Dodaj do ulubionych

mydło dla alergika

23.03.04, 08:28
Droga Pani Ewo!

Mam córeczkę, 2,4 lata która jest od urodzenia alergikiem. W wieku 2 miesięcy
stwierdzono atopowe zapalenie skóry i zalecono tylko dietę bezmleczną. Wraz z
wiekiem alergia poszerza się o craz wiecej składnikow. Obecnie moja córeczka
jest uczulona na proszek do prania (mogę uzwać tylko mleczka Lovela), na
kurz, na wodę z kranu (jeśli jest zbyt mocno chlorowana), na wszelkie płyny i
mydła dla dzieci dostępne w sklepach. Oprocz tego jeszcze jedzenie. Ale moje
pytanie dotyczy mycia. Do kąpieli używam płynów Olilatum lub Balneum.
Natomiast w czym mam jej myć rączki po zwykłych codziennych czynnościach.
Jeśli tylko się da to myję pod zwykłą wodą. Alę są silniejsz zabrudzenia i
jeśli używam zwyłego mydła to po godzinie od umycia moja córcia m uporczywie
swędząca wysypkę. Czy są jakieś mydła w płynie przeznaczone dla alergika w
dodatku tak małego dziecka? Pani w aptece nie umiała mi pomóc. Proszę o radę.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: mydło dla alergika 24.03.04, 10:04
      Myślę, że powinna Panią zainteresować moja odpowiedź na post nr 291, bo pianka
      o której tam piszę, jest idealna dla Pani córeczki. Seraman Sensitive Foam
      można używać zarówno do mycia rączek, całego ciałka, jak i główki. Jest
      bezzapachowa i ma delikatny skład. Jeśli chodzi o kąpiel, to oprócz
      wspomnianych przez Panią 2 płynów, polecam także płyn Hascosan, który został
      przebadany w Instytucie Matki i Dziecka, podobnie jak pianka Seraman.
      Pozdrawiam.
      • akia_k Re: mydło dla alergika 25.03.04, 23:53
        Mój synek (8 miesięcy), ma w niektórych miejscach suchą skórkę. Najbardziej na
        pleckach i łokciach. Kąpię go w płynie balneum. I też zastanawiałam się nad
        mydełkiem. Chciałam kupić oilatum, ale akurat w tej aptece co pytałam nie było.
        Pani zaproponowałami mydełko baby sebamed, które kupiłam. I teraz nie wiem czy
        dobrze zrobiłam i czy mogę używać tego mydełka, czy jest dobre na taką suchą
        skórkę? Proszę o radę. Nie chciałabym mu zaszkodzić.
        • agathes Re: mydło dla alergika 26.03.04, 08:29
          Mydełka sebamed akurat nie używałam. Mydełko oilatum kosztuje ok. 25 zł.Po
          kapieli możesz natłuszczać lub nawilzac dodatkowo skórkę synka jakimś balsamem
          lub kremei i chyba wszystko będzie ok. Najważnieksze jest to żeby mydełko nie
          uczulało. Mi najbardziej zależy na mydełku w płynie. Znalazłam wlaśnie wczoraj
          w jednej z aptek taką serię kosmetyków do skóry atopowej o nazwie TOPIALYSE i
          między nimi jest mydło w płynie o pojemności 300 ml w butelce z pompką, koszt
          ok 38 zł. Ale stwierdziam że się opłaca bo moja córcia i tak go szybko nie
          zużyje. Kosmetyki przeznaczone są dla niemowląt dzieci i dorosłych. Natomiast
          pianki o ktorej wspomniała pani doktor nie mogę nigdzie znaleśc.
          Pozdrawiam
          Agata, mama Alicji
    • maga102 Re: mydło dla alergika 25.03.04, 09:50
      Ja polecam mydełko firmy A-derma. kosztuje około 17 zł, ale jest naprawdę
      dobre, ładnie się pieni i nie smierdzi tak jak Olilatum (mydło). W mydełku jest
      wyciąg z owsa, czynnik natłuszczający, bez konserwantów, substancji zapachowych
      i bez mydła. Przeznaczone dla skóry nadwrazliwej i podrażnionej(spisałam z
      ulotki).
      A z doświadczenia mogę napisać, ze moje dziecko ma po nim ładniejszą skórkę niz
      po Olilatum.
      pozdrawiam
      maga
      • akia_k Re: mydło dla alergika 30.03.04, 16:03
        Czy to mydełko, a także inne wymienione tu kosmetyki można kupić tylko w
        aptece, czy także w jakichś sklepach?
        • justy1 Re: mydło dla alergika 30.03.04, 21:28
          apteki oraz internet (www.esentia.pl)
        • mami7 Re: mydło dla alergika 30.03.04, 21:31
          Kosmetyki A-Dermy do kupienia w aptece, podobnie jak firmy SVR. Seria Topialyse jest bardzo dobra dla skóry z atopią. Polecam cały zestaw, bardzo wydajne.
          Jak juz ktoś wspominał, po kąpieli w oilatum smaruj jeszcze skórę dziecka odpowiednim mleczkiem lub kremem.

Pozdrawiam

• akia_k Re: mydło dla alergika 31.03.04, 15:46
            Dzięki dziewczyny za rady. Po kąpieli na razie używam kremu balneum, albo maści
            robionej na receptę przepisanej przez pediatrę. Mam jeszcze pytanie. Po jakim
            czasie od stosowania danego kosmetyku można stwierdzić że pomaga. To znaczy ile
            minimum czasu muszę używać np. danego kremu żeby wiedzieć, że smarowanie nim ma
            sens, po jakim czasie powinno być lepiej. Chodzi mi o ewentualną zmianę na inny
            i szukanie tego, który dla mojego dziecka będzie najbardziej odpowiedni. Chyba
            nie każdemu dziecku pomagają te same?
            • agathes Re: mydło dla alergika 01.04.04, 08:18
              Ja myślę, że wystarczy użycie danego kosmetyku ze trzy razy i wtedy wiadomo czy
              pomaga czy szkodzi. Tak jak w przypadku mojej corki po dwóch razach miała
              wysypkę a po trzecim tylko utwierdzałam się w przekonaniu, że uczula. Teraz
              wystarczy już jedno użycie i wiem czy jest dobry czy nie.
              Pozdrawiam i życzę powodzenia
              mama Alicji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka