Dodaj do ulubionych

błąd w akcie notarialnym

IP: 195.117.232.* 08.02.07, 11:31
Po podpisaniu aktu okazało sie,że notariusz źle wpisał cene mieszkania tzn
zaniżył ją na moją korzyść. Nie uwzględnił ceny pomieszczenia gospodarczego za
który zapłaciłam około 2100. Ja juz złożyłam akt do Sądu i banku. Pewnie będę
teraz miała problemy w banku bo cena mieszkania wynikająca z aktu nie zgadza
się z ceną w dokumentach złożonych wcześniej do udzielenia kredytu. Dzisiaj
właśnie deweloper oznajmił mi, że nie zwróci pieniędzy i wystapi do notariusza
o korektę aktu jak to wyglada w praktyce. Czy ktoś miał podobny problem?
Obserwuj wątek
    • Gość: bianna Re: błąd w akcie notarialnym IP: *.tdi.tktelekom.pl 09.02.07, 08:50
      Podtrzymuję temat. Notariusze zarabiaja krocie i jeszcze nie potrafią
      dopilnować. My daliśmy wszystkie dane osobowe, pani notariusz je spisała,
      oczytała akt notarialny, wszystko sprawdziliśmy i dopiero potem podpisaliśmy. A
      w księdze wieczystej okazało sie potem, że są błędy. niby nie wiadomo kto
      zawinił - notariusz czy ktoś w sądzie. nie zmienia to faktu, że załatwiała
      wszystko pani notariusz i powinna to przypilnować. Najgorsze, że sąd znajduje
      się 30 km ode mnie i nie mamy czasu aby tam się udać i to zweryfikować. A pani
      prawnik umyła ręce...
    • ravenheart1 Re: błąd w akcie notarialnym 09.02.07, 10:48
      Idźcie do notariusza razem z deweloperem i zażądajcie sprostowania aktu -
      dokonuje się tego poprzez sporządzenie aktu not. prostującego omyłki znajdujące
      sie w poprzednim akcie.
      Jeśli notariusz zażąda dodatkowych pieniędzy za sporządzenie aktu prostującego
      lub odmówi jego sporządzenia poinformujcie o tym Okręgowa Izbę Notarialną ( czy
      jak to sie teraz nazywa )
      • Gość: wania Re: błąd w akcie notarialnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 18:20
        na odmowę lepiej złożyć zażalenie do sądu
      • peggykombinera Re: błąd w akcie notarialnym 11.02.07, 12:02
        Prostuje się "protokołem prostującym", który zostanie "podpięty" do oryginału
        aktu notarialnego, w którym znajduje sie błąd. Notariusz nie weźmie za to
        pieniędzy -gwarantuję. Pamietać trzeba, by od razu zażyczyć sobie wypis.

Notariusz tez człowiek, pomylic sie może. Akt Notarialny musi być odczytany, to
        przesłanka jego ważności. Jeśli taka pomyłka sie wkradła to jak państwo
        słuchali? Niedokładnie?

pozdrawiam,
        Peggy
        • Gość: gosia44 Re: błąd w akcie notarialnym IP: 195.117.232.* 25.02.07, 14:06
          Właśnie otrzymałam pocztą poprawiony (nowy) wypis aktu notarialnego, czyli
          napisany bez mojego udziału i podpisu. W mojej ocenie jest on nieważny, nie wiem
          czy teraz mam go złożyć w sądzie a tamten wycofać i czy w związku z tym nie
          poniosę kosztów opłaty sądowej ponownie. Skoro w kancelarii pozostaje oryginał
          pierwszego aktu podpisany przez dewelopera, nas i notariusza to jak to się ma do
          nowego aktu. Kto go podpisał- to nie jest korekta tylko nowy wypis z innego dnia
          w dodatku podpisany przez innego notariusza z tej samej kancelarii. Myślę,że
          powinnam złożyc doniesienie do Okręgowej Izby Notarialnej jeśli taka jest o
          popełnionym przestępstwie prze notariusza. Co o tym myślicie? czy ktoś znalazł
          się w takiej sytuacji?
          • Gość: staraagentka Re: błąd w akcie notarialnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 11:46
            Widocznie błąd w Twoim akcie notarialnym był tzw oczywistą omyłką pisarską i
            wówczas nie jest potrzebna obecność stron i ich podpisy tylko notariusz sam
            sporządza korektę .Najprawdopodobniej z dokumentów przedłożonych notariuszowi
            wynikała cena tylko przez nieuwagę nie doliczono ceny tego pomieszczenia
            gospodarczego.
            • peggykombinera Re: błąd w akcie notarialnym 26.02.07, 20:54
              tak, jak napisała moja poprzedniczka przy oczywistych omyłkach pisarskich
              notariusz sam sporządza korektę. Do podpisanego przez Ciebie aktu notarialnego
              dołączony został protokół prostujący, informujący, że korekta nastapiła (nikt
              więc oryginału nie ruszał), a Ty już otrzymałaś właściwy wypis.

Pozdrawiam,
              Peggy
              • Gość: gosia44 Re: błąd w akcie notarialnym IP: 195.117.232.* 26.02.07, 22:36
                ok ale co z sądem i która data podpisania aktu jest właściwa ta pierwsza czy
                druga. musze przeciez teraz zamienic w sądzie te akty. to jest przecież nowy
                wypis a notariusz nie może sam dowolnie zmieniac w nim treści musimy być przy
                odczytaniu w innym przypadku mógłby zmieniac dowolnie akty.
                • Gość: g Re: błąd w akcie notarialnym IP: 213.25.195.* 26.02.07, 22:39
                  mam 2 akty z różną data podpisane przez rożnych notariuszy a jak będę sprzedawać
                  mieszkanie to który mam wziąć pod uwagę. to jakas paranoja właściwy to znaczy
                  który pierwsz czy drugi.
                • peggykombinera Re: błąd w akcie notarialnym 26.02.07, 23:19
                  protokół prostujący został wysłany również do Sądu.
                  Wypisów może być dużo i w klauzuli wypisowej moga być najróżniejsze daty,
                  najważniejsza jest data zawarcia aktu notarialnego czyli ta na samym początku...
                  w dniu takim i siakim przed notariuszem takim prowadzacym kancelarie notarialna
                  gdzies itd.
                  Sam akt nie został zmieniony, nadal mamy do czynienia z jednym aktem zawartym w
                  dniu, w którym sie stawiłas do kancelarii notarialnej.

pozdrawiam,
                  Peggy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka