Dodaj do ulubionych

Agencja nieruchomosci

26.08.06, 22:30
Witam sa jakies odgorne ustalenia,ktore okreslaja obowiazki agencji (agenta)
nieruchomosci, czy tez wszystko jest do ustalenie w umowie? Jesli wszystko
jest do ustalenie w umowie, to jakie zapisy szczegonie w niej zamiescic?

Pozdro i dzieki za info
Obserwuj wątek
    • Gość: maciek Re: Agencja nieruchomosci IP: *.centertel.pl 26.08.06, 23:51
      według mnie to nie ma nic takiego jak odgórne ustalenia. Każda agencja ma inną
      umowę. Jest ona zazwyczaj jednostronna, tzn jest dużo o twoich obowiazkach w
      szczególności finansowych a nic o obowiązakch agencji, jest kilka
      enigmatycznych stwierdzeń że agencja zobowiązuje się do czegoś tam, ale jest to
      pic na wodę. generalnie agent za nic nie odpowiada. Jakbyś chcial wrzucić
      agentowi jakąkolwiek odpowiedzialność finansową to watpię że się zgodzi. Nie ma
      w umowie czegoś takiego jak gwarancja co do stanu prawnego nieruchomości ani
      stanu technicznego, głowny nacisk jest tam na prowizję a nie na to żebyś nie
      kupował kota w worku.

przy umowie zwróć przede wszytkim uwagę na:
      1. prowizje i kiedy masz ją zapłacić, prowizja tylko po podpisaniu aktu
      notarialnego, żadnych częsciowych prowizji, agentow z z umowami z zaliczkami
      połową prowizji po umowie przedwstepnej spuszcaj w kanał.
      2.termin płatności prowizji, czasami chcą od razu, np juz u notariusza albo
      najlepiej za nim cokolwiek kupileś.
      3.uwazaj także na to że niektórzy wpisują strasznie zgmatwany punkt, który
      mozna interpretowac że jak obejrzysz mieszkanie a kupi je ktoś bezpośrednio to
      płacisz prowizję (bo pewnie przekazałeś adres lub byłeś podstawiony) pomimo że
      faceta nie widziałeś na oczy.
      4. mozesz wrzucic do umowy aby dostarczyli pełną dokumentacje projekty, decyzja
      o odbiorze bud. itd, jest z tym troche latania. Ja mam sytuacje że nie wiadomo
      gdzie i u kogo są te dokumenty a przydałyby mi się
      • gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci 27.08.06, 13:27
        dzieki za info, masz moze jakies dobre doswiadczenia z agencja? jesli tak z jaka?
    • Gość: gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 07:38
      liczylem, ze odezwa sie obronchy agencji - agenci... ale jak widac cisza...
      • zegmarek Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 16:11

Widać czuli ,że będziesz napastliwy a to nie jest dobra metoda na uzyskanie
        darmowej porady.
        A na poważnie.
        Umowa pośrednictwa jest umową dwustronną (poprzednik myli pojęcia).
        Masz prawo żądać wprowadzenia własnych zapisów. Oczywiście jak z każdą umową,
        pośrednik również ma prawo do nie wyrażenia zgody na twoje propozycje.
        Generalnie mówiąc w umowie należy zapisać :
        Dane agencji
        dane pośrednika odpowiedzialnego za prowadzenie sprawy,
        oświadczenie o posiadaniu ubezpieczania od odpowiedzialności cywilnej
        Zakres czynności do jakich zobowiązany jest pośrednik
        Przedmiot umowy ( określenie co ma być przedmiotem pośrednictwa ) np kupno
        mieszkania o powierzchni od ...... do .... m2 ilość pokoi ...... lokalizacja
        i.t.d
        czas realizacji ..............
        czy mowa jest na wyłączność czy tzw. otwarta ( ja takiej umowy nie zawieram)
        wynagrodzenie
        możliwość rozwiązania umowy
        kary umowne (podać katalog przewinień)
        Pamiętaj umowę należy dokładnie przeczytać. Rozmowa powinna być przeprowadzona
        z pośrednikiem ( nie z asystentem pośrednika ) . Asystent ma prawo wykonywać
        tylko czynności pomocnicze.

Pozdrawiam

pośrednik
        • Gość: gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 18:10
          thx za "przyzwoita" odpowiedz, a co robiz jak np agencja nie chce pokazac wzoru
          umowy, tylko daje mi do podpisania umowe doslownie na kolanie przed mieszkaniem?
          • zegmarek Re: Agencja nieruchomosci 28.08.06, 19:46
            Ja osobiście omijałbym taka agencję dużym łukiem.
            Ja osobiście stosuje praktykę wysyłania umowy meilem lub spotkanie w biurze.
            • Gość: gonzoxx1 Re: Agencja nieruchomosci IP: *.acn.waw.pl 28.08.06, 20:31
              o i to rozumiem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka