Dodaj do ulubionych

Umowa najmu

IP: *.icpnet.pl 25.08.06, 17:05
witam czy ktos moze mnie oswiecic, mam podpisana umowę najmu lokalu
mieszkalnego na czas okreslony, czy właściciel moze podwyższac mi czynsz? na
jakich zasadach i jak czesto?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: maja Re: Umowa najmu IP: *.icpnet.pl 26.08.06, 15:50
      czy nikt nie moze mi pomóc?
      Proszę ;((
      • Gość: zenon Re: Umowa najmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 17:14
        nikt ci nie odpowie , bo możliwość o którą pytasz zależy od treści umowy, a
        konkretnie od tego jak strony umowy umówiły się w tej kwestii.
    • Gość: maja Re: Umowa najmu IP: *.icpnet.pl 26.08.06, 17:38
      hmmm, myślałam ze reguluja to jakies przepisy?
      Bo chyba nie mozna pisac w umowach czego się chce?
      Pozdrawiam
      • Gość: zenon Re: jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 17:54
        jak napisałem, jeśli uważasz inaczej to masz problem, ale to tylko twój problem
        i nie zawracaj głowy innym pytając o to samo w innym watku
        • Gość: maja Re: jest tak IP: *.icpnet.pl 26.08.06, 18:03
          A Pan Panie Zenonie jeśli nie ma pojęcia niech nie odpowiada
          Pozdrawiam
          • Gość: zenon Re: jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 16:52
            skoro masz takie pojęcie to po co pytasz innych dobra kobieto ?
    • Gość: jml13060 Re: Umowa najmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 20:12
      Podwyzka czynszu - szczegoly znajdziesz w ustawie "o ochronie praw lokatorow i
      zmianie ustawy Kodeks cywilny". Nie znam aktualnych zapisow, bo bylo kilka
      nowelizacji, a planowane sa kolejne. Te ustawe pare miesiecy temu uznano za
      sprzeczna z Konstytucja RP i miedzynarodowymi konwencjami.

Wydaje mi sie, ze obecnie wlasciciel moze swobodnie podwyzszac czynsz, bo takie
      wskazniki z ustawy jak : raz na 1/2 roku, 10%/rok, 3% wartosci odtworzeniowej
      m^2, ..., byly zaskarzone do Trybunalow (Konstytucyjnego i Strasburskiego) i
      juz chyba nie obowiazuja. W razie konfliktu interesow pozostaje sad, ktory
      interpretuje zapisy umowy najmu, k.c. i ustawy.
      • Gość: zenon Re: Umowa najmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 16:59
        zasady podwyzki czynszu okreslone w ustawie o ochronie praw lokatorów nie będą
        tutaj miały zastosowania.
        Przeczytaj dokładnie pierwszy post - jest tam info o umowie najmu na czas
        określony, a jak zapewne wiesz na czas okreslony może być zawarta umowa jedynie
        w przypadku najmu nie okazjonalnego i wówczas do tego najmu nie stosuje się
        całości przepisów ustawy o której wyżej, w tym nie nie maja zastosowania zasady
        podwyższania czynszu określone w tej ustawie.
        Ten rodzaj najmu reguluje KC
        • Gość: maja Re do zenona IP: *.icpnet.pl 28.08.06, 08:32
          chyba juz wiem skąd twoje mylne myslenie, ten watek który napisałam dotyczy
          normalnej( nie okazjonalnej) umowy najmu tylko na czas okreslony, a sugerujesz
          się watkiem do zegmarka, w ktorym pytam o najem okazjonalny, ale niestety, to
          dwie rózne sprawy.
          zadałam dwa rózne pytania, jedno o normalnej umowie najmu, drugie o
          okazjonalnym najmie. Pewnie stad tez twój atak że " zawracam głowe ta sama
          sprawą"
          mam nadzieje ze można pytac w dwóch róznych sprawach, i nie zjedziesz mnie
          zaraz:))
          swoja droga to dwa posty a nie 20 jak mi sugerowałes.
      • Gość: maja Re: Umowa najmu IP: *.icpnet.pl 27.08.06, 18:03
        dokładnie , masz rację, dziękuje za rzeczowa odpowiedz i podanie skąd takie
        twierdzenie.
        • Gość: maja Re: Umowa najmu IP: *.icpnet.pl 27.08.06, 18:04
          Podziekowanie oczywiscie dla jml13060, a nie dla Pana zenona.
    • Gość: Toma Umowa najmu............ IP: *.krasnystaw.net 27.08.06, 17:30
      podstawą prawną regulującą kwestię "podwyżki" jest Art.685 Kodeksu Cywilnego,
      który ma brzmienie: Wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz, wypowiadając
      dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na koniec
      miesiąca kalendarzowego.
      • Gość: zenon Re: do Tomy - nie,nie, nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:27
        przeczytaj dokładnie pierwszy post - umowa jest zawarta na czas oznaczony.
        W tej konkretnej sytuacji przepis na który się powołujesz nie ma żadnego
        zastosowania, bowiem przepis ten dotyczy WYŁĄCZNIE umowy zawartej na czas nie
        oznaczony.
        A jego treść to :
        "Art. 6851
        Jeżeli czas trwania najmu lokalu mieszkalnego nie jest oznaczony, wynajmujący
        może podwyższyć czynsz, wypowiadając dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej
        na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego."
        Tak więc chcąc udzielać innym rad i powołując się na konkretny przepis
        należałoby może wcześniej poczytać ustawy ?
        • Gość: Toma do Zenona: yes-yes-yes! IP: *.krasnystaw.net 28.08.06, 17:05
          Nie strofuj, jak chcesz brylować, to wpierw zapoznaj się z aktualnym przepisem!
          Przyczepiłeś się jak przysłowiowy rzep do psiego ogona, czy umowa ma bieg
          oznaczony, czy nie. W świetle obowiązującego przepisu nie ma znaczenia, gdyż w
          KC Art. 685{1}, ma brzmienie: Wynajmujący lokal może podwyższyć czynsz,
          wypowiadając dotychczasową wysokość czynszu najpóźniej na miesiąc naprzód, na
          koniec miesiąca kalendarzowego.
          Tak, więc Zenonie lekturę czas zacząć!
          • Gość: zenon Re: do Tomy yes-yes-yes! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 18:14
            biję się w pierś, mój błąd i moja wina, masz całkowita rację
            pozdrawiam
            • Gość: Toma OK! IP: *.krasnystaw.net 28.08.06, 18:34
              OK!
            • Gość: maja Re: do Tomy yes-yes-yes! IP: *.icpnet.pl 28.08.06, 18:39
              Wiecie co chyba sobie odpuszczam, bo jestem głupsza niz byłam,nic niewiem.
              nawet kodeksy mamy inne,moze mam nieaktualny?
              Ale dzięki za odzew pozdrawiam
    • Gość: maja Re: Umowa najmu IP: *.icpnet.pl 28.08.06, 08:21
      o i własnie o to mi chodziło zenon, ze jak na mój rozum według Kc mozna
      podwyzszać czynsz ale tylko jesli umowa jest na czas nieokreslony, a jesli na
      np 6 miesiecy to , tak mi sie wydaje, nie mozna podwyzszac.ale moze sie myle?
      • Gość: maja Redo zenona IP: *.icpnet.pl 28.08.06, 08:47
        • Re do zenona - Gość: maja 28.08.06, 08:32 przeczytaj, moze wyjasni to
        nieporozumienie, przez pomyłke wskoczyło nie tam gdzie chcialam:))
        • Gość: zenon Re: Redo zenona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:11
          w jednym i drugim wątku pytasz o to samo - o możliwość podniesienia czynszu
          przy umowie najmu zawartej na czas oznaczony, stad moja uwaga, że pytasz o to
          samo w wielu wątkach, uważam , że niepotrzebnie skoro otrzymałaś odpowiedź.
          • Gość: maja Re: Redo zenona IP: *.icpnet.pl 28.08.06, 13:19
            własnie ze pytam o dwie rózne sprawy, o podnoszenie czynszu przy umowie najmu
            zawartej na czas okreslony, i podnoszenie czynszu przy umowie najmu
            okazjonalnego. wbrew pozorom umowa najmu na czas okreslony, a umowa najmu
            okazjonalnego to nie to samo.no chyba ze twierdzisz inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka