Dodaj do ulubionych

Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzielnie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.07, 21:12
Witam mam małe pytanko czy po wyejciu nowej ustawy o wykupie mieszkań
spółdzielczych , jeżeli spółdzielnie się od niej odwołają czy automatycznie
zostanie wstrzymany wykup mieszkań ??? Zamierzam złożyć podanie o wykup
mieszkania 1 sierpnia w dniu kiedy ustawa wchodzi w życie, jeżeli
spółdzielnie odwołają sie po 1 sierpnia czy może zablokować to moje podanie a
co za tym idzie wykup mieszkania ??????
Obserwuj wątek
    • Gość: ultimo Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln IP: *.infinity.net.pl 23.06.07, 09:02
      pozostaje cierpliwie czekać .
    • pchelka_81 Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln 23.06.07, 14:54
      Ale ta ustawa już jest zaskarżona do Trybunału Konstytucyjnego.

Wstrzymaj się z tym podankiem do wyjaśnienia całej sytuacji, bo inaczej będzie
      cię czekało wykupienie mieszkania po starych zasadach.
      • Gość: ultimo Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln IP: *.infinity.net.pl 23.06.07, 16:24
        TA ustawa nie została jeszcze podpisana przez prezydenta więc jak może być już
        zaskarżona.
        • Gość: :) Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln IP: *.plock.msk.pl 24.06.07, 17:12
          Jest podpisana.
          • Gość: sgak Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln IP: *.devs.futuro.pl 24.06.07, 19:09
            ja juz złozyłam ..do 3 miesięcy od dnia złozenia bedzie przekształcenie
            • Gość: :) Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln IP: *.plock.msk.pl 24.06.07, 21:22
              To prawo będzie działać dopiero od momentu uprawomocnienia się ustawy, a to
              nastąpi w sierpniu, tak więc twój wniosek jak na razie będzie rozpatrywany na
              starych zasadach.
    • Gość: gosc Re: Blokowanie wykupu mieszkania przez spółdzieln IP: *.e-wro.net.pl 26.06.07, 15:51
      Witam
      Mam kupca na swoje mieszkanie, troche mi sie spieszy z wykupem,moj plan jest
      taki ze czekam do sierpnia i w razie zaskarzenia ustawy wykupuje po staremu
      A czy moze dojsc do takiej sytuacji , ze nowa ustawa bedzie zaskarzona (to
      raczej pewnik) i w sierpniu bedzie zablokowany wykup mieszkan takze wg starej
      ustawy ?
      • al9 hola hola 26.06.07, 17:06
        Nie masz kupca na swoje mieszkanie bo nie masz żadnego mieszkania. Moze kiedys
        przekształcisz prawo lokatorskie we własnościowe, ale kiedy...
        Spółdzielna nie powinna realizowac żadnych wniosków.
        al
        • Gość: wietnamczyk Re: hola hola IP: *.infinity.net.pl 26.06.07, 19:35
          A ja tam po cichu wierzę w tą ustawę.
          • al9 wierzysz w ustawę 27.06.07, 11:50
            to błąd
            nie wierz
            jest niekonstytucyjna
            padnie zapis dotyczący preferencji w zakupie
            jest niekorzystny dla milionów ludzi którzy juz wykupili i nie szanuje prawa
            wlasnosci a w ogóle dotyczy prywatnej wlasnosci (czyli wlasnosci spółdzielców) -
            do której państwu wara
            Pozdr
            al
            • Gość: wietnamczyk Re: wierzysz w ustawę IP: *.infinity.net.pl 27.06.07, 13:45
              czas pokaże przecież i tak nie mam NIC do stracenia , znam wszystkie za i
              przeciw tej ustawie ,trzeba będzie czekać na wyrok Trybunału Konstytucyjnego .
              • Gość: agatka Re: wierzysz w ustawę IP: *.plock.msk.pl 27.06.07, 19:56
                Oby był sprawiedliwy dla wszystkich :)
            • mamatie Re: wierzysz w ustawę 11.07.07, 12:18
              Ja w sprawie "> jest niekorzystny dla milionów ludzi którzy juz wykupili " a
              kto im kazał? To raz.
              A dwa to jak kupisz bluzkę w wsklepie za 100pln a na drugi dzień jest obniżka i
              ta sama kosztuje 50pln, to ktoś oddaje różnicę.
              A trzy to czy prawo działa wstecz? bo jeśli kiedys była kara śmierci i ktoś
              został skazany, to co wtedy - kto mu życie odda?
              • Gość: al9 mamatie odpowiem IP: *.teleton.pl 11.07.07, 15:39
                konstruktywnie
                kto im kazał?
                ludzie mogli to kupili.
                płacili poniżej ceny rynkowej ale jednak to były spore piniądze. Grube tysiące.
                Czasem dwadziescia tysiecy, czasem 30, czasem 15...
                To nie bluzka w sklepie. Ludzie brali kredyty i odmawiali sobie przez lata
                wakacji za granicą czy wymiany auta..
                Poza tym własność zobowiązuje. Do partycypacji w kosztach, remontach. Sa plusy -
                mozliwiosc obrotu, dziedziczenie, ale i minusy... Jak to przy prawach
                własnosci...
                Z mozliwisci zakupu skorzystały miliony ludzi.
                Dziś tym 500 tys które nie skorzystały chce sie oddac prawa wlaciwie za darmo.
                Po co? Odpowiem - żeby głosowali na pis i przystawki. To jest jedyny cel.
                Zresztą i tak nie da sie go osiagnąć - zobaczysz co zrobi trybunał
                konstytucyjny...
                Tam siedzi paru mądrzejszych ode mnie i zapewne od Ciebie...
                pozdr
                al
                • Gość: sowa Re: mamatie odpowiem IP: *.infinity.net.pl 11.07.07, 19:41
                  w czasach szalejącej inflacji mnóstwo lokatorów wykupiło mieszkania
                  spółdzielcze za bardzo małe pieniądze , zapomniało się..
                  • Gość: al9 nie sowa nie zapomniało się IP: *.teleton.pl 12.07.07, 14:10
                    wiekszosc transakcji odbyła sie w latach 1994 - 2002
                    inflacja była ale nie szalejąca..
                    al
                    • Gość: Maza Re: nie sowa nie zapomniało się IP: *.tczew.net.pl 30.07.07, 19:49
                      niemniej jednak od 4 lat wartosc mieszkan wzrosla o 100 % a bonifikaty dawane
                      przez spoldzielnie zmalaly - wiec teraz wykup bylby duuuzo drozszy - czy to
                      jest sprawiedliwe? A jeszcze wartosc mojego mieszkania mialby oszacowac
                      rzeczoznawca wliczajac w wartosc moje nowe okna, podlogi, kafelki. A Ci ktorzy
                      wykupili mieszkania kiedys mogli nimi swobodnie dysponowac - sprzedac,
                      podarowac a nawet wziac na nie kredyt hipoteczny. A i teraz nie pozostana "na
                      lodzi" - obniza sie ich koszty czynszu Tak wiec nie uwazam ze az tak bardzo
                      stracili
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka