mamajulitki 16.03.05, 19:40 witam, prosze napisac cos o advantan, encortoloni, locoid-lipokrem, czy sa mocne, na jakie zmiany stosowac,czym sie roznia, ktory najlepszy i na twarz, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slawomir.ogorek Re: jaki steryd? 17.03.05, 09:56 Droga Pani! Wszystkie maści,kremy,emulsje zawierające tzw. sterydy mają te same wskazania do zastosowawania. Różnią się rodzajem sterydu i jego stężeniem. Odnośnie "siły" działania to można powiedzieć że wszystkie są podobne z wyjątkiem tzw fluorowych syntetycznych korykosterydów np Flucinaru dużo silniejszych ale co za tym idzie również bardziej niebezpiecznych jeżeli chodzi o działania uboczne. Odnośnie preparatów wymienionych prez Panią to wszystkie mają podobną "moc". Różnią się tylko rodzajem sterydu( metylopredniolon, pchodna syntetyczna hydrokortyzonu ) Kiedy stoować? tyko przy nailonych zmianach pokzywkowych, świądowych u dzieci głównie w zaosrrzonych okresach AZS - proponuę nie stosować bez konsultacji z lekarzem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamajulitki Re: jaki steryd? 17.03.05, 10:44 jestem na diecie od 3 mcy, z alergenow zostala tylko wykladzina, ale planujemy sie wyprowadzic, skora od 3tygodni dopiero jest lepsza, ale nogi suche, luszczace, rozowe zostaly, co kilka dni pojawia sie wysypka malych krostek na calym ciele, no a buzia, nie wiem jak to opisac, krwi nie ma, ropy tez nie, ran tez nie, nie jest sucha ani szorstka, to zasluga atoderm po zinc, a pozniej aderma dermalibour albo diety), policzki sa lekko czerwone, widac na nich kilkanascie krostek bordowych, czasem bladych, w sumie jest super w porownaniu z tym co kiedys ale walczymy ze swiadem i suchoscia, no i tymi podraznionymi nogami, moze by pomogly sterydy jak nic nie pomaga juz, ale czy nie pogorsza? przed sterydami mam zastosowac clotrimazol czytalam ze do drobnych zmian jednorazowe posmarowanie sterydem powoduje, ze wszystko zanika i kombinuje ze moze jej zaniknie i przestanie sie luszczyc i swedziec, w sumie to z dermatologiem stwierdzilysmy ze jest to moze azs i lzs, co myslicie? ponoc to trudno odroznic a leczenie jest takie samo Odpowiedz Link Zgłoś