Dodaj do ulubionych

darowizna 2007

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 19:36
Witam mam pytanie dotyczące przepisów które mają obowiązywać od początku przyszłego roku. Czy dostając darowiznę od rodziców tj. 40000zł, oprócz zgłoszenia tego faktu w urzędzie skarbowym, jest obowiązek otrzymania tej kwoty przelewem żeby było to udokumentowane, czy może to być gotówka. Dziękuję za pomoc, ponieważ słyszałem różne opinie co do tego faktu.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: darowizna 2007 IP: *.bos.east.verizon.net 30.10.06, 19:39
      na moj rozum, to powinien byc przelew
      inaczej pranie brudnych pieniedzy byloby codziennoscia przy pomocy tego przepisu
    • Gość: asia Re: darowizna 2007 IP: *.zgora.dialog.net.pl 31.10.06, 14:52
      Darowizna pieniężna musi być udokumentowana dowodem przekazania: przelewem na
      rachunek obdarowanego lub przekazem pocztowym . Treść ustawy dostępna jest na
      stronach sejmu (prace sejmu)
      • Gość: Adam Re: darowizna 2007 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 14:59
        A czy możecie mi pomóc, bo mama może mi przelać pieniądze ale ojciec jest inwalidą na wózku i nigdy nie miał swojego konta, jego pieniądze są na moim koncie i ja mu wybieram czy przelewam jak trzeba. Co w takiej sytuacji zrobić??
        • Gość: sushi Re: darowizna 2007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 17:10
          A kto jest właścicielem konta?
          • Gość: Adam Re: darowizna 2007 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.06, 18:18
            właścicielem konta jestem ja ale pieniądze na nim są ojca ponieważ on nie ma możliwości jechać do banku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka