28.03.07, 21:08
Witam, jestem tu nowa i staram sie cosdziec na temat darowizn.
Czy ktos mógłby mi pomoc?
Rodzice chca mi dać kwote 120.000 nie jest to super dużo ale też nie mało,
jak to załatwić, czy bede musiała płacic podatek od darowizny w tak bliskiej
rodzinie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kejsi Re: Darowizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:57
      Jeśli dla ciebie to jest dla ciebie za mało to nie bierz... A na miejscu
      rodziców takiej rozpuszczonej małolacie prędko bym złotówki nie dała... Co to -
      ich obowiązek???
      • karina75 Re: Darowizna 28.03.07, 22:07
        To był żart, chciałam zobaczyźć jakie wrednr baby tu przesiaduja!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: karena71 Re: Darowizna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 22:18
      Ale z Ciebie wredna baba zamiast mi pomóc to atakujesz, pisząc że nie jest to
      zbyt dużo miałam na myśli cene mieszkania na które zostanie ta kwota
      przeznaczona
      • Gość: Kinga Re: Darowizna IP: *.chello.pl 30.03.07, 19:23
        Rodzice mogą Ci dać tę kwotę bez podatku tylko musisz zgłosić w Urzędzie
        Skarbowym fakt darowizny wraz z przelewem bankowym (nie moze byc do ręki ) w
        terminie 14 dni od darowizny.
        • lucky_9 Re: Darowizna 05.04.07, 09:53
          Witam
          pozwolę sobie zapytać o rzecz związaną z tematem - może ktoś się na tym zna -
          co w przypadku darowizny dla małżeństwa?
          Chodzi mi o sytuację kiedy moi rodzice przepisują na mnie mieszkanie - czy
          stanowi ono własność wspólną z małżonkiem? Czy mogą przepisać je tylko na mnie
          czy muszą na nas oboje? Jak wtedy wygląda sprawa podatku? Musimy go płacić i
          jeżeli tak to w jakiej wysokości?
          • andrzej.sawa Re: Darowizna 05.04.07, 10:02
            Można na Ciebie.
            Tak w ogóle jest to problem współnoty małżeńskiej.Niektóre składniki majątku
            wchodzą lub nie do niej.Zawsze małżonkowie mogą poszerzyć lub zawęzić
            wspólnotę.Zależy to od ich zgody.Wystarczy jak przy zawieraniu umowy notarialnej
            wpiszą to do umowy.
            • lucky_9 Re: Darowizna 05.04.07, 10:09
              Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.
              Nie wiem jeszcze tylko jak wygląda sprawa podatku - przy darowiźnie dla
              najbliższej rodziny nie płaci się podatku ale np zięć nie jest już uważany za
              najbliższą rodzinę. I właśnie tego nie wiem - czy rodzice mogę darowiznę zrobić
              dla mnie (wtedy nie będę płacić podatku) a ja to potem uznam za majątek
              wspólny, czy też muszą od razu na nas oboje i wtedy już nie wiem jak jest z
              podatkiem.
              • andrzej.sawa Re: Darowizna 05.04.07, 10:39
                Wiem,że można to rozmaicie napisać.Notariusze zwykle nie lubią piętrowo,ale nie
                ma podobno żadnych ograniczeń.Najpierw radzę zastanowić się czego chcecie - co
                do wspólnoty,czy jest to istotne,choćby z powodów ambicjonalnych.
                • lucky_9 Re: Darowizna 05.04.07, 11:37
                  Chcemy wspólnoty, tego jesteśmy pewni.
                  Sytuacja jest trochę skomplikowana, przepraszam że jej dokładnie nie opisałam.
                  Moi rodzice wykupują strych, ja biorę kredyt na zrobienie adaptacji i
                  wykupienie, mąż (właściwie jeszcze narzeczony ale już niedługo) również daje
                  pieniądze i ekipę budowlaną. Po zakończeniu adaptacji i wszystkich formalności
                  mieszkanie będzie formalnie należec do moich rodziców. Chcemy żeby przepisali
                  go na nas - tak, żeby było to wspólne mieszkanie, które (w razie ew. rozwodu)
                  będzie można sprawiedliwie podzielić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka