Dodaj do ulubionych

mloda mama

11.04.05, 15:13
Wiktoria urodziła się 2 kwietnia mam mase pyatn ale po woli po 1. czy
pokapieli smarowac oliwka czy kremem (polozna powiedzila mi ze oliwka za
ciezka?) po 2. mam wrazenie ze maltka jak lezy z główką w lewą stronę
zwróconą to nóżki jej lecą w prawą, czy to normalne?? po 3. bardzo często ma
czkawkę, czy mozna na to jakoś zaradzić czy jak ją to znowu dopadnie to samo
ma przejść?? po 4. jak ją kładać do łóżeczka plecy brzuch czy na boku??
dziekje serdecznie za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: mloda mama 11.04.05, 18:50
      1.Można oliwką , mozna i balsamem,myślę , że sama musisz przetestować.Czasem
      dzieci mają tak suchą skórą, ze oliwka , zwłaszcza aplikowana na wilgotną
      skórką, dziala skuteczniej.
      2.Myslę, ze to normalne, ale jesli masz watpliwości to powinnas zapytać o to
      pielęgniarke srodowiskową, która powinna odwiedzć Twoje dziecko do ok 2 tygodni
      po porodzie.
      3.Czkawka jest najzupełniej normalna-dziecko ma niedojrzały układ pokarmowy,
      być może rownież łapie zbyt dłuzo powietrza przy jedzeniu.
      4.W dzień mozna na brzuszku, w nocy lepiej na boku lub na plecach, ze wzgledu
      na mzliwość wystąpienia smierci łózeczkowej, która zdecydowanie czesciej
      spotyka dzieci układane na brzuszku.
      Pzdr.
      marta
      • bszela Re: mloda mama 12.04.05, 09:00
        Dziekuje polozna srodowiskowa ma przyjsc wlasnie dzisiaj pospisywalam sobie
        pytania na kartke mam nadzieje ze oniczym nie zapomnialam

mamuska Wiktorii
    • slawomir.ogorek Re: mloda mama 13.04.05, 12:49
      Droga Pani!
      1.Do codziennej pielęgnacji polecałbym jednak oliwkę. Są specjalne oliwki o
      zwiększonej sile nawilżajacej polecane np przez CZD. takie jak Oliwka z
      dodatkiem Aloesu czy Żel oliwkowy z rumiankiem
      2. Opiswane układanie ciała nie powinno niepokoić - jest ok
      3.Może wynikać z błędnej techniki karmienia - proszępoprosić o pomoc położną
      środowiskową
      4.obojętnie z tym że na noc polecałbym na plecach lub boczku
      Pozdrawiam
    • urszulek6 Re: mloda mama 14.04.05, 14:26
      hej młoda mamo, mój synek ma już 15 m-cy, jeśli chodzi o moje doświadczenia to1.
      mi położna zaleciła preparaty krajowe czyli Bambino, bo np. jonsony często
      uczulają, potem okazało się że też musieliśmy to odstawić, u was mam nadzieję że
      tak nie będzie, 2. obserwuj dziecko czy nie układa się zawsze na tę samą stronę
      i w razie czego skontaktuj się z lekarzem, 3. powodem czkawki u takiego
      maleństwa jest też często chłodniejsze powietrze, u nas wystarczało zdjąć
      pieluszkę do przewinięcia i była czkawka, zawsze pomaga ciepłe otulenie i cycuś,
      dodam że mój synek jeszcze w brzuszku chyba miał czkawkę, ponieważ często czułam
      takie regularne ruchy, nawet nie potrafię teraz powiedzieć kiedy te czkawki się
      skończyłysmile generalnie jeśli nie trwają one zbyt długo to nic groźnego, proszę
      obserwować kiedy się pojawiają, może właśnie po chwilowym ochłodzeniu, 4. ja do
      snu układałam na boczku, tak mi mama i babcia podpowiadały, aby dziecko się nie
      zachłysnęło, w dień spał na zmianę na pleckach i na boku, na brzuszku leżał
      chwilę i protestował, nie układałam na siłę, teraz ma 15 m-cy i sam układa się
      do spania na brzuchu, na plecach, na boku, jak mu wygodniesmile pod plecki można
      położyć zwinięty ręcznik żeby maluszek nie przewracał się na plecki, wtedy jest
      najbezpieczniej, szczególnie jeśli ulewa po jedzeniu, serdecznie pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka