Dodaj do ulubionych

ile mleka podawać 3 miesięczniakowi?

12.09.04, 22:06
Moj synek za 12 dni skonczy 3 miesiace. wazy ok. 6 kg (waga urodzeniowa
3280).karmie go piersia i jednoczesnie dokarmiam, bo mojego pokarmu mu nie
starcza. o ile mi wiadomo mleko naturalne jest bardziej wartosciowe niz
sztuczne,a zatem 100 ml mojego mleka to wiecej niz 100 ml sztucznego, ale
wlasnie, ile to jest? jesli moj synek wypija z jednej piersi 60 ml, i
dokarmiam go na przemian raz moim raz sztucznym, to ile powinnam podac mu
sciagnietego mleka i ile sztucznego by dostal pelna porcje? bardzo prosze o
odpowiedz. pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • krystyna.piskorz Re: ile mleka podawać 3 miesięczniakowi? 14.09.04, 07:46
      Szanowna pani. Zaleca sie karmic niemowlęta na żądanie, to znaczy że dac tyle
      mleka ile dziecko zje i tak często karmic jak tego się dopomina. Pozdrawiam
      • mareczek2004 Re: Do Pani Ekspert! 14.09.04, 12:02
        krystyna.piskorz napisała:

> Szanowna pani. Zaleca sie karmic niemowlęta na żądanie, to znaczy że dac tyle
        > mleka ile dziecko zje i tak często karmic jak tego się dopomina. Pozdrawiam

????????? Tak najlatwiej odpowiedziec, ale to nie jest odpowiedz na pytanie!!!!
        Jesli dziecko nie chce wziac piersi i trzeba sciagac, albo dodatkowo podac
        sztuczne to trzeba wiedziec ILE?? Nie mozna sciagnac jak sie uda np. 60 czy
        80, potem okaze sie, ze to za malo wiec znow sciagac gdy w tym czasie glodne
        dziecko wrzeszczy (w takim stresie mleko pewnie nie poleci)
        Czy naprawde nie wie Pani ile moze wypic 3 miesieczne dziecko. To przeciez nie
        musi byc dokladnie bo kazde dziecko inaczej pije ale moze jakis przedzial. 100-
        130, czy moze 80-100????
        Jak Pani mysli?
        • s.ivona Re: Do Pani Ekspert! 14.09.04, 12:49
          czesc ja mam 3 miesieczne dziecko i karmienie dla mnie to tez zagadka. moge
          powiedziec ze karmie na wyczucie. praktycznie nie podaje juz piersi bo tam nic
          nie ma. do niedawna bylo tak ze dawalam z piersi ok 60ml i do tego dorabialam
          jeszcze 30ml mleka. maly wiec wypijal 90ml regularnie co 2 godziny. ostatnio
          jednak cos mu sie pokrecilo bo robi sobie nawet 3 godzinne przerwy na tej samej
          dawce. czasem tez daje mu 100-110ml (wlasnie po takiej dluzszej przerwie). nie
          zawsze te ilosc wypija. jak go nakarmie i widze ze jest spokojny, nie marudzi
          to znaczy ze sie najadl. czasem po jedzeniu marudzi dorabial mu 30ml ale nie
          zawsze to wypija wiec wnioskuje ze to jego marudzenie wcale nie jest
          uzaleznione od ilosci wypitego mleka. w nocy na 90ml przesypia od 9 do 4. synek
          ladnie przybiera na wadze wiec chyba wszystko jest ok. pozdrawiam ivona
          • s.ivona Re: Do Pani Ekspert! 14.09.04, 12:53
            dodam jeszcze ze w ciagu dnia dopajam malego albo woda albo koperkiem. na dobe
            wypija ok 50ml.
          • ta_ta1 Re: Do s.ivony 14.09.04, 15:03
            a ile wazy twoj synus?
            • s.ivona Re: Do s.ivony 14.09.04, 18:12
              czesc niestety tego dokladnie nie wiem bo nie chodze z nim regularnie do
              przychodni na wazenie. jak mial 6 tygodni to wazyl 4900 wiec teraz na pewno ok
              6 kg. dokladnie bede wiedziala w poniedzialek bo idziemy do kontroli. wtedy
              dopiero moge Ci odpisacsmile pozdrawiam
              p.s. niezona juz lepiej sie czuje?smile
              • kluska39 Re: Do s.ivony 14.09.04, 21:46
                Iwona, to niesamowite, ze Twoj maly je duzo mniej w porownaniu do mojego, a tak
                ladnie przybiera, gratuluje !moj zjada tak mniej wiecej 150 ml na porcje gdy
                nie karmie go z piersi, gdy podaje piers to robie mu wlasnie na wyczucie jakies
                100 ml - niewazne czy jest to mleko sztuczne, czy moje( po to zadalam pytanie
                tu na forum, na ktore nie uzyskalam odpowiedzi, jestem troche rozczarowana).
                czasami jednak porcja 150 ml mu nie wystarcza, czasami jak placze po 150 to
                robie mu jeszcze 50 ml i tez to zjada. oglnie rzecz biorac chcialam sie
                dowiedziec, jak porcjowac mleko naturalne, ktorego jest deficyt, sciagam, ale
                nie mam tak duzo, i chcialam wiedziec ile jest warte w przeliczeniu na
                mililitry, moze ktos z Was wie? pozdrawiam sedezcnie
                • s.ivona Re: Do s.ivony 15.09.04, 10:12
                  czesc tak szczerze powiedziawszy to dopiero od Ciebie dowiedzialam sie ze mozna
                  jakosciowo przeliczac nasze mleko na mleko modyfikowane (lub odwrotnie). nidgy
                  mi to do glowy nie przyszlo. nie przyszlo bo maly zawsze ladnie jadl wiec sie
                  nie martwilam. teraz tez nie bede o tym myslec bo chyba bym osiwiala. ja mam
                  malo mleka swojego wiec bez wzgledu ile sciagam zawsze podstawa jest 90ml.
                  zastanawialam sie czy mu nie zwiekszyc porcji ale tak jak juz pisalam - on
                  wiecej nie wypije. a co mowi Twoj pediatra? karmic na zadanie?smile (cokolwiek to
                  znaczy) ja mysle ze jesli Twoj maluch dobrze przybiera na wadze to chyba nie ma
                  sensu zastanawiac sie nad przeliczaniem. dawaj mu tyle swojego mleka ile
                  aktualnie masz i po prostu dorabiaj reszte sztucznego. niestety innej rady nie
                  mam dla Ciebie. pozdrawiam serdecznie.
                  p.s priva: s.ivona@interia.pl
    • noukie Re: ile mleka podawać 3 miesięczniakowi? 15.09.04, 16:52
      Moja corcia skonczyla 3 miesiace tydzien temu. Czasem kiedy marudzi przy
      piersi, podaje jej odciagniete mleko z butelki. Wypija zwykle 125-130 ml. Sama
      wypycha smoczek...Niestety nie wiem czy i jak przelicza sie ml wlasnego na ml
      sztucznego mleka. Sztuczne jest z pewnoscia ciezej strawne ale czy bardziej
      sycace ?? Trzymaj sie!
      • krystyna.piskorz Re: ile mleka podawać 3 miesięczniakowi? 17.09.04, 13:29
        Drogie Mamy. jesli któraś z moich wypowiedzi nie jest wyczerpująca i nie
        satysfakcjonuje to bardzo prosze o szczególowsze pytanie. Niemowlęta 3
        miesieczne zjadają ok 100-130 ml mleka. Nie znam przeliczników ilościowych
        mieszanki mlecznej do pokarmu naturalnego. Mleka modyfikowane są składem
        dobierane i dostosowywane do naturalnego pokarmu. Oczywiście nigdy jego nie
        zastąpią. Jeśli dziecko zjada ok 110-120 ml mieszanki to pokarmu naturalnego
        powinno zjadac tyle samo. Ale zadam pytanie mamom, czy Panie zawsze zjadacie
        tyle samo posiłku? Oczywiście że nie. Dlatego zaleca się (przypominam
        ponownie), żeby karmic dziecko na żądanie. Pozdrawiam
    • sedona Re: ile mleka podawać 3 miesięczniakowi? 19.09.04, 03:33
      Pytanie do przedmowczyn:
      dziewczyny jak to jest, jesli miesza sie pokarm naturalny ze sztucznym. Ja tez
      nie mam wystarczajaco mleka i karmie, powiedzmy, pol na pol. Czy ma to jakis
      wplyw na dziecko (zoladek, witaminy, trawienie), i jaki??
      Czytalam, ze 3mies powinno dostawac mniej wiecej 6 razy dziennie 120-140 ml.
      Mnie tez tak wychodzi, no moze troche mniej. Odpowioedzcie jak to jest z
      mieszaniem mleka, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka