Dodaj do ulubionych

sprzedaż mieszkania a podatek

IP: *.nsm.pl 28.10.06, 14:03
Witam.
W czerwcu 2002 roku zakupiłam mieszkanie. Obecnie staram się o zamianę tego
mieszkania na większe (również właśnościowe) z odpowiednią dopłatą dla jego
obecnych właścicieli.
Bardzo proszę osoby znające zagadnienia prawne związane ze sprzedażą mieszkań
o informacje nt.
- czy sprzedaż mieszkania, po okesie 4 lat od nabycia, wiąże się z jakimiś
podatkami w zwiazku z obiązującym prawem?
Z góry bardzo dziękuję ...
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_der Re: sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.tomaszow.mm.pl 28.10.06, 14:31
      Tak jeśli sprzedajesz mieszkanie przed upływem 5 lat jesteś zobowiązana do
      zapłacenia 10% podatku, przy czym 5 lat zaczyna się liczyć z końcem roku
      kalendarzowego w którym zakupiłaś mieszkanie. Tak więc możesz sprzedać bez
      podatku dopiero w 2008 r.
      Podatku tego nie zapłacisz jeśli w ciągu 14 dni od sprzedaży mieszkania złożysz
      w swoim US oświadczenie iż w ciągu 2 lat pieniądze uzyskane ze sprzedaży
      mieszkania przeznaczysz na cele mieszkaniowe.

Bardziej się to komplikuje gdy mieszkanie które nabędziesz to zakup na rynku
      pierwotnym a Ty pięniędzmi ze sprzedaży chcesz np spłacić część kredytu
      mieszkaniowego. Ja właśnie jestem w takiej sytuacji, mój post kilka wątków
      niżej :-(
      • Gość: malwina Re: sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 15:55
        co ty dziecko bredzisz, zamiana to nie sprzedaż
        • Gość: ola Re: sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.nsm.pl 28.10.06, 18:15
          Tak? A co to w opisanej wyżej sytuacji jest, proszę Panią?
      • Gość: ola Re: sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.nsm.pl 28.10.06, 18:16
        Dziękuję Aniu :-)
        • miriam_73 Re: sprzedaż mieszkania a podatek 29.10.06, 15:44
          ZAMIANA NIE JEST SPRZEDAŻĄ!!!! To jest inna instytucja prawna. Jest to z punktu
          widzenia podatkowego odpłatne zbycie, ale to nie jest sprzedaż.
          • Gość: ola Re: sprzedaż mieszkania a podatek IP: *.nsm.pl 30.10.06, 09:04
            Dziękuję za wyjaśnienie i proszę o ospowiedź na kolejne nasuwające się pytanie
            - Czy osobą od której kupuję mieszkanie (strona, która otrzymuje dopłatę w
            związku z większą wartością mieszkania niż moje) jest zobowiązana zapłacić
            podatek o otrzymanej kwoty?
            • miriam_73 Re: sprzedaż mieszkania a podatek 30.10.06, 18:14
              Przepis art. 19 ust. 2 ustawy o PIT mówi, że przychodem z odpłatnego zbycia w
              drodze zamiany nieruchomości lub praw majątkowych, a także innych rzeczy, o
              których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8, u KAŻDEJ ZE STRON umowy przenoszącej
              własność jest wartość nieruchomości, rzeczy lub prawa zbywanego w drodze
              zamiany.
              ALE, na dziś zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt. 32a) ustawy o PIT przychody uzyskane
              z zamiany budynku mieszkalnego, jego części lub udziału w takim budynku, lokalu
              mieszkalnego stanowiącego odrębną nieruchomość lub udziału w takim lokalu, lub
              spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, prawa do domu
              jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej, lub udziału w tych prawach, lub
              gruntu, udziału w gruncie albo prawa użytkowania wieczystego gruntu lub udziału
              w takim prawie, związanych z ww. budynkiem lub lokalem
              - jeżeli przedmiotem zamiany są wyłącznie znajdujące się na terytorium
              Rzeczypospolitej Polskiej nieruchomości i prawa SĄ WOLNE OD PODATKU DOCHODOWEGO.

Przepis 21.1.pkt. 32a zgodnie z projektem nowelizacji wyleci od 1 stycznia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka