Dodaj do ulubionych

pytanie o mpzp

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.08, 13:14
W uchwale rady gminy dotyczącej mpzp są takie zapisy j/n. Może ktoś orientuje sie bardziej niż ja, co one oznaczają dla właścicieli tego terenu.
b) dla terenów oznaczonych na rysunku planu symbolami: xxxx warunkiem realizacji nowej zabudowy jest objęcie terenu zorganizowaną działalnością inwestycyjną w zakresie scalania i podziału nieruchomości w trybie obowiązujących przepisów o gospodarce nieruchomościami oraz wyposażenie i urządzenie układu terenów publicznych tj. wewnętrzne ulice osiedlowe, infrastruktura techniczna,
c) dla terenu oznaczonego na rysunku planu symbolem xxxx warunkiem realizacji nowej zabudowy jest wyprzedzające bądź równoległe wyposażenie terenów w infrastrukturę techniczną, w tym budowa sieciowych systemów kanalizacji grawitacyjnych i ciśnieniowych oraz lokalnych lub grupowych oczyszczalni ścieków,
Obserwuj wątek
    • Gość: Leopard Re: pytanie o mpzp IP: 193.243.147.* 17.06.08, 13:47
      Czyli masz szansę otrzymać decyzje o pozwoleniu na budowę jeśli teren objęty
      jest podzielony na działki wraz z dojazdami oraz dostawcy mediów (woda, prąd,
      ścieki) w sposób zorganizowany (planowany do całości) wyposażają działki w
      infrastrukturę towarzyszącą.
    • ravenheart1 Re: pytanie o mpzp 17.06.08, 14:54
      a) prawdopodobnie działki sa tak poszatkowane, że konieczne będzie ich scalenie
      i wtórny podział

b) dopóki nie będzie odpowiedniej infrastruktury nici z budowy czegokolwiek
      • Gość: martinezz Re: pytanie o mpzp IP: 217.76.112.* 17.06.08, 16:24
        Działki są dosyć duże, chodzi o podział. Teren o którym mowa składa się z kilku
        działek, różnych właścicieli. I teraz na jakiej zasadzie będę mógł robić podział
        swojej działki. Chodzi mi o to sformułowanie "zorganizowana działalność
        inwestorska" w uchwale jest ona tak zdefiniowana:
        zorganizowana działalność inwestycyjna – należy przez to rozumieć tereny, dla
        których scalenie i podział nieruchomości następuje w trybie ustawy z dnia 21
        sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z dnia 7 czerwca 2000 r.)
        oraz Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 marca 1998 r. w sprawie
        wykorzystania przepisów dotyczących scalania i podziału nieruchomości (Dz.U. z
        dnia 9 kwietnia 1998 r.)
    • irma223 Zabudowa mieszkaniowa wielorodzina?Pełne osiedle? 18.06.08, 00:10
      Gość portalu: martinezz napisał(a):

Wygląda mi na dobrą ofertę dla dewelopera.

Widział Pan rysunek planu? Jak wygląda granica (linia) zabudowy?

To mi wygląda na zaplanowane osiedle, mieszkaniowe wielorodzinne
      którego planowana zabudowa (linia zabudowy, kształt budynków)
      przebiega zupełnie inaczej niż granice poszczególnych aktualnych
      działek.
      • Gość: Leopard Re: Zabudowa mieszkaniowa wielorodzina?Pełne osie IP: *.gprs.plus.pl 18.06.08, 12:54
        >>To mi wygląda na zaplanowane osiedle, mieszkaniowe wielorodzinne

Przecież nigdzie nie ma mowy, że wielorodzinne... :)
        Jest to moim zdaniem taki zabieg miasta, żeby uchwalić MPZP nie planując
        szczegółów. Po co? Tereny będą przyblokowane do inwestycji dopóki inwestor nie
        wykupi terenu i nie uzbroi go. Może gmina biedna...
        Ale myślę, że dobrze by było gdyby gminy były bardziej "przedsiębiorcze"
        Wszak tereny pod budowę są w cenie - czysty interes: kupić uzbroić, sprzedać.
        Ale Polska to taki kraj, gdzie się nic nie opłaca... Opłaca się jedynie
        urzędników nieformalnie do tego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka