Dodaj do ulubionych

Odruch wymiotny

29.10.04, 15:54
Moja 1,5 mies. córeczka oprócz prawdopodobnie "sapki" ma jeszcze odruch
wymiotny jednak jak do tej pory jest to tylko odruch i jeszcze nie
wymiotowała. Przeważnie zdarza się to gdy śpi, odwracam ją wtedy szybko na
bok lub podnoszę do góry. Nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego i czy
to coś groźnego. Do lekarza wybieramy się w przyszłym tyg.ale bardzo mnie to
niepokoi i boję się ją zostawiać samą nawet na chwilę kiedy spi.
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Iwona
Obserwuj wątek
    • apja Re: Odruch wymiotny 30.10.04, 14:42
      Prawdopodobnie "chce jej się ulać". Staraj się aby twojemu dziecku odbijało sie
      po jedzeniu, układaj ją trochę wyżej aby nie leżała całkiem płasko, bezpiecznie
      też jest na boczku. Ja wkładałam poduszkę pod materacyk w łóżeczku i mały leżał
      pod ukosem.Będzie to niebezpieczne jeśli nie bedziesz pilnować, ale nie martw
      sie jeśli bedziesz uważać aby dziecko nie spało z głową odchyloną do tyłu nic,
      mu nie bedzie. Niestety nasze maluchy mają niedojrzały układ pokarmowy. Ale
      lekarzowi i tak powiedz jak bedziesz na wizycie. Niczego nie należy
      bagatelizować u małych pimpuszków.
      • ania800 Re: Odruch wymiotny 30.10.04, 15:08
        Moj maly nie ma odruchu wymiotnego ale polozna dala mi swietny pomysl zeby pod
        nogilozeczka podstawic kilka ksiazek wtedy bedzie niewielki spad.
        Poduszki bym sie troche bala.
        Pozdrawiam
        • apja Re: Odruch wymiotny 01.11.04, 10:44
          Chyba źle zrozumiałas mój list, chodzi o to, że poduszkę wkładasz pod materacyk
          w łóżeczku a nie pod łóżeczko. Ja bałabym się podłożyć książki pod łóżeczko,
          przecież gdy poruszysz łóżeczkiem i nie daj boże jedna z książek wypadnie a
          dziecko akurat będzie w środku? Ja mam fajną poduszeczkę akurat na całą
          szerokość materacyka którą kupiłam wraz z pościelą i ją właśnie wkładałam pod
          materacyk a na materacyk kładłam prześcieradło i na to dopiero dziecko. Aby tak
          zrobic zasugerowała mi pediatra. Ale nie ważne który pomysł jest lepszy, ważne
          aby dziecko nie leżało na płasko i z głowa odchylona do tyłu.
    • krystyna.piskorz Re: Odruch wymiotny 04.11.04, 07:49
      Pani Iwono. Pomysł mam z układaniem materacyka lekko ukosnie jest dobry i godny
      polecenia i jak widać mamy sobie różnie z tym radzą. Natomiast odruchy
      wymiotne, nie nalezy ich bagatelizować, zgłosić lekarzowi podczas wizyty. A
      swoja droga to proponuje zaczekać z układaniem dziecka po karmieniu z 5 minut
      zanim nie odbije się. Proponuje trzymac dziecko przełożone przez ramie i
      głaskać ręką po pleckach. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka