Dodaj do ulubionych

maluch nie chce pic

11.06.04, 11:10
Pani Doktor, Rodzice,
Moj synek ma 11 m-cy. Karmiony piersia, dieta urozmaicona (na tyle na ile
pozwala wrazliwy brzuszek). Ma czesto zaparcia i podejrzewam, ze powodem moze
byc ciagla odmowa picia napojow. Soki nie wchodza w gre. Czasem udaje mi sie
przemycic wode mineralna, ale raczej na zasadzie zabawy niz popicia. Rozsadek
podpowiada mi aby dodawac wode do wszystkich posilkow, tzn zupki mocno
rozwodnione, musy owocowe tez rzadkie. Synek wlasnie przeszedl operacje i
lekarz zaleca stanowczo DUZO PIC. Jak to zrobic? Na dodatek zaczely sie upaly
(chwilowo nie mieszkam w Polsce) wiec tym bardziej.

Czy jest jakis sposob na zachete???!!! Dodam, ze niechetnie patrze na mocno
slodzone pomysly. Ale jesli nie ma wyjscia...

Dzieki za podpowiedzi i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • izamama Re: maluch nie chce pic 14.06.04, 09:01
      ...tak sie zastanawiam, czy ten Twoj maluch nie chce pic czy tez nie chce brac
      butli do buzi... a co ze zwyklym smoczkiem ? Wiem, ze jak dziecko jest dlugo na
      cycusiu to z karmieniem butla moga byc problemy. Ja jak swojego uczylam pic z
      butelki to zaczynalam od podawania w butelce swojego mleka - wtedy chociaz smak
      jest ten sam, a zmienia sie jedynie dystrybutor. A moze by tak poic lyzeczka ?
      Jesli problem jest tego typu - sprobuj w ten sposob, a jesli nie o to chodzi...
      to nie wiem, moze nie chce mu sie pic i cycus starczy ??!
    • krystyna.piskorz Re: maluch nie chce pic 14.06.04, 11:23
      Szanowna Pani.
      Dla Pani jest odpowiedź przy kolejnym liscie (też chyba od Pani?). Zachęcać do
      picia łyżeczką lub z kolorowego małego kubeczka zabawowo. Nie podawać wody
      gazowanej. Dzieci lubią soczki, dlaczego Pani nie podaje? Pozdrawiam
      • jo_jo Re: maluch nie chce pic 15.06.04, 11:21
        Nie wszystkie dzieci lubia soki, zwlaszcza te klarowne. Tymczasem o soki
        przecierowe dosc trudno poza granicami Polski. Z doswiadczenia wiem, ze
        najlepiej w takich wypadkach sprawdza sie woda (oczywiscie - i absolutnie -
        niegazowana), ktora jest jednoczesnie najwlasciwszym napojem dla dziecka -
        chocby ze wzgledu na ksztaltowanie sie nawykow, ktore pozniej niekorzystnie
        oddzialuja na zdrowie dziecka (np. kwestia przyzwyczajania do slodkich napojow,
        a pozniejsze tego skutki dla uzebienia itp.).
        Nawet calkiem male niemowleta (juz od czwartego miesiaca zycia) mozna nauczyc
        pic z kubeczka, czy lyzeczki. Butelka ze smoczkiem, w przypadku dziecka
        karmionego piersia, to calkowite nieporozumienie!
        • izamama Re: maluch nie chce pic 17.06.04, 08:37
          ... no nie zgodze sie z Toba, ze to nieporozumienie.
          Nie wyobrazam sobie Malucha, ktory ciagnie mamine mleczko z kubka lub lyzeczki,
          gdy mama jest w pracy, a wlasnie pojscie do pracy bylo dla mnie glowna
          motywacja do nauczenia dziecka picia z butelki.
          Byc moze rzeczywiscie istnieje niebezpieczenstwo, ze dziecko nie bedzie chcialo
          pic z piersi, ale wydaje mi sie, ze picie z butelki jest naturalnym etapem
          uczenia sie samodzielnosci przez ktory trzeba przejsc. W sytuacji, gdy z jakis
          powodow nie ma mamy z cycusiem na pocieszenie, duzo gorsze jest uzaleznianie
          dziecka od swojej obecnosci.
          Twoja opinia wydaje mi sie troche nieuzasadniona.
          pozdrawiam,
          i.
          • krystyna.piskorz Re: maluch nie chce pic 18.06.04, 07:55
            Dziecko karmione piersią nie musi pic z butelki i smoka, a nawet nie ma takiej
            potrzeby. Istniej niebezpieczeństwo, że picie z butli dziecku się spodoba i
            wówczas nie chce ciągnąć cyca. A zależy nam na tym aby karmić piersią bo to
            jest najlepszy pokarm. Wprodzanie do diety kolejnych produktów powinno odbywac
            się łyżeczką lub z kubeczka. Rozumiem Panią, że wygodniejsze jest podanie butli
            z napojem niż kubeczka. Nalezy jednak to wyważyc. Pozdrawiam
            • izamama Re: maluch nie chce pic 18.06.04, 08:38
              Czy wedlug Pani, lepiej by bylo (z punktu widzenia dziecka) zeby wogole nie
              znalo butelki ? Mam na mysli rowniez gaszenie pragnienia w nocy - tu chyba
              oczywiste jest, ze powyzej 7 czy 9 miesiaca podanie w nocy piersi jest
              niewlasciwe (chocby ze wzgledu na ząbki.) Czy wtedy dziecko tez powinno pic z
              kubeczka ?
              • jo_jo Re: maluch nie chce pic 18.06.04, 10:42
                Moje dzieci w ogole nie mialy kontaktu ani z butelka, ani ze smoczkiem. Nie
                sadze, by byly ode mnie bardziej uzaleznione niz jakiekolwiek
                inne, "statystyczne" dziecko od swojej mamy. Mimo ze karmilam piersia bardzo
                dlugo (do trzeciego roku zycia), mozliwa byla i praca, i studia, i cala masa
                innych zajec - bez uszczerbku dla mojego, czy dzieci samopoczucia.
                Co do karmienia w nocy: ja podawalam/podaje piers i nie przynioslo to zadnych
                negatywnych skutkow, wrecz przeciwnie. Starsze dziecko (obecnie siedmioletnie)
                ma zeby w idealnym stanie - zarowno zgryz, jak i dziasla oraz szkliwo. (Mlodsze
                rowniez, choc ma ich zaledwie kilka) Podczas kazdej kontroli pada
                stwierdzenie: "O, to dziecko zapewne roslo bez butelki!"
                Jakkolwiek to nie zabki byly powodem decyzji w kwestii butelki, a fakt, ze jest
                ona czyms zupelnie zbytecznym. Co do zabkow zas - ich stan, to nie tylko
                zasluga niepodawania butelki, czy "bezsmoczkowego" wychowania. To jednak temat
                na inny watek.
              • krystyna.piskorz Re: maluch nie chce pic 20.06.04, 18:46
                Odstawiać od piersi można mysleć w 11-12 miesiącu. Do tego czasu karmienie
                piersią na żądanie, oczywiście z odpowiednią dietą dla każdego miesiąca
                rozwojowego. W nocy można dziecku pierś. Wg mnie butla jest niepotrzebna z
                punktu widzenia dobra dziecka. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka