Dodaj do ulubionych

kosmetyki na początek

23.05.05, 22:10
Coprawda mam już dwójkę dzieci , teraz oczekuję trzeciego, ale w dalszym
ciągu zastanawiam się jakie kosmetyki są najbezpieczniejsze dla noworodka.
Obserwuj wątek
    • szwedka11 Re: kosmetyki na początek 24.05.05, 04:31
      Moja pani pediatra powiedziała, że nie trzeba dzidziusia niczym smarować. Skóra
      jest bardzo delikatna i nie ma potrzeby faszerować jej chemią. Jeśli dziecko ma
      zaczerwienioną pupkę wtedy zwykłą, prostą wazeliną. A do kąpieli bezzapachowe,
      kremowe mydełko. I tyle. Przestrzegała mnie przed tymi wszystkimi johnsonami i
      niveami, bo to niepotrzebne a na dodatek ma długą listę składników. Mój synek
      ma teraz 11 miesięcy i nie ucierpiał z braku lotioników, szamponików i innych
      kosmetyków. POdobno to chwyt marketingowy dla rodziców, którzy przecież chcą
      dać swojemu dziecku co najlepsze, a jak producent napisze, że dziecko po tym
      bedzie lepiej spało, to się skuszą. Cóż.. ja się oparłam. Teraz szukam zdrowego
      filtra dla małego, bo wybieramy się nad morze. Pozdrawiam smile
      • s.ivona Re: kosmetyki na początek 25.05.05, 22:10
        witaj
        Ja przez 4 pierwsze miesiace uzywalam oliwy z oliwek po kapieli. Do kapieli
        plyn oilatum. potem mydelka bobas, na buzie masc bepanthen lub oilatum soft. na
        pupe masc bepanthen lub ew. sudokrem.
        powodzenia
    • izia30 Re: kosmetyki na początek 30.05.05, 13:10
      najlepiej myc w czystej wodzie, mydlo nie jest potrzebne, po kapieli smarowac
      mascia cholesterolowa bez dodatkow, a pupe zasypywac maka ziemniaczana.
      • ewa.m.kaminska Re: kosmetyki na początek 02.06.05, 18:44
        Zgadzam się z tym, że im mniej tym lepiej. Mydło dla niemowląt (jak najmniej
        pachnące), krem z tlenkiem cynku do pupy (niekoniecznie Sudokrem, bo może za
        bardzo wysuszać), mleczko lub balsam dla niemowlat (zamiast oliwki) oraz jakiś
        krem pielęgnacyjny do ciałka. Na spacerze uciekac od słońca, a dopóki maluch nie
        skończy 6 miesięcy trzeba go smarować kremem lub mleczkiem z filtrami
        mineralnymi. Proszę pamietać, że najczęściej uczulają substancje zapachowe, a
        szampon i płyn do kąpieli stosujemy najwcześniej od 2. miesiąca (po kapieli w
        płynie trzeba spłukać ciałko wodą).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka