Dodaj do ulubionych

developer chce podnieść cenę mieszkania...

IP: *.centertel.pl 26.02.07, 17:20
Witam,
Czy ktoś na forum ma doświadczenie i może doradzić co zrobić jeżeli mamy
podpisany akt notarialny z umową wstępną, a developer chce podnieść cenę
mieszkania tłumacząc się wzrostem cen. W akcie mamy wpisaną ostateczną kwotę
zakupu mieszkania.
Czy znacie jakiegoś dobrego prawnika / kancelarię prawną, która specjalizuje
się w obsłudze takich przypadków.
Pozdrawiam,
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafał Re: developer chce podnieść cenę mieszkania... IP: *.chello.pl 01.03.07, 21:24
      Witam
      Mam ten sam problem, umowa notarialna, deweloper przysłał aneks - cena wyższa o
      ponad 25000 PLN. Na razie nie wiem jakie zająć stanowisko. Jak będziesz wiedzieć
      więcej to daj znać: r.cave@wp.pl
      • pyzula3 Re: developer chce podnieść cenę mieszkania... 02.03.07, 13:02
        ja bym na Waszym miejscu nic nie podpisywala. Przeczytajcie jeszcze w umowie
        kiedy developer moze zmienic cene. W mojej umowie jest napisane ze moze
        podniesc tylko wtedy jak vat podskoczy.
        • Gość: agnieszka Re: developer chce podnieść cenę mieszkania... IP: *.tktelekom.pl 03.03.07, 10:23
          Zapis w umowie odnośnie zmiany Vatu jest niezgodny z prawem, ponieważ konsument
          ma prawo od samego początku do końca wiedzieć jaka będzie cena mieszkania -
          ryzyko zmiany stawki podatkowej musi wziąć na siebie deweloper, a nie
          przerzucać to ryzyko na konsumenta. Punkt tej umowy jest klauzulą niedozwoloną
          czyli nie obowiązująca. Dla przykladu podaję wyrok sądu:

18 maja 2005 r. sygn. akt XVII Amc 86/03

Lp. 864

Data wydania i sygnatura: 18 maja 2005 r. sygn. akt XVII Amc 86/03

Nazwa i siedziba sądu Sąd Okręgowy w Warszawie – Sąd Ochrony Konkurencji i
          Konsumentów

Postanowienie wzorca umowy uznane za niedozwolone: Do ceny netto zostanie
          doliczony podatek VAT zgodnie z obowiązującymi przepisami. Na dzień
          podpisania
          umowy stawka podatku VAT na lokal mieszkalny wynosi 7%, a na garaż i miejsce
          parkingowe 22%. W przypadku zmiany stawki podatku VAT nastąpi odpowiednia
          zmiana ceny

• Gość: megida Re: developer chce podnieść cenę mieszkania... IP: *.mofnet.gov.pl 08.03.07, 14:56
            To prawda, rzeczywiście jest taki zapis. Problem pojawia się wtedy, kiedy tak
            jak w moim przypadku, umowa przedwstępna nie jest zawarta u notariusza. Jeśli
            nie dopłacę różnicy developer grozi zerwaniem umowy.
            Zastanawia mnie tylko fakt, czy gdy dojdzie do zerwania umowy z jego strony,
            musi wypłacić mi kwotę podwójnej zaliczki, którą wpłaciłam. Czy też po prostu
            zwórci mi wpłacone pieniądze, nie ponosząc żadnych konsekwencji.
            • Gość: NotBear Re: developer chce podnieść cenę mieszkania... IP: *.nat.tvk.wroc.pl 10.03.07, 00:21
              > Zastanawia mnie tylko fakt, czy gdy dojdzie do zerwania umowy z jego strony,
              > musi wypłacić mi kwotę podwójnej zaliczki, którą wpłaciłam.

Sprawdź w umowie czy to co wpłaciłaś jest określone mianem zadatku czy zaliczki.
              Zwrot w podwójnej wysokości należy się tylko w tym pierwszym przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka