Dodaj do ulubionych

problem z nazwiskiem

04.09.06, 22:13
Kupuję mieszkanie od człowieka, który wyjechał z Polski i zmienił
obywatelstwo. Ma teraz również inną pisownię nazwiska (zmiana niby drobna ale
jednak inna pisownia) a w KW nadal figuruje pod swoim starym - to znaczy z
poprzednią pisownią. Jakich dokumentow powinnam wymagać? Czy to duży problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: dobud Re: problem z nazwiskiem IP: 213.17.145.* 04.09.06, 23:11
      W paszporcie powinien mieć czyim jest synem, ewentualnie akt urodzenia jak
      siebardzo boisz. Zwykle notariusz pisze, ze ten oto obywatel niemiecki (?)
      oświadcza, że on np. Krool, to jest ten Król, co stoi w księdze wieczystej.
      • aagusia1 Re: problem z nazwiskiem 05.09.06, 17:35
        Dziękuję za odpowiedż. Niepokoi mnie to, czy sędzia od ksiąg wieczystych nie
        zakwestionuje tego, nie będzie chciał dokonać wpisu nowego właściciela w KW i
        czy nie będzie wymagał dodatkowych dokumentów a ja będę musiała za tym
        Kroolem/Królem jeżdzić, żeby mi je dostarczył. ( a on już z moją kasą np. na
        Bermudach ;)
      • andrzej.sawa Re: problem z nazwiskiem 05.09.06, 19:32
        A załatwiałeś coś takiego przed norariuszem?
        Sprawa jest prosta,ale inaczej ją się załatwia.
        Dla notariusza inne nazwisko - inny człowiek.Musi być dokument przejścia z
        jednego nazwiska na drugie.
        • Gość: dobud Re: problem z nazwiskiem IP: 213.17.145.* 05.09.06, 20:38
          A czytałeśSowa kiedyśjakiś akt notarilany oprócz własnego, jeśli masz chatę ?
          Ja jestem z Opolszczyzny i tu na pęczki takich co pozmieniali nazwiska. W
          zasadzie to odbywa sie na zasadzie osaidczenia strony. Notariusz to nie
          policjant, aby prowadził dochodzenie.
          • aagusia1 Re: problem z nazwiskiem 05.09.06, 21:25
            Obawiam się, że ten co zmienia nazwisko nie ma takiego dokumentu, albo jeśli go
            ma, to pewnie po niemiecku. Dalej mnie gnębi, czy nikt nie zakwestionuje
            takiego aktu notarialnego i co będzie w razie czego z wpisem do KW.
            • Gość: dobud Re: problem z nazwiskiem IP: 213.17.145.* 05.09.06, 21:39
              Wiesz co........zamiast się dręczyć i tu czekać na rozbieżne porady
              ZATELEFONUJ do najbliższego notariusza.........może być też z drugiej strony
              Polski :-)
          • andrzej.sawa Re: problem z nazwiskiem 06.09.06, 16:12
            Gó..arzu,czytaj chamie dokładnie i pisz uważnie.
            A przy okazji nie pisz na temat,na którym się nie znasz.Spieprzaj głupku do
            Vaterlandu.
    • Gość: O Re: problem z nazwiskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 22:33
      sprzedający powinien do aktu prtzedstawić dokumenty potwierdzające to, ze
      zmieniał nazwisko

jeśli są w języku obcym - nie ma problemu, żeby je przetłumaczył tłumacz przysięgły

jeśli notariusz będzie chciał zrobić akt na gębę ,, ja to ja , przecież widać,,
      to kiepski z niego notariusz

i rzeczywiście możesz mieć problem w wpisem do KW, jeśli w akcie nie będzie
      wywiedzione skąd nowe nazwisko

dopilnuj tego
      • aagusia1 Re: problem z nazwiskiem 06.09.06, 00:02
        To właśnie wątpliwości związane z tym, co powiedział mi notariusz (mniej
        więcej: że wystarczy oświadczenie sprzedającego "ja to ja", + poswiadczenie
        jego rodziny, zgodne daty urodzeń, imiona rodziców delikwenta), wzbudza moje
        obawy i stąd podpytuję na forum ;)
        Dziękuję Wam za rady, jeszcze podzwonię po innych notariuszach i popytam :)
        • Gość: safi Re: problem z nazwiskiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 13:11
          "O" dobrze Ci radzi. W naszych czasach nie mozna , o tak, zmienic nazwiska,
          zeby moc sie nim legalnie poslugiwac. Jezeli pani Nowak de domo Kowalska
          sprzedaje dzialke, ktora kupila panienka bedec, to notariusz prosi o
          potwierdzenie, ze pani Nowak, to ta sama panna Kowalska, tylko juz zamezna.
          Jezeli gosc zmienil nazwisko (zmiana pisowni tez w to wchodzi), to musi miec na
          to jakis papier. Jedna strona tlumaczenia przysieglego kosztuje ok 40 pln, wiec
          nie majatek, a spisz spokojniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka