Dodaj do ulubionych

Co z witaminą D?

06.06.04, 22:17
Szanowna Pani!
Za każdym razem, kiedy pojawia sie temat witaminy D słyszę inne porady. Jedni
lekarze mówią, żeby podawać jej mniej w okresie letnim, inni, że tyle samo
(czyli 2 krople). Spotkałam się równiez z opinią a raczej tezą, że w Anglii
wit. D nie podaje sie wcale. Czym to jest uzaleznione?
Moja Zosia ma skończone 6 miesięcy.
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: Co z witaminą D? 07.06.04, 12:19
      Szanowna Pani
      Dawkowanie witaminy D jest bardzo ważne i poważne, gdyż nie mozna jej
      przedawkować. W różnych krajach są różne podejscia i modele leczenia i
      zapobiegania powikłaniom. Proponuje, aby w kwestii dawkowania wit D radzić sie
      jednego własnego lekarza pediatrę, który bedzie wyliczał tę dawke biorąc pod
      uwagę i rozwój dziecka i inne uwarunkowania. W okresie lata, kiedy jest
      słoneczna pogoda mozna zmniejszyć dawkę wit. D. Ale z kolei wiąże się to z
      częstymi spacerami z dzieckiem. Pozdrawiam.
      • ma.pi Re: Co z witaminą D? 08.06.04, 21:48
        krystyna.piskorz napisała:

> Szanowna Pani
        > Dawkowanie witaminy D jest bardzo ważne i poważne, gdyż nie mozna jej
        > przedawkować. W różnych krajach są różne podejscia i modele leczenia i
        > zapobiegania powikłaniom. Proponuje, aby w kwestii dawkowania wit D radzić
        sie
        > jednego własnego lekarza pediatrę, który bedzie wyliczał tę dawke biorąc pod
        > uwagę i rozwój dziecka i inne uwarunkowania. W okresie lata, kiedy jest
        > słoneczna pogoda mozna zmniejszyć dawkę wit. D. Ale z kolei wiąże się to z
        > częstymi spacerami z dzieckiem. Pozdrawiam.

Nie mozna przedawkowac????
        A ja znalazlam cos takiego i jeszcze wiele innych tego typu "kwiatkow"!

"Nadmiar:
        Witamina D w dużych ilościach, większych niż zalecane jest toksyczna. Wynikiem
        nadmiaru tej witaminy może być:

nudności
        biegunka
        spadek masy ciała
        łatwe męczenie się
        nadmierne pocenie się
        brak apetytu, utrata łaknienia
        senność
        opóźnienie w rozwoju dziecka
        zaburzenia rytmu pracy serca
        wzmożone oddawanie moczu
        ból oczu
        bóle szczęk, stawów i mięśni
        bóle głowy
        świąd skóry
        zwiększenie ryzyko powstania miażdżycy
        zwiększenie ryzyko powstania kamicy nerkowej "

Pozdr.
        • krystyna.piskorz Re: Co z witaminą D? 09.06.04, 07:49
          Szanowna pani.... Pisząc w swoim liście "nie można jej przedawkować" miałam na
          mysli że nie można dopuścić do jej przedawkowania, dlatego należy podawać pod
          kontrolą lekarza. Niestety Pani źle zrozumiała moją wypowiedź. Przedawkowanie
          witaminy D jest bardzo!!!!! niebezpieczne. Pozdrawiam
          • ma.pi Re: Co z witaminą D? 09.06.04, 16:45
            krystyna.piskorz napisała:

> Szanowna pani.... Pisząc w swoim liście "nie można jej przedawkować" miałam
            na
            > mysli że nie można dopuścić do jej przedawkowania, dlatego należy podawać pod
            > kontrolą lekarza. Niestety Pani źle zrozumiała moją wypowiedź. Przedawkowanie
            > witaminy D jest bardzo!!!!! niebezpieczne. Pozdrawiam

To ja tez przepraszam, bo wychodzi ze zle zrozumialam. I dobrze, ze zostalo
            wyjasnione, bo zle by bylo gdzyby wiecej osob zrozumialo jak ja.

Pozdr.
            • anuska25 Re: Co z witaminą D? 11.06.04, 17:08
              Co do lekarzy, to każdy mówi inaczej.Mam dwóch lekarzy: pani doktor
              powiedziała, że podawanie Vigantolu latem nie jest konieczne i można podawać
              jedną kroplę co 3 dni. Drugi lekarz , bez przejęcia, powiedział, że jak bedzie
              słońce to co dwa dni. Mam wrażenie, że pozostawił to mojej ocenie. A ja
              chciałabym wiedzieć, czego mam się trzymac, bo taka odpowiedz mnie nie zadawala
              tym bardziej, że z wit.D nie ma żartów.
              • malwes Re: Co z witaminą D? 12.06.04, 12:07
                Przedawkowanie witaminy D jest groźniejsze niż niedobór. Taką "niegroźną" dawką
                są dwie, jedna kropla dziennie. Zwykle w lato można witaminę D odstawić.
                Jednak dokładną dawkę powinien ustalić lekarz znając dziecko, jego "menu" (inne
                dawkowanie jest dla dzieci na mleku sztucznym, lekarz musi wziąć pod uwagę
                dokładne ilości witamin i pierwiastków zawartych w mleku). W razie potrzeby
                należy zrobić badania z moczu (jeśli wyjda niekorzystne to i z krwi), żeby się
                przekonać jakie sa wskaźniki mówiące o tym ile dziecko wapnia wydala z moczem,
                itp... i na tej podstawie dobiera się dawkę.
                Każdą dawkę większą niż 2 kropelki dziennie potraktowałabym jako zagrożenie i
                konsultowała z innym lekarzem. Podobno CZD ma wydac jakieś oświadczenie
                zmniejszające zalecaną dawkę do jednej kropli. I lepiej naszą polską,
                awykłą "witaminę D" a nie Vigantol, bo Vigantol dużo lepiej się wchłania
                (ryzyko przedawkowania" i powinien być stosowany przy stwierdzonym badaniami
                niedoborze witaminy D a nie w profilaktyce.
                Tyle wiem ja od swoich lekarzy smile)
                Pozdrawiam,
                Gosia
                • anuska25 Re: Co z witaminą D? 12.06.04, 16:53
                  No, to coraz więcej ciekawych rzeczy się dowieduję. Mój pediatra nawet sie nie
                  pytał, czy nadal karmię piersią. Najwyraźniej guzik go to obchodzi podobnie jak
                  inne rzeczy. Kiedy powiedziałam mu, że niepokoi mnie prawe ucho, bo Zosia
                  ciągle je drapie i czasami aż do krwi, to strwierdził, że przesadzam a
                  zresztą "i tak nie wziąłem przyrządu do sprawdzania ucha". To co on tam robi?
                  Po co właściwie są te wizyty przed szczepieniem, jak go nawet nie obchodzi, czy
                  dziecko jest chore???
                  A z tą witamina to mu wygarnęsmile))
          • oliwkap Re: Co z witaminą D? 27.06.04, 22:14
            Mamy problem z wit. D. Pewnego dnia (chłodnego) moja córcia leżała na podłodze
            w body z krótkim rękawkiem (temp. w domu ok. 19 stopni) i nagle głowka zrobila
            sie mokra, jakby wlaśnie wyszla spod prysznica. Zdarzyło sie tak kilka razy w
            odstepie kilku dni. W Internecie przeczytalam, ze to moze być objawem zarówno
            niedoboru jak i nadmiaru wit. d3. Moja pani pediatra stwierdziła, ze to
            niedobór (skad ta pewność???) i zaleciła 4 krople Vigantolu dziennie. Mam
            nadzieje, ze to słuszna decyzja, córcia rzeczywiście jest dluga, mając
            niespełna 6 miesiecy ważya 7,5 kg i mierzyła 73 cm. Co Pani o tym sadzi?
            Pozdrawiam! Magda
    • michmro Re: Co z witaminą D?-5kropel? 18.06.04, 10:17
      Witam
      Przepraszam ze ja znowu o witaminach ale nie mam kogo poradzic sie.Nasza pani
      pediatr zaliecila 5kropel D3.Mowi ze nasz synek jest dozy-8mes wzrost 76cm i
      wazy 12kg Synek czesto poci sie generalnie glowka i stopki.Nie ubieram go
      cieplo.Bylis my u neurologa (bo synek po urodzeniu byl troche skrszywiony na
      prawa strone ale po rechabilitacji teraz wszystko dobrze)i pani neurolog tez
      zalecila 5 kropel D3.
      Czy to nie za duzo?Podaje D3 nie co dzien bo czasami zapominam jak jestes my w
      gosciach albo gdzies wyjezżamy.
      Co ja mam robic?
      Dziekuje
      Przepraszam za bledy ja nie jestem z Polski dla teg tez nie mam kogo zapytac.
      mama Kubusia 8mes
      • malwes Re: Co z witaminą D?-5kropel? 20.06.04, 14:58
        Mimichro!

To jakaś koszmarna dawka jest!
        To fakt, że kiedyś wiązano potliwość główki z niedoborem witaminy D ale sam ten
        objaw absolutnie nie jest wskazaniem do zwiększenia dawki a taka jak Tobie
        zalecona, jeśli faktycznie dziecku nic nie jest, może być niebezpieczna.

Skosultuj się z innym lekarzem i to natychmiast - musisz sprawdzić stosunek
        fosforanów do wapnia oraz wapń/kreatynina (o ile się nie mylę). Te badania robi
        się z moczu. Jeśli dziecko nie ma krzywicy medycznie potwierdzonej to taką
        dawką możesz mu zrobić dużą krzywdę. Jeśli ta dawka była oparta na dokładnych
        badaniach to byc może jest zasadna ale samo pocenie się główki często jest
        uwarunkowane genetycznie i nie ma nic wspólnego z krzywicą.
        G.
      • krystyna.piskorz Re: Co z witaminą D?-5kropel? 20.06.04, 21:10
        O witaminie D3 pisałam juz na forum. Dziecko prawidłowo rozwinięte powninno
        otrzymywac 3 krople witaminy D3. Może pediatra stwierdził coś niepokojącego?? i
        zalecił 5 kropli. Jeśli macie Państwo wątpliwości skonsultujcie to u innego
        lekarza pediatry, aby zbadał dziecko i ocenił. Pozdrawiam
        • mama_olgi Re: Co z witaminą D?-5kropel? 21.06.04, 12:21
          moja córka 01.07 kończy roczek. Do 6-tego m.ż dawałam jej 2 kropelki , od 6mż
          tylko 1, natomiast od tygodnia nie dostaje już witaminy D3, oczywiście wszystko
          pod kontrolą lekarza.Podobnie jak Pani Krystayna proponuję skonsultować ilosć
          wit. u innego lekarza.O niedoborach D3 słychac chyba rzadziej niż o
          przedawkowaniusmile
    • renis66 Re: Co z witaminą D? 30.06.04, 12:40
      Mam do Pani pytanie odnosnie tej witaminy. Córeczka ma dwa miesiące. Ja biore
      Prenatal (tam jest Wit D3), Teraz jest lato i dużo przebywamy na dworku a
      lekarz powiedział zeby dawać jej jeszcze koropelkę dziennie i niewiem czy to
      nie zadużo.
      Renata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka