aka772 26.04.05, 13:36 jakie wlasciwosci ma taka kąpiel i do jakiej skory jest zalecana? no i jak dokladnie przygotowac taka kapiel dla 2 miesiecznego dziecka? skladniki, proporcje itp. z gory dziekuje za wszelkie info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dora1977 Re: kąpiel w krochmalu 26.04.05, 22:52 Taka kąpiel zalecana jest w przypadku skóry z wypryskami, skłonnej do podrażnień. Ja (na pół wanienki wody) biorę do szklanki czubatą łyżeczkę od herbaty mąki ziemniaczanej, rozrabiam w niewielkiej ilości zimnej wody, a potem zalewam do pełna wrzątkiem ciągle mieszając. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: kąpiel w krochmalu 27.04.05, 11:21 taka kąpiel łagodzi, skóra staje się gładka, ale trzeba potem koniecznie natłuścić. ja robiłam tak 1 łyzka stołowa, czubata z 1/2 kubeczka zimnej wody + gar rosołowy wrzątku i to do wanny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: kąpiel w krochmalu 27.04.05, 21:32 Kąpiel w krochmalu łagodzi też świąd. Ja bym polecała taki "płodozmian": jednego dnia kąpiel w krochmalu, a drugiego w płynie typu Oilatum, Balneum czy Hascosan, i tak na zmianę - wtedy skóra jest dobrze natłuszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
amb25 Re: kąpiel w krochmalu 28.04.05, 12:27 mnie polecono ją na odparzona pupcie i potówki. Sprawdziła się świetnie. Przepisu, juz nie pamiętam robiłam "na oko" ale w skrócie: zagotować wodę , osobno rozmieszać mąkę ziemniaczana z wodą w kubku, wlać ciągle mieszająć do gotującej wody konsystencja pół płynna, a potem rozmieszać to z wodą w wanience. Odpowiedz Link Zgłoś
aka772 Re: kąpiel w krochmalu 17.05.05, 19:45 a czy po takiej kapieli nalezy jeszcze skore oliwkowac? Odpowiedz Link Zgłoś