26.02.04, 17:04
Pani doktor rodzinna polecila mi na niewielkie zmiany skórne u dziecka 1,5
rocznego(zaczerwienione skupiska czerwonych krosek które swędzą) maść Triderm,
czy nie jest ona zbyt mocna ? Te zmany pojawiają się raz na jakiś czas i dosyć
szybko znikają po tym lekarstwie ale trochę się boję go używać, czy mogła by
pani Doktor odpowienieć na moje pytanie?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: Tridem 01.03.04, 14:36
      Myślę, że chodzi o maść Triderm. Zawiera ona silny antybiotyk (gentamycynę),
      lek przeciwgrzybiczy (klotrimazol) i silnie działający hormon steroidowy
      (betametazon). Ten lek nie powinien być stosowany do leczenia błahych zmian
      skórnych, które nie wykazują objawów zakażenia bakteryjnego i grzybiczego, a na
      taką wygląda - sądząc z opisu - zmiana u Pani dziecka. To, że obserwuje Pani
      poprawę po zastosowaniu maści wynika wg mnie z faktu, że betametazon likwiduje
      wszelkie zmiany skórne, także pochodzenia alergicznego. Ja bym tego nie
      stosowała. Pozdrawiam.
      • mag-ia Re: Tridem 08.03.05, 14:11
        Pani doktor, a co zamiast maści Triderm można stosować na zmiany alergiczne?
        Zależy mi na czymś bez sterydów, to złagodzenia słabych objawów AZS np. czerwona
        "obwódka" wokół ust, przesuszenie i łuszczenie skóry.
        Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
        • typek77 Re: Tridem 11.03.05, 00:57
          Witaj
          Ja stosuje u swojego dziecka triderm ( to jedna z bardzo niewielu rzeczy ) ,
          która pomaga synkowi przy AZS
          próbowałam już wielu rzeczy np. elidel ( dośc drogi 100 zł tubka 15 g )
          niestety nie pomógł zupełnie .
          czytałam ,że jednym pomaga a innym nie
          pomaga natomiast rewelacyjnie ( moja teściowa stosowała u mojego męża jak był
          mały-wg. zaleceń lekarza ) cortineff
          ponoć pomaga kąpiel w siemieniu lnianym oraz epikrem
          jest nieszkodliwy i dziś właśnie wypróbowaliśmy
          niestety AZs ( każde dziecko inaczej reaguje )
          nie wiem czy mogłam napisać w tym wątku ale przepraszam jestem tu nowa
          Pozdrawiam
          Magda
          • justy1 Re: Tridem 11.03.05, 09:39
            > Ja stosuje u swojego dziecka triderm ( to jedna z bardzo niewielu rzeczy ) ,
            > która pomaga synkowi przy AZS
            dziwne byłoby, gdyby tak silny steryd nie działał.

Skoro to AZS, to po co stosować antybiotyk i lek przeciwgrzybiczy? Bo to,
            oprócz sterydu, zawiera Triderm. Na skórze są zainfekowane rany? jeśłi nie to
            nie widzę żadnego uzasadnienia. Proponuję ponownie skonsultować sie z lekarzem
            w tej sprawie.
            i jeszcze jedno: długotrwałe stosowanie sterydów niszczy skórę. dlatego należy
            stosować najsłabszy działający lek. być moze dobre efekty bedzie dawał jakiś
            steryd słabszy niz betametazon (steryd fluorowany- te są najniebezpieczniejsze)-
            może hydrokortyzon, prednizolon, maślan hydrokortyzonu.
            • mami7 Re: Tridem 11.03.05, 14:10
              I może trzeba pomysleć o zmianie diety malucha i odpowiedniej serii dobrych
              kosmetyków. Triderm i same sterydy zostawiłabym na rany i sytuacje bez wyjścia.
              Przeciez to tak jakbyś przy każdym katarze podawała antybiotyk. Po co?

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka