Dodaj do ulubionych

Jak wyleczyc potowki !!!

29.06.05, 14:41
Moja coreczka ma 11 dni i ma na szyjce,raczkach potowki.
Przemywamy rumiankiem ubieramy cieniutko zeby sie nie
pocila ale potowki jak byly tak sa. Prosze o odpowiedz co
mozna stosowac tak malemu dzieciatku.
Renata
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Jak wyleczyc potowki !!! 29.06.05, 15:18
      Możesz przecierać potówki spirytusem takim jak do pępka lub gazikami leko to
      wysusza,a jednocześnie dezynfekuje.Można też stosować kąpiel w krochmalu(1
      łyżka mąki ziemniaczanej na szkl.gorącej wody i zrobi się kisielek i wlać do
      wanienki)lub kąpiel w kalii czyli nadmanganianie potasu i roztwór ma być lekko
      różowy.
      Pozdrawiam Gosia
      • smanelska Re: Jak wyleczyc potowki !!! 05.07.05, 11:25
        no dobra, wczoraj próbowałam zrobić ten krochmal, ale jak tylko dodałam do
        gorącej wody porobiły się kluchy (nie mogłam tego rozpuścić)a nie kisielek,czy
        coś robię nie tak?
    • baasik Re: Jak wyleczyc potowki !!! 30.06.05, 07:42
      nasz pediatra polecił przemyć (jeśli jest biały czubeczek) spirytusem. Smaruj
      Sudocremem - naprawde czyni cuda wink. U nas kłopot z potówkami zniknął jak
      przestaliśmy smarować córkę oliwką po kąpieli;
    • izia30 Re: Jak wyleczyc potowki !!! 30.06.05, 13:11
      tak jak przedmowczynie spirytusem ale tylko dotykasz krostke koncem patyczka,
      nie pocierasz, krochmal ikapiele w kali tez sa dobre, przy czym w kali nie
      powinno sie kapc za zcesto bo wysusza. profilaktycznie mozesz dziecko lekko
      pudrowac maka ziemniaczana, to nieco wysusza i gladzi skorke.
      • bea-ta Re: Jak wyleczyc potowki !!! 30.06.05, 14:04
        Po kapieli nie maż niczym malucha( oliwkami, balsamami). Roztwór nadmanganianu
        potasu na poczatek przez kilka dni bedzie najlepszy( zrób roztwór w osobnym
        naczyniu i wlej go troszke do wanienki - zapobiegnie to oparzeniu
        nierozpuszczonymi kryształkami, bo wzeraja się w skóre, kolor lekko
        rózowy).Potem do kapania malucha uzywaj Oilatum emulsji na zmianę z krochmalem -
        i nie bedzie trzeba natłuszczać skóry, bo po kapieli bedzie juz natłuszczona
        odpowiednio, a dzięki mące wygładzona. Gotowych gazików Leco nie polecam na
        potówki, bo zawiera cos czego nie powinno( nie pamietam nazwy) - P. Ewa ekspert
        na kosmetykach pisała co to za związek. Spirytus taki do pepka bedzie najlepszy
        i tak jak pisała Izia sam czubeczek patyczkiem jesli bedzie ropny - tylko wtedy
        scieramy łepki potówek.
        Ubierajcie maluszka lekko i tylko w bawełenke i niech nie lezy na kocykach,
        podkładach gumowych, sztucznych materiałach, bo od tego w taki upał mozna sie
        zapocić itp.Beata
    • malgorzata.jazdzyk Re: Jak wyleczyc potowki !!! 30.06.05, 19:24
      Może Pani spróbować przetrzeć potówki spirytusem 70%. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka