Dodaj do ulubionych

Kupno działki z podziału innej działki

IP: *.catv.net.pl 23.11.06, 18:33
Witam,
Zastanawiamy się nad zakupem działki, ale niepokioi mnie jedna sprawa. Działka
powstała z podziału wiekszej działki na dwie. Duża działka była własnością
małżeństwa które się rozwiodło, i po podziale majątku działka została
podzielona na dwie (jest na to akt notarialny). Ale obecnie ta mała działka
nie ma odrębnej księgi wieczystej tylko jest KW dla dużej działki i tam jest
ostrzeżenie o podziale na dwie działki.
No i teraz nie wiem czego się spodziewać w momencie kupna (pewnie trzeba
będzie założyc nową księgę wieczystą) no i nie wiem czy bank nie będzie z tego
robił problemów. Tym bardziej że w KW do "dużej" działki figurują oboje
małżonkowie a działkę kupuje od jednego z nich.
pzdr,
keimak
Obserwuj wątek
    • Gość: al9 jest tylko jedno ale IP: *.teleton.pl 24.11.06, 09:41
      Bank nie bedzie robił problemu, zalozenie drugiej ksiegi przy akcie to tez
      nieduzy wydatek. Pytanie jest tylko jedno: czy do aktu sprzedazy muszą stanąc
      oboje...
      A to wynika z KW
      Moja rada - przedwstępna umowę podpisz w formie aktu notarilanego - poproś
      notariusza o dokładne sprzedzenie księgi i rozwianie Twoich wątpliwości..
      Pozdr
      al
      • andrzej.lepper Bardziej skomplikowana sprawa z KW, prosze o pomoc 24.11.06, 12:54
        Pol roku temu znajomy kupil pole (1ha) które jest cześcią jeszcze wiekszego pola :).
        Pole które kupił nie ma ksiegi wieczystej. Widnieje tylko wpis w ksiedze
        wieczystej tego wiekszego pola, ze złozony zostal wniosek o ksiege wieczysta.
        Aby dokonać podziału na działki musiał najpierw podzielić pole na 2 cześci aby
        poprowadzić droge w zwiazku z czym powstały 2 duze działki (obie po ok 0,5 ha),
        obie czekaja na ksiegi.
        Teraz ja chce kupic działkę (1000m2) ktora jest czescia duzej dzialki (0,5ha -
        brak KW), ktora jest czescia pola (1ha - brak KW), ktore jest czescia duzego
        pola (pare ha) (KW).

Jak to wyglada prawnie?
        Jakie zagrozenia na mnie czychaja, jesli znajomy nagle okaze sie złym znajomym?
        • Gość: al9 uwazaj IP: *.teleton.pl 24.11.06, 16:28
          Po pierwsze - ważne żeby podziały były zaakceptowane przez staroste i wszystkie
          działki ujawnione w księdze... Której? Nie wiem - są poskładane wnioski o
          wydzielenie tych ksiąg cząstkowych? Główną księge i wszystkie wnioski do niej
          trzeba starannie przejrzec.
          Ale po drugie: czy na tej działce bedzie mozna kiedykolwiek budowac? To jest
          pytanie. Zadaj je w gminie. Bo inaczej zostaniesz rolnikiem na 1000m....
          Pozdr
          al
          • Gość: jaworek Re: te rady są do kitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.06, 18:23
            co ma do podziału starosta ?
            to nie jego broszka
            a jesli grunt jest rolny to na pewno nie mozna z niego wydzielić działki 1000
            mkw
            • kasia_kar Re: te rady są do kitu 24.11.06, 22:00
              Wydział Geodezji w Starostwie Powiatowym zatwierdza podziały działek jako zgodne
              z obowiązującymi przepisami, tak więc starosta pośrednio ma tu coś do powiedzenia :)
              • Gość: al9 do kitu to jest nieprofesjonalne krytykanctwo IP: 83.168.104.* 25.11.06, 16:29
                odsyłam do ustawy o gospodarce nieruchomościami. Podziały akceptuje STAROSTA.
                Oczywiście rękami swoich pracowników. Ale napisałem to precyzyjnie.
                al
                • Gość: jaworek Re: do al'a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.06, 17:25
                  poczytaj ugn zanim zaczniesz radzić innym
                  jesteś upartym ignorantem i prezentowanym brakiem podstawowej wiedzy prawnej
                  wystawiasz złą opinię innym posrednikom

stosowny art ugn brzmi:
                  Art. 96. 1. (127) Podziału nieruchomości dokonuje się na podstawie decyzji
                  wójta, burmistrza albo prezydenta miasta zatwierdzającej podział.

al, gdzie tu widzisz starostę ?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka