monia.jarotka 23.05.05, 22:10 Coprawda mam już dwójkę dzieci , teraz oczekuję trzeciego, ale w dalszym ciągu zastanawiam się jakie kosmetyki są najbezpieczniejsze dla noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwedka11 Re: kosmetyki na początek 24.05.05, 04:31 Moja pani pediatra powiedziała, że nie trzeba dzidziusia niczym smarować. Skóra jest bardzo delikatna i nie ma potrzeby faszerować jej chemią. Jeśli dziecko ma zaczerwienioną pupkę wtedy zwykłą, prostą wazeliną. A do kąpieli bezzapachowe, kremowe mydełko. I tyle. Przestrzegała mnie przed tymi wszystkimi johnsonami i niveami, bo to niepotrzebne a na dodatek ma długą listę składników. Mój synek ma teraz 11 miesięcy i nie ucierpiał z braku lotioników, szamponików i innych kosmetyków. POdobno to chwyt marketingowy dla rodziców, którzy przecież chcą dać swojemu dziecku co najlepsze, a jak producent napisze, że dziecko po tym bedzie lepiej spało, to się skuszą. Cóż.. ja się oparłam. Teraz szukam zdrowego filtra dla małego, bo wybieramy się nad morze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: kosmetyki na początek 25.05.05, 22:10 witaj Ja przez 4 pierwsze miesiace uzywalam oliwy z oliwek po kapieli. Do kapieli plyn oilatum. potem mydelka bobas, na buzie masc bepanthen lub oilatum soft. na pupe masc bepanthen lub ew. sudokrem. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: kosmetyki na początek 30.05.05, 13:10 najlepiej myc w czystej wodzie, mydlo nie jest potrzebne, po kapieli smarowac mascia cholesterolowa bez dodatkow, a pupe zasypywac maka ziemniaczana. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: kosmetyki na początek 02.06.05, 18:44 Zgadzam się z tym, że im mniej tym lepiej. Mydło dla niemowląt (jak najmniej pachnące), krem z tlenkiem cynku do pupy (niekoniecznie Sudokrem, bo może za bardzo wysuszać), mleczko lub balsam dla niemowlat (zamiast oliwki) oraz jakiś krem pielęgnacyjny do ciałka. Na spacerze uciekac od słońca, a dopóki maluch nie skończy 6 miesięcy trzeba go smarować kremem lub mleczkiem z filtrami mineralnymi. Proszę pamietać, że najczęściej uczulają substancje zapachowe, a szampon i płyn do kąpieli stosujemy najwcześniej od 2. miesiąca (po kapieli w płynie trzeba spłukać ciałko wodą). Odpowiedz Link Zgłoś