Dodaj do ulubionych

rodzaje mieszkań

IP: 194.181.22.* 28.08.06, 10:11
witam, ma pytanie bo jestem lekko zdezorientowany, jest jakas roznica miedzy
mieszkaniem spoldzielczym, a spoldzielczo - wlasnosciowym, czy to tylko
kwestia nazewnictwa? Szukam mieszkania na rynku wtornym i wiem, ze w przypadku
mieszkania spoldzielczo wlasnosciowego ja jestem wlascicielem mieszkania a
spoldzielnia gruntow... a ja jest w przypadku mieszkania spoldzielczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: zenon Re: rodzaje mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 10:45
      w spółdzielni mieszkaniowej możesz spotkać się z trzema rodzajami praw
      - spółdzielczym lokatorskim prawem do lokalu
      - spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu
      - prawem własności do lokalu stanowiącego odrębną własność
      Pierwsze z nich nie może być przedmiotem obrotu prawnego. Posiadacz tego prawa
      ma prawo używania lokalu.
      W drugim, właścicielem mieszkania wraz z budynkiem jest sp-nia a posiadaczowi
      tego prawa przysługuje także jedynie prawo uzywania mieszkania. Prawo to może
      być przedmiotem obrotu prawnego, można je sprzedać, darować, zapisać w spadku,
      ustanowić na nim hipotekę
      Trzecie z praw to pełna własność, posiadacz tego prawa jest właścicielem
      lokalu wydzielonego w sensie prawnym z budynku, z prawem tym zwiazane jest
      udział w prawie własności części wspólnej budynku i gruntu na którym budynek
      stoi lub prawie wieczystego uzytkowania. Także to prawo może byc przedmiotem
      obrotu prawnego.
      • Gość: gonzoxx1 Re: rodzaje mieszkań IP: 194.181.22.* 28.08.06, 11:05
        thx wielki za info
        • Gość: Spółdzielca Spółdzielnia ukradła swoim czlonkom mieszkania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:10
          Wprawdzie mieszkania własnościowe wykazywane sa przez spółdzielnie jako jej
          majątek, ale jest to kradzież, bo spółdzielnia jako osoba prawna nigdy nie
          miała własnego majątku na sfinansowanie budowy mieszkań. Wybudowanie mieszkań
          finansowali członkowie spółdzielni i nikt z nich nigdy nie scedował swoich praw
          własności na spółdzielnię! Z takim poglądem, że spółdzielnia jest właścicielem
          wybudowanych przez spółdzielców mieszkań, należy zdecydowanie walczyć!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka