Dodaj do ulubionych

Krostki na twarzy

04.06.04, 16:48
Mój synek ma 5 tyg. dzis rano zauważyłam że po nocy wysypały mu się na twarzy
krostki, a dokładnie wygląda to jak potówka i umiejscowiona jest dokładnie
tak jak syne ma cumelka , prosze o odpowiedz czy jest to wynikiem
niewyparzania cumelka czy może przy karmieniu się zgrzewa i to jest potówka,
prosze o odpowiedż, co może byc powódem i jak to pielęgnować, zaznaczam że
przez cały dzień przemywam synkowi twarz rumiankiem i kremuje kremem bambino
czy to wystarczy?
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: Krostki na twarzy 06.06.04, 20:34
      Szanowna Pani
      U malutkiego dziecka często na twarzy moga pojawiać się krostki. Mogą to być
      potowki. Nie nalezy wówczas przegrzewać dziecka i przymywać twarz wodą
      przegotowaną. Prosze zwrócić uwagę czy nie używa pani za duzo kremu. Skóra
      dziecka musi oddychać. Są na rynku oliwki, które można stosowac od pierwszych
      dni zycia. Smaruje się nia skórę uzywając niewielkiej ilości. Kremik też należy
      sotosowac w niewielkiej ilości. Napisala Pani, ze przemywa Twarz dziecka
      rumiankiem. Często rumianek powoduje uczulenia. Proszę spróbować przemywać
      przegotowaną wodą. Pozdrawiam i zapraszam do zadawania pytań.
    • sirod78 Re: Krostki na twarzy 07.06.04, 09:52
      Dziękuje za odpowiedż, ale niestety krostek przybyło, już nie przemywam
      rumiankiem, stosuje małe ilości kremu i oliwki, dużo więcej na ciałko niz na
      twarz. Czekając na pani odpowiedz poradzono mi abym przemywała twarz Maciusia
      wodą z mąka ziemniaczana taki rzadki krochmal<łyżka krochmalu i 3-4 łyż. wody>,
      ale jest lekka poprawa, myśle że to potówka bo od 4 dni kładziemy maluszka
      systematycznie na brzuszku<zalecenie pediatry> maluszek ma kolki i mysle że
      poprostu zgrzewa sie leżąć raz na jednym policzku raz na drugim, czy oprócz
      przegotowanej wody moge spróbować coś jeszcze??? Będe oczekiwać z
      niecierpliwością na odpowiedż
      • krystyna.piskorz Re: Krostki na twarzy 07.06.04, 12:10
        Szanowna Pani.
        Krochmal jest bardzo dobry do przemywania ale w sytuacji gdy są to krostki o
        podłożu alergicznym. Działa łagodząco. Jeśli to potówki, to dokładnie przemywać
        wodą przegotowaną. Mozna dodać delikatnego płynu do mycia dla maluszków. (np.
        są płyny do mycia nie zawierające mydła i nie powodujace podrażnień i mogą być
        stosowane bezpośrednio na skórę. Nie chciałabym sugerować pani firmy, ale ten
        który najbardziej lubię to płyn do mycia Top-to-toe, który jest dla dzieci od
        pierwszego dnia. Potówki mają charakterystyczny biały "czubek", więc łatwo ich
        mozna poznać. Jeśli dalej będą to mozna delikatnie gaziczkiem nasączonym w
        spirytusie przecierać punktowo (nie całą buzię). Proszę pamiętać aby dziecka
        nie przegrzewać. proponuję też skorzystać z porady pielęgniarki środowiskowo-
        rodzinnej lub położnej, która przyjedzie do domu i udzieli porady.
        Pozdrawiam
    • sirod78 Re: Krostki na twarzy 07.06.04, 12:41
      Dziekuje za tak szybką odpowiedz, od rana przemyawam krostki wodą przegotowaną
      tak jak pani sugerowała. Po odpowiedzi pani mam 99% pewność że to potówka, gdyz
      krostki tak wygladają jak je pani opisała, jedynie te które wysypują sie po
      karmieniu sa troche inne drobniejsze i bez białych stożków, po pewnym czasie
      bledna do momentu kolejnego karmieni gdzie ponownie sie pokazują. Dziękuje za
      pani rady, jeżeli nie będzie poprawy to udam się do lekarza, jeszcze raz
      dziękuje i pozdrawiam Dorota i 5 tygodniowy Maciuś.
    • sirod78 Jeszcze kilka pytań? 07.06.04, 14:12
      • sirod78 Jeszcze kilka pytań? 07.06.04, 14:24
        Mam jeszcze kilka pytań i prosiłabym jeżeli by była pani tak uprzejma o
        odpowiedż, wcześniej pisała pani że moge za pomocą wacika nasączonego w
        spyrytusie przemyć krostki, moje pytanie jakim spyrytusem? salicylowym czy użyć
        do tego spyrytusu jakiego używałam do przemywania pępka po urodzeniu. Następne
        pytanie to czy przemywając twarz wodą przegotowaną smarować twarzyczke
        kremem<kremem bambino>czy poczekać aż krostki znikną i narazie niczego nie
        używac, ostatnie pytanie gdzie moge zakupić płyn do mycia Top-to-toe?
        Pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuje za odpowiedż.
        • beba2 Re: Jeszcze kilka pytań? 07.06.04, 22:13
          Top-to-toe to "mydło" w płynie firmy Johnson&Johnson. Możesz kupić w każdym
          supermarkecie ( ok. 15-17 zł za 500ml), albo sklepach dla dzieci ( tu jednak
          dużo drożej).
        • krystyna.piskorz Re: Jeszcze kilka pytań? 08.06.04, 13:44
          Szanowna pani.
          Jeśli wysypka na twarzy jest większa po karmieniu, to obawiam się czy to aby
          nie alergiczna i wówczas proponuję wizyte u lekarza. Natomiast potóweczki
          przecierac delikatnie spirytusem, który Pani używała do przemywania pępka...
          jest nieco lepszy od salicylowego. Potóweczki dobrze jest wysuszyć. Kremikiem
          nawilżać rzadziej lub w okolicach krostek. Płyn do mycia delikatny np Top-to-
          toe jest w aptekach i w sklepach kosmetycznych. Pozdrawiam
    • sirod78 Re: Krostki na twarzy 08.06.04, 11:07
      prosze o odpowiedż
    • sirod78 Re: Krostki na twarzy 08.06.04, 22:19
      Dziękuje bardzo za odpowiedz. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka