Dodaj do ulubionych

Krem La Roche Posay

24.05.05, 09:23
Pani Ewo,
moja córeczka ma półtora roku. Po używaniu kremu Nivea SPF 30 bardzo
wysuszyła się skóra buzi. POdejrzewam, że to z powodu filtru mineralnego.
Ponoć kremy przeciwsłoneczne La Roche Posay dla dzieci mają tylko filtry
chemiczne, może więc nie wysuszałyby skóry. Ale czy można je stosować u
takich maluszków? A może poleci Pani jakiś inny preparat, np. z obydwoma
rodzajami filtrów?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • justy1 Re: Krem La Roche Posay 24.05.05, 21:57
      > A może jakiś inny preparat, np. z obydwoma
      > rodzajami filtrów?

np. SVR spf60 mleczko
    • tifi Re: Krem La Roche Posay 24.05.05, 23:00
      Kremy te mają i filtr chemiczny, i fizyczny (tlenek tytanu). Mnie poleciła go
      pediatra dla mojego dziecka, gdy miało kilka miesięcy. Smarowałam i nadal nim
      smaruję (dziecko ma 13 miesięcy). Nic złego się nie dzieje.

Tifi
    • mama9m Re: Krem La Roche Posay 30.05.05, 21:54
      Witam, Ja jestem mamą prawie 4 miesięcznego bobasa i tez mam problem z kremem
      na słońce. Kupiłam La Roche Posay spf 60, o nazwie Anthelios, balsam.
      Sama już nie wiem czy dobrze zrobiłam?? może mi ktoś powie czy to dobry zakup?
      Niestety w ulotce nie było nic a nic czy to filtr chemiczny czy fizyczny.
      POzdrawiam
      mama9m
      • pia_ Re: Krem La Roche Posay 31.05.05, 09:28
        My stosujemy krem Anthelios La Roche-Posay SPF 40 od kiedy młoda skończyła 8
        miesięcy do dzisiaj. W zeszłym roku to był jedyny krem, który polecano mi dla
        takiego dziecka we wszystkich aptekach. Teraz zastanawiam się nad zakupem
        mleczka SPF 60 tej firmy. Aha córa ma lekkie AZS i bardzo dobrze toleruje ten
        nasz krem (tylko jest strasznie gęsty i kiepsko się rozsmarowuje na ciałku).
        • pia_ Znalazłam takie informacje o tych kosmetykach 31.05.05, 09:44
          www.wizaz.pl/produkty/baza/censura.php?tsid=1&csid=0f02dcdec96bbffc21f5d717019f80ba&cmd=details&itemid=3419
          to jest wprawdzie informacja o kremie Anthelios SPF 40, ale skład mleczka i
          kremu SPF 60 powinien być taki sam. Ten krem jest przeznaczony dla dzieci
          powyżej 6 miesiąca życia.
        • tifi Re: Krem La Roche Posay 31.05.05, 11:03
          Ja kupiłam w zeszłym roku SPF40 i rzeczywiście kiepsko się rozsmarowywał. W tym
          roku kuiłam nowy mimo, że tamten nie stracił ważności, bo miałam wrażenie, że
          źle chroni (zresztą nie powinno się używać kremów przeciwsłonecznych z
          poprzedniego roku). Ten nowy ma inną konsystencję (bardziej mleczka) i smaruje
          się nim rewelacyjnie. Poza tym ma większe IPD (50, w zeszłym roku było 40).

Tifi
          • tifi skład kremu Anthelios FPS40 31.05.05, 11:09
            www.kosmetyki-sklep.pl/?d=produkt&id=29
            • pia_ Re: skład kremu Anthelios FPS40 31.05.05, 15:35
              Ale to nie jest krem dla dzieci tylko dla dorosłych. Ten dziecięcy ma w nazwie
              Anthelios S.
              • tifi Re: skład kremu Anthelios FPS40 31.05.05, 16:18
                Racja. Przepraszam, rozpędziłam się. O tym dla dzieci jest informacja tu:
                www.kosmetyki-sklep.pl/index.php?d=produkt&id=277
                Ale nie podają składu.
                Pozwolę sobie więc przepisać z mojego pudełka smile

Skład:
                aqua, C12-15 alkyl benzoate, cyclopentasilocane, alcohol denat, isohexadecane,
                cyclohexasiloxane, ethylhexyl salicylate, titanium dioxide, butyl
                methoxydibenzoylemthane, octocylene, PEG-30 dipoyhydroxystearate, bis-
                ethylhexylophenol methoxyphenyl triazine, glycerin, propylene glycol, lauryl
                PEG?PPG-18/18 methicone, terephthalylidene dicamphor sulfonic acid,
                butylparaben, dimethicone, drometrizole trisiloxane, ethylhexyl triazone,
                ethylenediamine tetramethylene phosphonate, phenoxyethanol, propylparaben,
                tocopherol, triethanolamine.

Uff! Przepraszam z aewentualne literówki.

Tifi.
              • justy1 Re: skład kremu Anthelios FPS40 31.05.05, 16:38
                > Ten dziecięcy ma w nazwie
                > Anthelios S.

Już nie.
                To znaczy Anthelios S nie jest już produkowany i został zastąpiony preparatami
                Anthelios Dermo-Pediatrics mleczko spf60 i krem spf40.
          • pia_ Re: Krem La Roche Posay 31.05.05, 11:14
            Z tego co zaobserwowałam, to zmieniła się szata graficzna opakowania, więc może
            i skład troszkę ulepszono, w kierunku smarowalności. Myśmy trzymali ten nasz
            kremik w chłodzie i teraz go wykańczamy, ale już muszę się rozglądać za nowym
            opakowaniem na wyjazd wakacyjny.
    • ewa.m.kaminska Re: Krem La Roche Posay 31.05.05, 16:10
      Proszę zerknąć do sąsiedniego wątku nr 1472, tam przed chwilą pisałam na ten sam
      temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka