Dodaj do ulubionych

jaki steryd?

16.03.05, 19:40
witam, prosze napisac cos o advantan, encortoloni, locoid-lipokrem, czy sa
mocne, na jakie zmiany stosowac,czym sie roznia, ktory najlepszy i na twarz,
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • slawomir.ogorek Re: jaki steryd? 17.03.05, 09:56
      Droga Pani!
      Wszystkie maści,kremy,emulsje zawierające tzw. sterydy mają te same wskazania do
      zastosowawania. Różnią się rodzajem sterydu i jego stężeniem. Odnośnie "siły"
      działania to można powiedzieć że wszystkie są podobne z wyjątkiem tzw fluorowych
      syntetycznych korykosterydów np Flucinaru dużo silniejszych ale co za tym idzie
      również bardziej niebezpiecznych jeżeli chodzi o działania uboczne.
      Odnośnie preparatów wymienionych prez Panią to wszystkie mają podobną "moc".
      Różnią się tylko rodzajem sterydu( metylopredniolon, pchodna syntetyczna
      hydrokortyzonu )
      Kiedy stoować? tyko przy nailonych zmianach pokzywkowych, świądowych u dzieci
      głównie w zaosrrzonych okresach AZS - proponuę nie stosować bez konsultacji z
      lekarzem. Pozdrawiam
      • mamajulitki Re: jaki steryd? 17.03.05, 10:44
        jestem na diecie od 3 mcy, z alergenow zostala tylko wykladzina, ale planujemy
        sie wyprowadzic, skora od 3tygodni dopiero jest lepsza, ale nogi suche,
        luszczace, rozowe zostaly, co kilka dni pojawia sie wysypka malych krostek na
        calym ciele,
        no a buzia, nie wiem jak to opisac, krwi nie ma, ropy tez nie, ran tez nie,
        nie jest sucha ani szorstka, to zasluga atoderm po zinc, a pozniej aderma
        dermalibour albo diety), policzki sa lekko czerwone, widac na nich kilkanascie
        krostek bordowych, czasem bladych, w sumie jest super w porownaniu z tym co
        kiedys ale walczymy ze swiadem i suchoscia, no i tymi podraznionymi nogami,
        moze by pomogly sterydy jak nic nie pomaga juz, ale czy nie pogorsza? przed
        sterydami mam zastosowac clotrimazol
        czytalam ze do drobnych zmian jednorazowe posmarowanie sterydem powoduje, ze
        wszystko zanika i kombinuje ze moze jej zaniknie i przestanie sie luszczyc i
        swedziec,
        w sumie to z dermatologiem stwierdzilysmy ze jest to moze azs i lzs, co
        myslicie? ponoc to trudno odroznic a leczenie jest takie samo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka