, w Skandynawii rok do roku, wzrasta sprzedaż elektryków. Tam sprzedaż spalinowych jest marginalna. A 5 letni Hyundai....Jak dasz radę przejechać ze 150tkm, daj znać, bo te silniki to złom. Ostatnio do wzięcia miałem 2 sztuki. Jeden 102tkm, drugi 126tkm. W obu silnik do wymiany.
        • dodekanezowiec Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 14:30
          Które silniki hyundaia to niby złom? Tam jedyne na co sie narzeka to zbyt czuła kontrolka gpf. Ale kontrolka nadwrażliwa, i tylko zimą.
          • loyezoo Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 16:34
            Napisał wyraźnie, diesel. Ten 1.6 jest pomyłką, jeżeli chodzi o awaryjność. Mam co chwila oferty m.in 2x Tucson, a dosłownie wczoraj i30 z tym motorem.W Tucsonach padły w ogóle silniki, ten w i30 jeszcze dycha ale klepie dół.
          • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 20:02
            dodekanezowiec napisał:

> Które silniki hyundaia to niby złom? Tam jedyne na co sie narzeka to zbyt czuła
            > kontrolka gpf. Ale kontrolka nadwrażliwa, i tylko zimą.

Timeline of Hyundai Engine Issues
            Year Major Events Models Affected
            2011-2012 First reports of engine seizures and failures Sonata, Santa Fe
            2015 First major recall (470,000 vehicles) 2011-2012 Sonata with Theta II engines
            2017 Recall expanded to 1.2 million vehicles Sonata, Santa Fe Sport
            2018-2019 Multiple class-action lawsuits filed and settled Various models with 2.0L and 2.4L engines
            2020 $1.3 billion engine settlement approved Multiple Hyundai and Kia models
            2021-2023 Continued recalls and warranty extensions Expanded to include newer models
        • trypel Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 15:32
          Ja jestem ciekawy jak bedzie wyglądała sprzedaż aut elektrycznych w norwegii za 2 lata jak zostaną zupełnie wycofane ulgi. Teraz kupując tam auto o cenie netto 40 tys euro i majac do dyspozycji elektryka i diesla za pierwsze zapłacimy 42 tys euro a za drugie jakies 62 tys euro. 20 tys euro roznicy.
          Kto sie nie skusi?
          Dodatkowo do tej pory czesc drog za free, tuneli i promow, parkowanie itd, podatek roczny.
          To nie naturalny popyt ale wymuszony. Do 2027 r ulgi znikna i zobaczymy wtedy.
        • boggi_dan Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 15:47
          loyezoo napisał:

> Kolejne bzdury misiu wypisujesz. Już pisałem, w Skandynawii rok do roku, wzrast
          > a sprzedaż elektryków. Tam sprzedaż spalinowych jest marginalna. A 5 letni Hyun
          > dai....Jak dasz radę przejechać ze 150tkm, daj znać, bo te silniki to złom. Ost
          > atnio do wzięcia miałem 2 sztuki. Jeden 102tkm, drugi 126tkm. W obu silnik do w
          > ymiany.
          >
          Chyba raczej obsługa ich.
          • loyezoo Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 16:31
            Od nowości serwis ASO
      • only_the_godfather Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 14:36
        A Skandynawia to przypadkiem nie jest w Europie?Chyba boluś nie uważałeś na leckcjach geografii.
        • vogon.jeltz Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 15:31
          Skandynawia geograficznie jest w Europie, ale politycznie i gospodarczo to tak trochę z boku. Z czterech krajów skandynawskich do UE należy półtora (bo Grenlandia będąca formalnie częścią Danii już nie), z czego żaden nie ma euro.
      • engine8t Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 19:58
        humorysta napisał(a):

> W USA sąd rozwaza w niektórych stanach- wprowadzenie zakazu rejestracji aut spa
        > linowych, Skandynawia juz sie wycofuje z elektryków, tylko zółtki w Europie wci
        > skaja ten złom głupim klientom.. Ford wycofuje sie całkowicie z produkcji elekt
        > ryków- a głupi Nissan reklamuje e-Mikre-bo to prawie Stellantis. Przewidywałem
        > to juz wiele lat temu i pisałem , chyba kilkadziesiat razy. Aby mieć spokój z U
        > nia w perspektywie kilku czy kilkunastu nadchodzących lat podjałem jedyna słusz
        > ną decyzje i kupiłem 5-letniego diesla mhev , a poniewaz to Hyundai-to spokój m
        > am na kolejne 10 lat pewny. Czego i innym radzę.

I powiedz ze lewactwo to nie choroba umyslowa?..
      • qqbek Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 20:56
        Misiu pocieszny, acz niezbyt mądry - odkąd Nissan to Stellantis?
        Nissan to Renault-Nissan Alliance i produkują bardzo udane elektryki (zresztą byli pierwsi z tych "nowych", z Leaf-em).
        Jeżdżąc elektrycznym Nissanem albo Renault nawet bym nie splunął na auto ze Stellantis.
        • qqbek Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 20:58
          A tak przy okazji - obczajcie co dziś na ładowarce pod miejscowym marketem spotkałem. Na polskich blachach!
          • trypel Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 21:02
            Socjalizowales sie?
            Elektryki sprzyjają socjalizacji
            • qqbek Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 21:11
              trypel napisał:

> Socjalizowales sie?
              > Elektryki sprzyjają socjalizacji

Już się odpinał, więc tylko zagadnąłem.
              Gdzieś mu było się śpieszyło, więc tylko kilka słów zamieniłem, prosząc o możliwość zrobienia fotek.
              Ale tak - jak widzę coś ciekawego, to zawsze zagadam.
          • vogon.jeltz Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 21:06
            Memcen?
            • qqbek Re: Auta spalinowe po 2035 19.12.25, 21:11
              vogon.jeltz napisał:

> Memcen?

Zdecydowanie nie.
              Rejestracja z lubelskiego, a nie z Mołdawii.
        • qqbek Re: Auta spalinowe po 2035 20.12.25, 14:21
          To jeszcze przy okazji - ten też do SCT wjedzie, nie to co KIA Bola.
          Spotkany dziś pod Dino.
          Szkoda, że XJ6 (ale w wersji Sovereign), a nie Daimler Double Six, którego miał znajomy na studiach.
          • loyezoo Re: Auta spalinowe po 2035 20.12.25, 16:36
            Niestety (jak większość brytyjskiej motoryzacji) to auto, bardziej jako doniczka służy. Tam się pyerdoli dokumentnie wszystko. Dlatego te Jagi kosztują grosze. ( i nie tylko te :P)
            • qqbek Re: Auta spalinowe po 2035 21.12.25, 20:04
              loyezoo napisał:

> Niestety (jak większość brytyjskiej motoryzacji) to auto, bardziej jako doniczk
              > a służy. Tam się pyerdoli dokumentnie wszystko. Dlatego te Jagi kosztują grosz
              > e. ( i nie tylko te :P)

Kurczę, ale za to wyglądają!
              Ten XJ6 to 4 generacja, a więc konkurent "lochy" W140 i BMW E32.
              O ile BMW jeszcze jako-tako "dowiozło" w kwestii wyglądu, to W140 jest tak stylistycznie wysublimowany jak poranny klocek topiący się w klopie.

Kwestia serce-rozum.
              Rozum mówi W140 (mam znajomego, który jeździ W140 od nowości, jeszcze na czarnych blachach go ma), serce Jag.
    • trypel Re: Auta spalinowe po 2035 21.12.25, 17:50
      Chińscy producenci to już nam dawno odjechali i nie mamy najmniejszej szansy ich dogonić
      40% aut na swiecie pochodzi od producentów chińskich.
      Europa pizgnęla z 35% na 13% ze o usa nie wspomnę przez litość
      • vogon.jeltz Re: Auta spalinowe po 2035 21.12.25, 23:50
        To jest jednak trochę mylące, bo oni głównie produkują na potężny rynek wewnętrzny, na którym zagraniczni producenci (w tym europejscy) nigdy nie sprzedawali dużo, bo raz, że chińskie ograniczenia, a dwa , że Chiniole nie mieli jeszcze odpowiednio dużej siły nabywczej.

Jak sprzedają u siebie parę milionów pojazdów, to jasne, że globalnie będą mieli największy udział procentowo.
        • trypel Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 06:55
          Afryka i Azja. Europa stamtad wyleciała.
          • tbernard Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 10:35
            trypel napisał:

> Afryka i Azja. Europa stamtad wyleciała.

W Afryce lub biednej części Azji, to jedynie europejski szrot był używany a nie nowe lub w miarę nowe.
            Nawet w Polsce wielu ludzi, którzy do tej pory nawet nie marzyli o nowym samochodzie są w stanie pokusić się o coś chińskiego. Osobiście znam taką osobę i bardzo zadowolona jest z zakupu. Do tego na razie nic nie wskazuje, że to będzie szmelc nadający się za niedługo na złom ale to czas dopiero pokaże. Podejrzewam, że to jak swego czasu z koreańczykami a jeszcze wcześniej z japończykami ale u chinoli progres jest o wiele bardziej dynamiczny.
            • trypel Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 10:53
              A te fabryki bmw, Mercedesa, pezota, reno w afryce to dla picu tak byly?
              • tbernard Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 10:58
                trypel napisał:

> A te fabryki bmw, Mercedesa, pezota, reno w afryce to dla picu tak byly?

Natchnąłeś mnie do poezji rymowanej: Fabryka Afryka
                :)
                • dodekanezowiec Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 11:35
                  Zmiany sa i nie sa dobre..
                  Aczkolwiek wykres nie tłumaczy kwestii 1/3 światowej produkcji, ani w 2000 ani teraz.
                  Nie wiem tez jak jest ujmowana produkcja Renault czy Toyoty w Turcji, aut europejskich poza Europa czy aut koreańskich w Europie..
                  • trypel Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 11:55
                    Automotive car production. Na kraje. Ale jak sam widzisz tam nie ma 100% wiec reszta jest pominieta
                    • tbernard Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 12:34
                      No właśnie odnośnie Europy pominięto CzechoSłowację i Rumunię.
                • boggi_dan Re: Auta spalinowe po 2035 23.12.25, 06:00
                  tbernard napisał:

> trypel napisał:
                  >
                  > > A te fabryki bmw, Mercedesa, pezota, reno w afryce to dla picu tak byly?
                  >
                  > Natchnąłeś mnie do poezji rymowanej: Fabryka Afryka
                  > :)
                  Afryka dzika. Trzeba też wziąć pod uwagę, że Chiny mogą pójść na wojenkę światową i łańcuchy dostaw części zamiennych się zerwą. Chiny nadal wspierają Rosję, ale całkiem niedługo mogą z nią toczyć wojenkę. Chińczyzna tanizna.
          • vogon.jeltz Re: Auta spalinowe po 2035 22.12.25, 23:46
            > Afryka i Azja. Europa stamtad wyleciała.

Ile sztuk nowych samocjdow sprzedawali europejscy producenci w Afryce i Azji w swoich najlepszych czasach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka